”Αγανακτισμένοι”: Η μεγάλη επιστροφή

”Αγανακτισμένοι”: Η μεγάλη επιστροφή
AΘΗΝΑ-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Μία μεγαλειώδη συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι ''Αγανακτισμένοι'' πολίτες που βρέθηκαν για ακόμη μία ημέρα στην πλατεία Συντάγματος για να διαδηλώσουν ειρηνικά . Πεδίο μάχης για λίγες ώρες το κέντρο της Αθήνας με συγκρούσεις κουκολοφόρων με διαδηλωτές και ΜΑΤ. Πρωτοφανή τα μέτρα ασφαλείας (Vids)

Χιλιάδες ”Αγανακτισμένοι” πολίτες βγήκαν και πάλι στους δρόμους του κέντρου, σε μία πρωτοφανή διαδήλωση με έντονο παλμό και δυναμικά συνθήματα για να διαδηλώσουν κατά των επαχθών μέτρων λιτότητας και της κυβερνητικής πολιτικής. Μαζί τους η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με 24ωρη απεργία.

Το News 247 κάλυψε λεπτό προς λεπτό τη μεγάλη συγκέντρωση με live εικόνα .

Οι διαδηλωτές είχαν δώσει ραντεβού σε τρία σημεία συνάντησης στις 7 το πρωί, με στόχο να περικυκλώσουν τη Βουλή, ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και την έξοδο των βουλευτών στην προκαθορισμένη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή όπου ενώθηκαν με το συγκεντρωμένο πλήθος σε μία, έστω αρχικά, ειρηνική διαμαρτυρία.

Όλοι οι δρόμοι γύρω από τη Βουλή παρέμειναν κλειστοί, ενώ η αστυνομική παρουσία θύμιζε επετείους Πολυτεχνείου, καθώς

, με τους αστυνομικούς να ξεπερνούν τις 12.000. Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν στήσει κλούβες σε κάθε δρόμο, εμποδίζοντας τα αυτοκίνητα και τους διερχόμενους πεζούς να περάσουν.

Η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική μέχρι τη στιγμή που μια μικρή μερίδα κουκουλοφόρων άρχισε να προκαλεί σοβαρά επεισόδια και η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών για να τους απωθήσει. Δημιουργήθηκαν πολλές εστίες έντασης και τραυματίστηκαν πολίτες αλλά και αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Μάλιστα αίσθηση προκάλεσαν οι

μπροστά στα μάτια των αστυνομικών, ενώ η ΕΛΑΣ έκανε λόγο για προβοκάτσια

, που διακομίσθηκε στο νοσοκομείο και θα παραμείνει για προληπτικούς λόγους.

Οι ακομμάτιστοι πολίτες προσπάθησαν να περιφρουρήσουν τη διαδήλωση τους, με στόχο να μην παρεισφρήσουν οι κουκουλοφόροι. Ενδεικτικό είναι

που προσπάθησαν να αμαυρώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ακολούθησαν άγριες συμπλοκές, με τους αστυνομικούς να έχουν εντολή να κρατήσουν αμυντική στάση. Πέταξαν δακρυγόνα, έγινε χρήση χημικών και οι κουκουλοφόροι απάντησαν με ρόπαλα, πέτρες και καδρόνια. Μία ομάδα έσπασε τη τζαμαρία και εισέβαλε στο ξενοδοχείο “King George” της πλατείας Συντάγματος, προκαλώντας φθορές στο εσωτερικό του.

Οι διοργανωτές έκαναν έκκληση από τα μεγάφωνα στους πολίτες να μην εγκαταλείψουν την πλατεία και διαλυθεί η μεγαλειώδης συγκέντρωση. Οι πολίτες ήταν αποφασισμένοι να παραμείνουν και φώναζαν ότι δε θα τους διώξουν οι κουκουλοφόροι.

Το κλίμα ήταν αρκετά τεταμένο και τα ΜΑΤ έκλεισαν μέχρι και τον εθνικό κήπο για λόγους ασφαλείας και διευκόλυνσης των βουλευτών μέχρι να φτάσουν στο κτίριο της Βουλής.

Όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι τη στιγμή που μία διμοιρία έκανε την εμφάνισή της μπροστά στους διαδηλωτές, γεγονός που τους εξόργισε και άρχισαν να εκτοξεύουν μπουκάλια αλλά και ύβρεις κατά των αστυνομικών. Επιθέσεις με μπουκάλια, αυγά και έντονες αποδοκιμασίες δέχθηκαν οι αυτοκινητοπομπές του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, αλλά και του Πρωθυπουργού. Έγιναν αρκετές προσαγωγές, καθώς αγανακτισμένοι πολίτες προσπάθησαν να εμποδίσουν και την αυτοκινητοπομπή του βουλευτή Κώστα Γείτονα.

Η αστυνομία, αργά το απόγευμα, κατάφερε να περιορίσει τα επεισόδια και η συγκέντρωση μπροστά στη Βουλή ανασυγκροτήθηκε σε χρόνο ρεκόρ.

Το απόγευμα χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν εκ νέου στο Σύνταγμα, δημιουργώντας και πάλι ένα ειρηνικό σκηνικό, όπως είχαμε συνηθίσει να παρακολουθούμε από την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων.

Παρά την αποπνικτική από τα χημικά ατμόσφαιρα έδωσαν δυναμικότατο ”παρών”, αποδεικνύοντας ότι το ”κίνημα της πλατείας” ήρθε για να μείνει και να αγωνιστεί για το μέλλον της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα