‘Ανάσα’ σε αναπληρωτές με επίδομα 1.000 ευρώ και προσωρινή φιλοξενία σε ξενοδοχεία

‘Ανάσα’ σε αναπληρωτές με επίδομα 1.000 ευρώ και προσωρινή φιλοξενία σε ξενοδοχεία
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ) Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε η διυπουργική σύσκεψη στο υπ. Εσωτερικών, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα στέγασης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε περιοχής υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος. Τι μέτρα λαμβάνουν οι δήμαρχοι Σαντορίνης και Μυκόνου. Ποιες οι ενστάσεις Γαβρόγλου

Της Μίκας Κοντορούση

Σε προσωρινές λύσεις και με το «μπαλάκι» ευθυνών να μετατοπίζεται ανάμεσα σε δήμους, υπουργείο Εσωτερικών και υπουργείο Παιδείας, εξελίσσεται ο «αγώνας δρόμου» για την εύρεση στέγης των περίπου 200 αναπληρωτών εκπαιδευτικών (που μετέβησαν σε Σαντορίνη και Μύκονο κατά την πρώτη και δεύτερη φάση προσλήψεων), ενώ πολλοί από αυτούς βρίσκονται (σχεδόν κυριολεκτικά) στο δρόμο. Το θέμα βρέθηκε άλλωστε στο επίκεντρο της προγραμματισμένης διυπουργικής σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία Σκουρλέτη, Δρίτσα, Γαβρόγλου, των δημάρχων Σαντορίνης και Μυκόνου (Ζώρζου, Κουκά), μελών από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, εκπαιδευτικών, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.

‘Ήδη πριν από λίγες ημέρες και με στόχο να δοθεί μία μικρή «ανάσα», ώστε να μην επαναληφθούν σκηνές με εκπαιδευτικούς να διανυκτερεύουν σε κάμπινγκ, ο δήμος Θήρας σε συνεννόηση με ξενοδοχειακές μονάδες ανακοίνωσε τη δωρεάν και προσωρινή φιλοξενία εκπαιδευτικών για το πρώτο δεκαπενθήμερο της παρουσίας τους στο νησί, σε μία προσπάθεια να εξευρεθούν στη συνέχεια υπό συνθήκες αξιοπρέπειας τα κατάλληλα καταλύματα. Κατά περίπτωση μάλιστα, όπως ξεκαθαρίστηκε, θα δίνεται και η δυνατότητα μικρής παράτασης στη διαμονή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και με δεδομένο ότι συνεχίζονται οι προσλήψεις αναπληρωτών για να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικές ανάγκες, ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ανακοίνωσε ότι από το νέο έτος και από τον προϋπολογισμό του 2018 θα δοθεί επίδομα ύψους 1.000 ευρώ σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς που επισκέπτονται το νησί για τη δουλειά τους. Το μέτρο αφορά σε γιατρούς, νοσηλευτές, πυροσβέστες, αστυνομικούς και όχι αποκλειστικά τους εκπαιδευτικούς.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, επεσήμανε ότι το υπουργείο  θα αναλάβει να διασφαλίσει τη δυνατότητα σίτισης μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις Λέσχες Αξιωματικών και πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί η γενικότερη συμβολή του υπουργείου και με χώρους που ενδέχεται να μπορεί να διαθέσει για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες στέγασης, ειδικά στα δύο νησιά που παρατηρήθηκε η όξυνση του προβλήματος.

