Ακάρ και Τσαβούσογλου στέλνουν “μήνυμα” ότι η Άγκυρα κάτι ετοιμάζει

Ακάρ και Τσαβούσογλου στέλνουν “μήνυμα” ότι η Άγκυρα κάτι ετοιμάζει
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσι Ακάρ AP

"Λάδι στη φωτιά" ρίχνουν Ακάρ και Τσαβούσογλου με δηλώσεις τους μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι οποίες έρχονται μαζί με τις κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή των συνόρων του Έβρου.

Συνεχίζεται η προκλητική ρητορική της Τουρκίας με δηλώσεις από τα θεσμικά χείλη των Ακάρ και Τσαβούσογλου, οι οποίοι εξαπολύουν απειλές για το Αιγαίο ενώ στην ατζέντα βάζουν και το προσφυγικό.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προέβη σε νέες δηλώσεις για δήθεν ελληνικές προκλήσεις και προσπάθεια προβοκάτσιας στο Αιγαίο. Σε ομιλία του, κατά την επίσκεψη στη φρεγάτα Μπαρμπαρός στη Ναυτική Βάση της Αλεξανδρέττας στην Τουρκία ισχυρίστηκε πως “οι παρενοχλήσεις στο Αιγαίο είναι σοβαρή πρόκληση, και προβοκάτσια. Αυτό δεν έχει κανένα όφελος γι᾽ αυτούς”.

Όπως είπε ο Ακάρ “παρά τις προσπάθειες για σχέσεις καλής γειτονίας και παρά την υπομονή μας , δεν υπάρχει καμία εξήγηση για τις παρενοχλήσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο. Αυτές είναι σοβαρή πρόκληση και προβοκάτσια” και συμπλήρωσε ότι “στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου το οποίο αγνοεί την Τουρκία. Εμείς είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων με διάλογο. Επιθυμούμε λύσεις που συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο, τις ειρηνικές μεθόδους και τις πολιτικές λύσεις”.

Καταλήγοντας, ο Τουρκος υπουργός Άμυνας είπε πως “όμως, το να υποστηρίζουμε τις συμφωνίες, τις συμβάσεις και τις συνθήκες δεν είναι δείγμα αδυναμίας. Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί απειλή πως για να υποστηρίξουμε τα ενδιαφέροντα, τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οποιαδήποτε προσπάθεια”.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε εξαπολύσει απειλές για νέο προσφυγικό “κύμα” από την Τουρκία προς την Ελλάδα, μετά το τέλος της κρίσης με τον κορονοϊό.

“Στο προσφυγικό υπήρχαν πρόσφυγες που πήγαν στα σύνορα με την Ελλάδα. Λόγω της πανδημίας αυτό σταμάτησε. Δεν το λέω ως απειλή, όμως μετά την πανδημία οπωσδήποτε πάλι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν και να πάνε εκεί” δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του το Σάββατο στο DIM TV.

Είπε ακόμη ότι το προσφυγικό είναι ένα κοινό ζήτημα με την Ε.Ε υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η συμφωνία της τελωνειακής ένωσης, αλλά και να απελευθερωθεί η βίζα προς τους Τούρκους πολίτες.

“Εμείς στείλαμε το εξής μήνυμα πως με αφορμή την πανδημία αν πείτε πως δεν χρειαζόμαστε την Τουρκία, τότε να ξέρετε πως η πανδημία θα τελειώσει, όμως το προσφυγικό ζήτημα θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Τότε σας παρακαλώ να μην χτυπήσετε την πόρτα μας. Στόχος μας είναι η καλή συνεργασία και βέβαια μια συνεργασία που όλοι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους”, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Όλα αυτά έρχονται φυσικά ως ακολουθία της “μίνι κρίσης” στον Έβρο με τις κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων στο σημείο που θα ολοκληρωθεί ο ελληνικός φράχτης.

Θυμίζουμε πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε ανοησίες τους ισχυρισμούς περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από ξένη δύναμη. “Οφείλουμε να είμαστε μετρημένοι και να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ” υπογράμμισε και προσέθεσε πως “διαχρονικά ουδεμία ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε την απώλεια εθνικού εδάφους” και ότι “καμία κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό”, είπε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version