Μια Αφρικανική Γιορτή στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Μια Αφρικανική Γιορτή στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Μουσική, χορός, παρουσιάσεις παραδοσιακών φορεσιών και συνταγών και παιχνίδια από διάφορες χώρες της Αφρικής, πλαισίωσαν την ιδιαίτερη εκδήλωση που φιλοξένησε η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης.

Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης φιλοξένησε μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση. Η ιδέα της διοργάνωσης προήλθε από την ομάδα ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης ανδρών του Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης και Απασχολησιμότητας της Κάριτας Ελλάς στην Αγορά της Κυψέλης.

Η ομάδα συστάθηκε τον Ιούνιο του 2019, κατόπιν πρωτοβουλίας της υπεύθυνης της κοινωνικής υπηρεσίας του Κέντρου. Αποτελείται από 18 ευάλωτους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που κατάγονται από χώρες της Αφρικής, οι οποίοι φέρουν ιδιαίτερα άσχημα βιώματα, είτε από τη χώρα καταγωγής τους είτε από το δύσκολο ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Οι άνθρωποι αυτοί, έχοντας έρθει στο παρελθόν αντιμέτωποι με πολύ αντίξοες συνθήκες, καλούνται σήμερα να διαχειριστούν μια αρκετά δύσκολη πραγματικότητα. Την πραγματικότητα αυτή αγωνίζονται να τη μετατρέψουν σε μια βιώσιμη καθημερινότητα, που σε ένα βάθος χρόνου θα καταφέρουν να τη μεταμορφώσουν σε μια βαθύτερη και ουσιαστική ένταξη στη γειτονιά, στην τοπική κοινότητα, στην ελληνική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου διοργανώθηκε από την ομάδα ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης ανδρών της Κάριτας Ελλάς Αφρικανική Γιορτή μέσα στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε μουσική, χορό, παρουσιάσεις παραδοσιακών φορεσιών και συνταγών και παιχνίδια από διάφορες χώρες της Αφρικής. Όλες οι δράσεις οργανώθηκαν από τα μέλη της ομάδας ενώ το συντονισμό ανέλαβαν οι εργαζόμενοι του Κέντρου. Η γιορτή έκλεισε σε αφρικανικούς ρυθμούς, με τη μουσική του Γιώργου Φασόλη και των μαθητών της Σχολής Κρουστών “Kabeiria Percussion”. Η εκδήλωση είχε μεγάλη συμμετοχή, καθώς άνθρωποι της γειτονιάς, μέλη τοπικών αφρικανικών κοινοτήτων, μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν με ενθουσιασμό τα δρώμενα και ενώθηκαν υπό τους ήχους της μουσικής.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας “Share the Journey” που πραγματοποιεί το δίκτυο της Κάριτας σε διεθνές επίπεδο. Η καμπάνια “Share the journey” στοχεύει στην αντιμετώπιση ξενοφοβικών αντιδράσεων προς τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό, καθώς και των αρνητικών αντιλήψεων που διαμορφώνονται κατά κόρον λόγω της αίσθησης του φόβου που μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον το «ξένο», το «άγνωστο». Επιδιώκει επομένως να χτίσει διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των μελών πολυπολιτισμικών κοινωνιών, να δημιουργήσει δίκτυα κοινοτήτων και γειτονιών, με στόχο ένα φιλόξενο περιβάλλον υποδοχής για τους νέους αυτούς πληθυσμούς, καθώς και τη μέγιστη δυνατή συνοχή στο σύνολο μιας κοινωνίας.

Σε αυτό ακριβώς θέλησαν λοιπόν να στοχεύσουν την Πέμπτη αυτή, μέσα από ένα μικρό αλλά αποφασιστικό βήμα οι ίδιοι οι άνδρες της ομάδας ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης της Κυψέλης: να καλέσουν τους ανθρώπους της γειτονιάς της Κυψέλης, της δικής τους πλέον γειτονιάς, για να προσπαθήσουν να γνωριστούν καλύτερα: να μοιραστούν μαζί τους τα ήθη και τα έθιμά τους, τις παραδοσιακές τους φορεσιές, τις γεύσεις και τις συνταγές τους, τις μουσικές και τα τραγούδια τους. Να δείξουν ότι αν κάποιος σταθεί και κοιτάξει λίγο καλύτερα, πίσω από τους ανώνυμους αριθμούς μιας ανθρωπιστικής κρίσης, πίσω από τα χαμηλωμένα και φοβισμένα βλέμματα, θα ανακαλύψει ανθρώπους με τους οποίους έχει πολύ περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές, πολύ περισσότερα πράγματα τα οποία τους ενώνουν από εκείνα που τους χωρίζουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version