«Καταρχάς η πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον αλλά και την ανάγκη να βρεθούν οι άμεσες λύσεις σε σχέση με τη στέγαση των εκπαιδευτικών. Συμφωνήσαμε και στα δύο αυτά νησιά (Μύκονο και Σαντορίνη) να αναζητήσουμε τις λύσεις, οι οποίες θα απαντούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο θέμα και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις. Όχι μόνο από τους δημάρχους, αλλά και από το υπουργείο Παιδείας και από εμάς, υπήρξε η δέσμευση να δρομολογήσουμε αυτές τις λύσεις, έτσι ώστε να κατασκευαστούν ή να μετασκευαστούν για την ακρίβεια κάποιες υπάρχουσες δομές, οι οποίες θα καλύπτουν το θέμα της στέγασης», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο ίδιος κατά τη συζήτηση μάλιστα, επανέλαβε την πρόθεση να δοθεί έμφαση σε βραχυπρόθεσμες λύσεις ανέλυσε τη δέσμευση του δημάρχου Μυκόνου για επίδομα 1.000 ευρώ σε κάθε εκπαιδευτικό. «Πιο σημαντικό είναι το  βραχυπρόθεσμο θέμα. Εκεί έχουμε τη δέσμευση, εκ μέρους του δημάρχου Μυκόνου ότι θα υπάρξει – όπως προβλέπεται από τη δυνατότητα που δώσαμε ως υπουργείο Εσωτερικών, με το νόμο που ψηφίσαμε στα τέλη Ιουλίου – ότι όσοι δήμοι μπορούν, θα δίνουν ένα έκτακτο επίδομα ενίσχυσης για σίτιση και στέγαση. Κάναμε έκκληση και προς τον δήμαρχο της Σαντορίνης, γνωρίζοντας ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, να πράξει κάτι ανάλογο. Μου είπε ότι θα το σκεφτεί, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαμε, και θα απαντήσει τις επόμενες τρεις ημέρες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Θα θέλαμε να μην υπάρχει αυτή η κατάσταση. Βεβαίως θα πρέπει να μας προβληματίσει ότι παρουσιάζεται, σε συγκεκριμένα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, με πολλά έσοδα και για τους κατοίκους αλλά και τον δήμο κατ’ αναλογία, με αποτέλεσμα την εκτίναξη της αξίας των ακινήτων και των ενοικίων. Νομίζω όμως ότι πάνω από όλα πρέπει όλοι να συμφωνήσουν και η Πολιτεία, οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, αλλά και οι τοπικές αρχές καθώς και οι κάτοικοι εκεί, ότι η εξασφάλιση της στέγης για τον γιατρό για τον εκπαιδευτικό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Σε τελική ανάλυση θα έλεγα ότι η παροχή και το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι κάτι ανεκτίμητο και για αυτό νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να συμβάλει, με δεδομένες τις υπόλοιπες δυσκολίες που έχουμε», είπε επίσης χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν συναντήσεις εργασίας ξεχωριστά για την περίπτωση της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

Καθόλου ενθαρρυντικά δεν βρήκε τα αποτελέσματα της σύσκεψης ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα αποτελέσματα της συνάντησης δεν είναι όσο θα θέλαμε ενθαρρυντικά. Υπάρχει μία πρωτοβουλία του δήμου Μυκόνου για να προχωρήσει σε κάποιου είδους επιδοματική πολιτική. Υπάρχει μια συμφωνία από όλους για την μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος, μετατροπή διαφόρων δημοσίων κτηρίων σε κατοικίες για δημόσιους υπάλληλους, αλλά αυτό είναι ένα πράγμα μακροπρόθεσμο. Οι δήμοι πρέπει να βοηθήσουν στη λύση αυτών των προβλημάτων. Κάναμε μία έκκληση στους δήμαρχους και τα δημοτικά συμβούλια να αναλάβουν το πρόβλημα αυτό της κατοικίας των εκπαιδευτικών και κυρίως, στις τοπικές κοινωνίες να αγκαλιάσουν τους εκπαιδευτικούς και άρα να αγκαλιάσουν την εκπαίδευση σε αυτά τα δυο νησιά. Μιλάμε για τους δυο από τους πλουσιότερους δήμους της  Ελλάδας. Και η δαπάνη είναι ελάχιστη σε σχέση  με τον πληθυσμό και τα τεράστια έσοδα που έχουν αυτοί οι δήμοι. Άρα, δεν τίθεται θέμα οικονομικό».

Σημειώνεται ότι ήδη 155 αναπληρωτές έχουν διοριστεί στη Σαντορίνη και άλλοι 65 στη Μύκονο. «Το ερώτημα δεν είναι ο αριθμός, είναι εάν ένας εκπαιδευτικός  επιτρέπεται στα δυο πιο πλούσια νησιά του τόπου μας να μην είναι σε θέση να διαβιώνει αξιοπρεπώς και πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Μιλάμε για εκπαιδευτικούς.  Εμείς κάνουμε μία έκκληση στην κοινωνία να κατανοήσει το τι σημαίνει ο εκπαιδευτικός που φτάνει όπου υπάρχει ανάγκη, ειδικότερα δε οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με την χρονικά περιορισμένη σχέση εργασίας που έχουν», κατέληξε ο υπ. Παιδείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα