Άνοιξε η ουδέτερη ζώνη στην Ειδομένη για τη διέλευση προσφύγων

Άνοιξε η ουδέτερη ζώνη στην Ειδομένη για τη διέλευση προσφύγων
Περίπου 6500 πρόσφυγες βρίσκονται αυτήν την στιγμή στον καταυλισμό στην Ειδομένη,περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα πρός την ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους πρός την Κεντρική Ευρώπη.Τα σύνορα άνοιξαν εχθές για λίγες ώρες και πέρασαν μόλις 300 άνθρωποι.Ταυτόχρονα ο αριθμός μεγαλώνει,καθώς φτάνουν εκεί με τα πόδια κι άλλοι πρόφυγες από τις γύρω περιοχές.Οι συνθήκες διαμονής τους,είναι εξαιρετικά δύσκολες,παρά τις προσπάθειες των αρχών,των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των εθελοντών,Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΝΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Περισσότεροι από 6.500 πρόσφυγες βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης. Επιπλέον προσωπικό και επιβατικούς σταθμούς διαθέτει ο ΟΛΠ

Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ οι αρχές της ΠΓΔΜ άνοιξαν και πάλι το σημείο διέλευσης για πρόσφυγες στο ύψος της ουδέτερης ζώνης Ειδομένης – Γευγελής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές της ΠΓΔΜ θα επιτρέψουν απόψε τη διέλευση σε 400 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Πάντως, ο αριθμός αυτός θα εξαρτηθεί από το εάν η Σερβία επιτρέψει σε ανάλογο αριθμό προσφύγων να εισέλθουν στο έδαφός της από την ΠΓΔΜ.

Στην Ειδομένη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 6.500 πρόσφυγες που αναμένουν να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, με εξαίρεση τρεις ώρες το απόγευμα του Σαββάτου όπου πέρασαν περίπου 300 πρόσφυγες, κρατούσε κλειστό εδώ και τρεις ημέρες το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, αναφέροντας ότι προβαίνει σε τέτοια περιοριστικά μέτρα επειδή η Σερβία δεν επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Επιπλέον προσωπικό και επιβατικοί σταθμοί από τον ΟΛΠ

Σε μια προσπάθεια να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς διέθεσε από το απόγευμα του Σαββάτου και την πέτρινη αποθήκη του οργανισμού, ενώ έχει ανοίξει για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων τέσσερις επιβατικούς σταθμούς.

Επίσης ο ΟΛΠ έχει διαθέσει επιπλέον προσωπικό αλλά και συνεργεία καθαρισμού για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων που φιλοξενούνται προσωρινά στο λιμάνι του Πειραιά και σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχονται σε περίπου σε 1.500 άτομα.

Στο λιμάνι του Πειραιά μετέβη το πρωί και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Γιάννης Κούβαρης προκειμένου να υπάρξει μία εκτίμηση της κατάστασης.

Aπό το πρωί στο λιμάνι βρίσκονται στελέχη του Ερυθρού Σταυρού αλλά και εθελοντές για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων.

Στις 23:50 το βράδυ αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Νήσος Μύκονος” μεταφέροντας 280 άτομα από τη Μυτιλήνη και 123 από τη Χίο. Τη Δευτέρα αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάδνη” από Χίο Μυτιλήνη αλλά και το πλοίο blue star 2 από Κω, Κάλυμνο, Λέρο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα