Αίγινα: Τι ζητά ο Κούγιας για να μην ‘χαθούν’ τα αποδεικτικά στοιχεία

Αίγινα: Τι ζητά ο Κούγιας για να μην ‘χαθούν’ τα αποδεικτικά στοιχεία
Αίγινα: Τέσσερις νεκροί και δύο σοβαρά τραυματίες σε σύγκρουση σκαφών.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Τη διενέργεια ποιων ανακριτικών πράξεων ζητά από την ανακρίτρια Πειραιά ο πληρεξούσιος δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας στην Αίγινα. Οι παραλείψεις και τα αναπάντητα ερωτήματα

Στη διενέργεια συγκεκριμένων ανακριτικών πράξεων, που θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας στην Αίγινα και σε όσα ακολούθησαν, καλεί την αρμόδια ανακρίτρια Πειραιά ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων, Αλέξης Κούγιας.

Με αίτησή του ζητά συγκεκριμένα, να γίνουν οι πράξεις εκείνες, που είναι “αναγκαίες για την πλήρη διαλεύκανση των διερευνώμενων πράξεων, των συνθηκών, υπό τις οποίες έλαβαν χώρα, και των προσώπων που συμμετείχαν σε αυτές”: 

1. Να κατασχεθεί (αν δεν έχει ήδη κατασχεθεί) από την αρμόδια λιμενική αρχή και να μεταφερθεί άμεσα σε ασφαλή, φυλασσόμενο και μη προσβάσιμο σε τρίτους χώρο το ταχύπλοο «ΝΤΟΥΕΝΤΕ», με το οποίο ο κατηγορούμενος φέρεται ότι τέλεσε τις διερευνώμενες πράξεις, προκειμένου να αποτραπεί αθέμιτη παρέμβαση σε αυτό και απομάκρυνση ή αλλοίωση αποδεικτικών στοιχείων. 

2. Να διενεργηθεί εξερεύνηση δακτυλικών αποτυπωμάτων επί του ως άνω ταχυπλόου σε όλους τους χώρους και ιδίως στο τιμόνι και τα χειριστήρια των μηχανών, με ειδική εντολή προς το συνεργείο της σήμανσης που θα αναλάβει την εξερεύνηση, ή προς τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ  να προβούν, αν είναι δυνατό, και σε χρονολόγηση των αποτυπωμάτων που θα εντοπισθούν. Παράλληλα, να γίνει λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων τόσο από τον κατηγορούμενο (αν δεν έχει ήδη γίνει μετά τη σύλληψή του), όσο και από τα πρόσωπα που φέρονται ως συνεπιβάτες στο ταχύπλοο κατά το χρόνο των διερευνώμενων πράξεων, προκειμένου να ακολουθήσει ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων που θα βρεθούν στο σκάφος. 

3. Να πραγματοποιηθεί επί του ταχυπλόου έρευνα και συλλογή γενετικού υλικού κατάλληλου για ανάλυση DNA και ακολούθως να ληφθεί γενετικό υλικό από τον κατηγορούμενο και τα πρόσωπα που φέρονται ότι συνεπέβαιναν στο ταχύπλοο, προκειμένου να ταυτοποιηθεί η παρουσία τους επί του ταχυπλόου κατά το χρόνο τέλεσης των διερευνώμενων πράξεων. 

4. Να αφαιρεθεί και να κατασχεθεί η συσκευή GPS του ταχυπλόου και να διαταχθεί η εξέτασή της είτε από ειδικό πραγματογνώμονα είτε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ, καθόσον από την εξέταση της ως άνω συσκευής θα προκύψει η πορεία και ταχύτητα του σκάφους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την τέλεση των διερευνώμενων πράξεων. 

5. Να αφαιρεθούν και να κατασχεθούν τα ωρόμετρα των μηχανών του ταχυπλόου και να διαταχθεί η εξέτασή τους είτε από ειδικό πραγματογνώμονα είτε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ, καθόσον εκ της εξέτασής τους θα προκύψει αν και πόσο χρόνο μετά τη σύγκρουση σταμάτησε η λειτουργία τους. 

6. Να υποβληθεί έγγραφο ερώτημα προς την αρμόδια λιμενική αρχή που διενήργησε την αστυνομική προανάκριση, για ποιο λόγο δεν προέβη στις ως άνω ενέργειες, καθώς και για ποιο λόγο δεν πραγματοποίησε αλκοτέστ στον συλληφθέντα κατηγορούμενο.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Μιλώντας άλλωστε στο NEWS 247, ο κ. Κούγιας αποκάλυψε τα βασικά ερωτήματα που ζητούν άμεσα απαντήσεις, ενώ ανέλυσε βήμα – βήμα τις έντονες παραλείψεις που ακολούθησαν του συμβάντος.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τον ποινικολόγο, ο τρόπος που από την πρώτη στιγμή εξελίχθηκε η υπόθεση είναι εντυπωσιακή. Όπως ο ίδιος ανέφερε, τα βασικά αναπάντητα ερωτήματα είναι τα εξής: 

“Γιατί δεν πήραν αποτυπώματα, ώστε να διαπιστωθεί ποιος ήταν ο χειριστής του ταχύπλοου;

Γιατί δεν έγινε άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, όσων υποστηρίζουν ότι βρίσκονταν στο σκάφος;

Γιατί δεν έγινε εξέταση DNA στο σκάφος, ώστε να αποδειχθεί ποιοι ήταν οι επιβαίνοντες;

Γιατί δεν εξετάστηκαν από το Λιμεναρχείο όσοι επέβαιναν στο σκάφος, παρά μόνο όταν το ζήτησε η ανακρίτρια και μάλιστα μετά από δυο μέρες;

Γιατί δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη για έκθεση σε κίνδυνο ζωής στους επιβαίνοντες του σκάφους;

Γιατί δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη σε αυτούς που έσπευσαν με τα φουσκωτά, οι οποίοι πήγαν και πήραν τον φερόμενο ως χειριστή του σκάφους και τους επιβάτες;

Γιατί δεν ασκήθηκε δίωξη για ηθική αυτουργία σε αυτούς που τους έστειλαν, για υπόθαλψη εγκληματία;”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα