Οι πρόσφατες χιονοπτώσεις στην Αλγερία και η καταγραφή τους από δορυφόρο

Οι πρόσφατες χιονοπτώσεις στην Αλγερία και η καταγραφή τους από δορυφόρο

Ένα σπάνιο για την Αλγερία φαινόμενο κατέγραψαν οι δορυφόροι Copernicus Sentinel, όπου τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκε σφοδρή χιονόπτωση.

Στις 24 Ιανουαρίου 2023 σφοδρή χιονόπτωση σημειώθηκε στη βορειοδυτική Αλγερία, στις κορυφές της επαρχίας Bèchar, στην άκρη της ερήμου Σαχάρα. Αντίθετα στην υποσαχάρια περιοχή η θερμοκαρσίες ήταν πολύ ψηλές.

Η παραπάνω εικόνα, αποκτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2023 από έναν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-2, που μας δείχνει τις χιονισμένες κορυφές και την πόλη Benzireg. Οι χιονοπτώσεις είναι πολύ σπάνιες στη Σαχάρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του ξηρού αέρα.

Συνήθως, το χιόνι στην οροσειρά του Άτλαντα της Κάτω Σαχάρας λιώνει γρήγορα, αλλά ο Sentinel-2 έτυχε να βρίσκεται στο σωστό μέρος για να καταγράψει το σπάνιο γεγονός.


Οι χιονοπτώσεις μέχρι στιγμής ήταν κατά πολύ περισσότερες στο Μαρόκο όπου το χιόνι κάλυψε τις περιοχές από 600 μέτρα υψόμετρο και πάνω, ενώ μέχρι χθές επικρατούσε ισχυρός καύσωνας σε μεγάλο μέρος της υποσαχάριας περιοχής. Στο Τσαντ η θερμοκρασία έφτασε 40. 7°C στα Bokoro, ενω η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην Τζαμένα αυτή την περίοδο είναι οι 32°C.


Σημειώνουμε ότι το χιόνι στο Μαρόκο δεν είναι ασυνήθιστο. Υπάρχουν μάλιστα δύο χιονοδρομικά θέρετρα στα βουνά του Άτλαντα – το ένα κοντά στο Μαρακές και το άλλο κοντά στο Ifrane – τα οποία αντιμετωπίζουν αρκετά τακτικές χιονοπτώσεις κάθε Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Η χιονοκάλυψη στα βουνά του Άτλαντα εξυπηρετεί πολλαπλώς την περιοχή , περισσότερο από τη βιομηχανία του σκι

Το χιόνι παρέχει μια κρίσιμη δεξαμενή νερού για την οικονομία της χώρας που βασίζεται στη γεωργία. Η παρακολούθηση της χιονόπτωσης σε αυτήν την περιοχή αποτελεί αντικείμενο συνεχούς ενδιαφέροντος, εν μέρει επειδή η βροχόπτωση είναι άνιση και οι ρυθμοί εξάτμισης είναι υψηλοί.

Οι δορυφόροι Copernicus Sentinel έχουν πολλές δυνατότητες. Ο δορυφόρος Sentinel-1, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί απεικόνιση ραντάρ για να τραβήξει εικόνες της επιφάνειας της Γης, ακόμη και μέσα σε σύννεφα ή σε σκοτάδι. Αυτές οι εικόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χαρτογράφηση και την παρακολούθηση των αλλαγών στην κάλυψη του χιονιού και του πάγου, συμπεριλαμβανομένης της έκτασης των παγετώνων, του θαλάσσιου πάγου και της κάλυψης χιονιού στην ξηρά.

Οι δορυφόροι Sentinel-2 και Sentinel-3 παρέχουν επίσης πολυφασματικές εικόνες υψηλής ανάλυσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χαρτογράφηση της κάλυψης του χιονιού και του πάγου. Παρακολουθώντας την κάλυψη του χιονιού και του πάγου με την πάροδο του χρόνου, οι επιστήμονες μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων σε αυτά τα σημαντικά οικοσυστήματα, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μπορούν να εκτιμήσουν τη μελλοντική παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα