Πώς η σκόνη από τα αργυρωρυχεία του Λαυρίου έφτασε στη Γροιλανδία

Πώς η σκόνη από τα αργυρωρυχεία του Λαυρίου έφτασε στη Γροιλανδία

Ανάλογο περιστατικό είχαμε στις 6 Απριλίου του 2011 όταν η σκόνη της Σαχάρας που κατέβαινε από την ακτή της Πορτογαλίας συνέχισε να ταξιδεύει προς το Βορρά προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη θα κινηθεί η σκόνη που ήδη εδώ και 2 ημέρες έχει καλύψει μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μέρος της θα φτάσει την Ισλανδία ακόμη δεν και την Γροιλανδία, όπως προκύπτει από τα προγνωστικά δεδομένα της Υπηρεσίας Copernicus της ΕΕ.

Παρακάτω θα εξηγήσουμε ότι όχι μόνο η σκόνη αλλά ακόμη και η αργυρόσκονη από τα αργυρωρυχεία του αρχαίου Λαυρίου έχει φτάσει ακόμη και στο Βόρειο Πόλο.

 

Η πορεία του νέφους της σκόνης παρουσιάζεται στο video που ακολουθεί:

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι πρωτοφανές , όμως είναι αρκετά σπάνιο. Ανάλογο περιστατικό είχαμε στις 6 Απριλίου του 2011 όταν η σκόνη της Σαχάρας που κατέβαινε από την ακτή της Πορτογαλίας συνέχισε να ταξιδεύει προς το Βορρά προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Το φασματοφωτόμετρο του δορυφόρου Terra της NASA πήρε την παρακάτω καταπληκτική εικόνα φυσικού χρώματος στις 8 Απριλίου 2011.

 

Στη παραπάνω φωτογραφία διακρίνονται οι μπεζ σκόνες που σχηματίζουν ανομοιόμορφα σχήματα που εκτείνονται από την Ισπανία έως την Ιρλανδία, όπου εκεί η σκόνη ανακατεύεται με τα σύννεφα. Ανάλογο φαινόμενο εμφανίστηκε στην περιοχή μας πέρσι τον Φεβρουάριο με έντονη αμμοθύελλα στην χώρα μας στις 7 Φεβρουαρίου 2018.

NASA Earth Observatory images by Jeff Schmaltz

Το μακρινό ταξίδι της σκόνης αλλά και των άλλων ρυπαντών της ατμόσφαιρας σε πολύ βόρεια γεωγραφικά πλάτη το είχαμε περιγράψει πριν από λίγους μήνες που εξηγούσαμε πώς η σκόνη από τα αργυρωρυχεία του Λαυρίου στην Αρχαία Αθήνα έφτασε στη Γροιλανδία.

Μία πρόσφατη διεθνής επιστημονική έρευνα η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο, μελέτησε τα ίχνη ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχουν «κλειδωθεί» βαθιά μέσα στους αρκτικούς Γροιλανδικούς πάγους και έβγαλε συμπεράσματα για τους πολέμους, τις επιδημίες, την άνοδο και την πτώση των πολιτισμών της Ελλάδας, της Ρώμης, της Φοινίκης κ.α.

 

Πριν από χιλιάδες χρόνια, στην ακμή των πολιτισμών του αρχαίου Μεσογειακού κόσμου, οι εκπομπές κυρίως μολύβδου από διάφορες πηγές, όπως η εξόρυξη και το λιώσιμο των μετάλλων, παρασύρθηκαν με τους ανέμους και κατέληξαν στην παρθένα Γροιλανδία, σε απόσταση 4.600 χιλιομέτρων.

Εκεί εγκλωβίσθηκαν στους πάγους και διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα, μαζί με άλλα αερολύματα όπως σκόνη και σωματίδια. Οι επιστήμονες είχαν την ιδέα να μελετήσουν αυτό το παγωμένο «αρχείο», εξάγοντας πυρήνες πάγου, για να μάθουν περισσότερα πράγματα για τις συνθήκες στο παρελθόν. Για το σκοπό αυτό, μελέτησαν δείγματα πάγου που προέρχονται από το 1100 π.Χ. (ύστερη Εποχή του Σιδήρου) έως το 800 μ.Χ. (ευρωπαϊκός μεσαίωνας).

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Ινστιτούτου Ερευνών της Ερήμου (DRI) των ΗΠΑ, του Νορβηγικού Ινστιτούτου Μελέτης του Αέρα και του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τον Αμερικανό καθηγητή υδρολογίας Τζόε ΜακΚόνελ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Μελέτησαν μια περίοδο που περιλαμβάνει την άνοδο και την πτώση των ελληνικών και των ρωμαϊκών πολιτισμών.

 

Το παραπάνω γράφημα μας εξηγεί σχηματικά την μεταφορά ρύπων και σκόνης από τις πηγές προς την Ανταρκτική. Με το ίδιο τρόπο έγινε η εναπόθεση ρύπων και στην Γροιλανδία.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η ρύπανση του αέρα από μόλυβδο στη Γροιλανδία αντικατοπτρίζει πολύ καλά γνωστά συμβάντα, όπως επιδημίες, πολέμους, κοινωνικές αναταραχές και αυτοκρατορικές επεκτάσεις στην ευρωπαϊκή αρχαιότητα.

Οι ερευνητές εκτιμούν στην παραπάνω εργασία τους ότι οι εκπομπές μολύβδου εκείνης της περιόδου συνδέονται κυρίως με την παραγωγή ασημιού, που ήταν το βασικό υλικό για τα αρχαία νομίσματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα