Ανατολική Αττική: Αποχέτευση αποκτούν Νέα Μάκρη, Ζούμπερι και Νέος Βουτζάς

Ανατολική Αττική: Αποχέτευση αποκτούν Νέα Μάκρη, Ζούμπερι και Νέος Βουτζάς
Νέα Μάκρη Eurokinissi

Υπεγράφη η σύμβαση για την απόκτηση αποχέτευσης σε Νέα Μάκρη, Ζούμπερι και Νέο Βουτζά. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αποχετευτικά έργα.

Ένα από τα μεγαλύτερα αποχετευτικά έργα είναι πλέον σε φάση κατασκευής καθώς υπεγράφη η σύμβαση για την αποχέτευση σε Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Ζούμπερι και Νέο Βουτζά.

Στις 14 Απριλίου 2022 το έργο τέθηκε σε κατασκευαστικούς ρυθμούς με σύμβαση που υπέγραψε η ΕΥΔΑΠ, με την κοινοπραξία ΕΚΤΕΡ-ΕΡΕΤΒΟ-ΘΕΜΕΛΗ-Χ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ. Η “χρυσή τετράδα” αναλαμβάνει το έργο με ποσοστό έκπτωσης 23,11%.

Το έργο έχει αρχικό κόστος με ΦΠΑ 90,33 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 72,85 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου και στις 29 του ίδιου μήνα έγινε η αποσφράγιση των προσφορών. Το έργο συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον όλων των μεγάλων του κατασκευαστικού κλάδου.

Η ΕΥΔΑΠ εδώ και περίπου 2,5 έτη έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα διαγωνισμών για την ανάπτυξη δικτύων αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική η οποία αν και φιλοξενεί πάνω από 500.000 κατοίκους σε μεγάλο βαθμό παραμένει χωρίς σύγχρονα δίκτυα.

185 χιλιόμετρα αγωγών αποχέτευσης

Με το έργο αυτό εκτιμάται πως θα λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα για τους κατοίκους της περιοχής. Θα κατασκευαστούν 185 km αγωγών αποχέτευσης στη Νέα Μάκρη, συμπεριλαμβανομένων και των πολεοδομικών ενοτήτων Νέου Βουτζά (το τμήμα που ανήκει στο Δήμο Μαραθώνα), Αγίας Μαρίνας και Ζούμπερι, καθώς και στον οικισμό του Μαραθώνα και στον Άγιο Παντελεήμονα.

Εκτός από την κατασκευή των αγωγών, στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή 7.000 συνδέσεων με τα ακίνητα με το υπό κατασκευή δίκτυο αποχέτευσης. Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη “ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ 2014-2020” και θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση / Ταμείο Συνοχής. To ποσοστό συγχρηματοδότησης των επιλέξιμων δαπανών του έργου ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 90%.

Η διάρκεια του έργου εκτιμήθηκε σε 40 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Αυτό σημαίνει πως αν δεν έχουμε καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια κατασκευής των έργων η εργολαβία θα μπορέσει να ολοκληρωθεί το 2026.

Ταυτότητα του έργου

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων της Νέας Μάκρης, συμπεριλαμβανομένων των πολεοδομικών ενοτήτων Νέου Βουτζά (το τμήμα που ανήκει στον Δήμο Μαραθώνα), Αγίας Μαρίνας και Ζούμπερι, του οικισμού του Μαραθώνα και τμήματος του Άγιου Παντελεήμονα, καθώς και τα έργα μεταφοράς των ακαθάρτων από τις ως άνω περιοχές στο τελικό αντλιοστάσιο Α8.

Επίσης, στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή δέκα (10) αντλιοστασίων ακαθάρτων, από τα οποία τα πέντε (5) είναι αντλιοστάσια μεταφοράς και τα υπόλοιπα πέντε (5) τοπικά αντλιοστάσια.

Οι αγωγοί βαρύτητας είναι ονομαστικών διαμέτρων από Φ200 έως και Φ1.000, και μήκους 170,5 km, ενώ και οι κεντρικοί καταθλιπτικοί αγωγοί είναι δίδυμοι, ονομαστικών διαμέτρων από Φ110 έως και DN600 με μήκος διαδρομής 7,2 km.

Επιπλέον, στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή των εξωτερικών διακλαδώσεων, για τη σύνδεση των ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα