Ζεστός καιρός σχεδόν όλη την εβδομάδα

Ζεστός καιρός σχεδόν όλη την εβδομάδα
Δύση ηλίου στο Καβούρι Αττικής Eurokinissi

Πώς θα εξελιχθεί το σκηνικό του καιρού σήμερα, αλλά και τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τον μετεωρολόγο μας Θοδωρή Κολυδά

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται ηλιοφάνεια με περιορισμένη αστάθεια στα ηπειρωτικά κυρίως της Βόρειας Ελλάδας ενώ η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες θα ανέβει και κατά τόπους θα φτάσει τους 34 με 35 βαθμούς. Πολλοί επειδή ίσως βιάζονται να μπει για τα καλά το καλοκαίρι ή για λόγους εντυπωσιασμού, χαρακτηρίζουν κακώς ως “καύσωνα” αυτό το πρώτο κύμα ζέστης στη χώρα μας.

Όπως αποτυπώνεται στον παραπάνω χάρτη η κυριότερη αιτία για την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας είναι η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Αφρικής. Μετεωρολογικά το φαινόμενο παρατηρείται όταν στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας (στα 850 mb) πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι ενώ στις ανώτερες στάθμες (στα 500 mb) παρατηρούνται υψηλές πιέσεις, οι οποίες προκαλούν κατολισθήσεις των αερίων μαζών και οι οποίες προσθέτουν περισσότερη θερμότητα στα κατώτερα στρώματα

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Στον παραπάνω χάρτη παρατηρούμε ότι σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά θα φτάσουμε τους 32 με 34 βαθμούς , όμως οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές, συνεπώς οι πολύ ζεστές ώρες της ημέρας πολύ λίγες.

Στην Αττική προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός.  Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 βαθμούς  Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με πιθανότητα παροδικής μπόρας το απόγευμα .  Οι άνεμοι  θα πνέουν μεταβλητοί και αργότερα  νότιοι 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει το μεσημέρι τους 32 βαθμούς .

Η προοπτική του καιρού

 

Τι είναι καύσωνας

Στη διεθνή ορολογία δεν υπάρχει κοινός ορισμός του καύσωνα, ενώ τα κριτήρια για τον ορισμό του διαφοροποιούνται ανάλογα με τη γεωγραφική θέση και τις κλιματικές συνθήκες μιας περιοχής. Για παράδειγμα, ενώ στις Σκανδιναβικές χώρες τιμές της θερμοκρασίας περί τους 35 βαθμούς θεωρούνται ότι αγγίζουν τα όρια του «καύσωνα», για την περιοχή μας χαρακτηρίζονται φυσιολογικές. Αντίθετα, τιμές περί τους 40 βαθμούς, ενώ για τους κατοίκους της Σαχάρας ή της Σαουδικής Αραβίας θεωρούνται μάλλον κανονικές, για τη χώρα μας χαρακτηρίζονται ως τιμές «καύσωνα».

Σύμφωνα με την ελληνική μετεωρολογική πρακτική, στην ΕΜΥ χαρακτηρίζουμε ως «καύσωνα» τις περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών όταν συνυπάρχουν τα παρακάτω κριτήρια:

1. H μέγιστη θερμοκρασία σε συνοπτικούς ή αεροναυτικούς μετεωρολογικούς σταθμούς είναι μεγαλύτερη ή ίση των 39 βαθμών Κελσίου.

2. H ελάχιστη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου.

3. Επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι και το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό.

4. Οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται σε ευρεία γεωγραφική έκταση και η διάρκειά τους υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.

Για τον μήνα Ιούνιο το 2010 σημειώθηκε ο πιο πρώιμος καύσωνας (από τις 15-17 του μηνός ) ενω πολύ ισχυρός ήταν ο καύσωνας στο τρίτο δεκαήμερο του 1982 όπου από τις 24-28/6/1982, επηρεάστηκαν κυρίως τα ανατολικά, με μέγιστες θερμοκρασίες στη Νέα Φιλαδέλφεια (44,6° C) και στα Τρίκαλα Θεσσαλίας (43,8° C). Επίσης  από τις 23-28/6/2007, πολύ ισχυρός καύσωνας επηρέασε όλη την Ελλάδα , με μέγιστες θερμοκρασίες στο Άργος (46,4° C) και τη Νέα Φιλαδέλφεια (46,2° C). Στις 28/6/2007, μεγάλο μέρος της Πάρνηθας καταστράφηκε από δασική πυρκαγιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα