Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Έγκαιρη προειδοποίηση – Έγκαιρη δράση”

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Έγκαιρη προειδοποίηση – Έγκαιρη δράση”
Μετεωρολογία ISTOCK

Η φετινή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας έχει στόχο να επισημάνει τη σημασία της κατάλληλης προετοιμασίας, σε ένα κόσμο όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι όλο πιο συχνά.

Κάθε χρόνο, από το 1961 και μετά στις 23 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός τιμώντας την επέτειο της ημέρας εφαρμογής της ιδρυτικής Συνθήκης του (την 23η Μαρτίου 1950), γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, διοργανώνοντας εορταστικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε χρόνο επιλέγεται ένα επίκαιρο κεντρικό θέμα, που σχετίζεται με τον καιρό, το κλίμα και το νερό ενώ παράλληλα παρουσιάζεται και το έργο των Εθνικών Μετεωρολογικών & Υδρολογικών Υπηρεσιών, που έχει σαν σκοπό την ασφάλεια και την ευημερία της κοινωνίας και των πολιτών της.

Για το 2022, επιλέχθηκε το θέμα που έχει τίτλο «Έγκαιρη προειδοποίηση-Έγκαιρη δράση», με στόχο να επισημάνει τη σημασία της κατάλληλης προετοιμασίας που θα δώσει τη δυνατότητα δράσης τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος, σε ένα κόσμο όπου τα ακραία καιρικά, κλιματικά και υδρολογικά φαινόμενα είναι όλο πιο συχνά και πιο έντονα.

Τα ακραία καιρικά, κλιματικά και υδρολογικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά και έντονα σε πολλά μέρη του κόσμου. Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι από εμάς εκτιθέμεθα όλο και πιο πολύ σε κλιμακούμενους κινδύνους, ως αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού, της αστικοποίησης και της γενικότερης περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Οι απλές προγνώσεις καιρού δεν είναι πλέον αρκετές ενώ αντίθετα προγνώσεις που θα ενημερώνουν ταυτόχρονα και για τις επιπτώσεις που είναι δυνατόν να προκαλέσει ο καιρός, είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των πολιτών και του βιοπορισμού τους. Ωστόσο, ένας στους τρεις ανθρώπους εξακολουθεί να μην καλύπτεται επαρκώς από τα υπάρχοντα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.

Ο μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ των εθνικών μετεωρολογικών και υδρολογικών υπηρεσιών, των αρχών διαχείρισης καταστροφών των αναπτυξιακών φορέων , αλλά και όλου του του επιστημονικού χώρου είναι θεμελιώδης για την καλύτερη πρόληψη, προετοιμασία και ανταπόκριση. Η έγκαιρη προετοιμασία και η δυνατότητα δράσης τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος, μπορεί να σώσει πολλές ζωές και να προστατέψει το βιοπορισμό των κοινωνιών, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.

Φέτος σας προσκαλούμε την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 και ώρα 12:00 μμ, στη διαδικτυακή εκδήλωση στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας, που συνδιοργανώνει ο Τομέας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, ο Τομέας Φυσικής Περιβάλλοντος – Μετεωρολογίας του ΕΚΠΑ, ο Τομέας Γεωγραφίας και Κλιματολογίας του ΕΚΠΑ, το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ, και το Εργαστήριο Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρίας – ΕΜΤΕ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα