Πάνω από 100 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες στην Ελλάδα το 2018

Πάνω από 100 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες στην Ελλάδα το 2018
Φωτογραφία από meteo.gr

Το εντυπωσιακό καιρικό φαινόμενων των σιφώνων καταγράφηκε περισσότερες από 100 φορές στην ελληνική επικράτεια το 2018.

Το 2018 καταγράφησαν 107 σίφωνες στη χώρα μας, δηλαδή ανεμοστρόβιλους και υδροσίφωνες, 3 εκ των οποίων προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στην Χαλκιδική και την Κρήτη.

Η πλειοψηφία των σιφώνων (99) ήταν υδροσίφωνες, οι οποίοι δημιουργήθηκαν και παρέμειναν πάνω από θαλάσσιες περιοχές χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα.

Ο αριθμός των σιφώνων το 2018 στην Ελλάδα κυμάνθηκε στα μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας, όπως και ο αριθμός των ισχυρών ανεμοστρόβιλων που προκάλεσαν ζημιές. Η μικρή έκταση και χρονική διάρκεια των σιφώνων δυσκολεύει την παρατήρηση και την καταγραφή τους, συνεπώς οι καταγραφές αποτελούν μάλλον ένα μόνο μέρος του συνολικού αριθμού ανεμοστροβίλων και υδροσιφώνων που εκδηλώνονται στην πραγματικότητα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην καταγραφή όλων των καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων των σιφώνων. Έτσι, οι χρήστες του Facebook και Twitter του Meteo.gr ανέφεραν το 63% των σιφώνων στην Ελλάδα το 2017 και το 52% το 2018.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version