Βαρυμπόμπη: Στάχτη κοντά στα 13.000 στρέμματα, καταστροφές σε 76 σπίτια

Βαρυμπόμπη: Στάχτη κοντά στα 13.000 στρέμματα, καταστροφές σε 76 σπίτια
Φωτιά στην Βαρυμπόμπη 4 Αυγούστου ASSOCIATED PRESS/Thanassis Stavrakis

Τα 12.500 στρέμματα έχει αγγίξει η καταστροφή στους πρόποδες της Πάρνηθας-76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 οχήματα έχουν υποστεί μερικές ζημιές

Νέες αναζωπυρώσεις και διάσπαρτες αντιμετωπίσιμες καύσεις έχουν ξεσπάσει στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης σε διάφορα σημεία. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παραχώρησε νωρίτερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, η καταστροφή υπολογίζεται στα 12.500 στρέμματα ωστόσο έχει ενεργοποιηθεί η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ακριβή καταγραφή.

Ως προς τις ζημιές, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 οχήματα έχουν υποστεί μερικές ζημιές. Συνολικά έχουν γίνει 442 απεγκλωβισμοί και μεταφορές πολιτών σε ασφαλή σημεία. Επτά άτομα, όλοι μόνο με αναπνευστικά προβλήματα, έχουν μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Εξαιτίας της φωτιάς στην περιοχή, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Λ. Τατοΐου από την Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην οδό Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης, στην Λ. Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειος Πολιτεία-Ταβέρνα Λάμπρος), στη Λ. Κρυονερίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κρυονέρι από το ύψος της οδού Δημοκρατίας και στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας από την οδό Ελαιών, στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη και στην Λ. Κύμης από την οδό Τατοΐου, στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 520 άντρες της Πυροσβεστικής, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου, ενώ έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά πραγματοποιείται από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ).

Παραμένει εφιαλτική η κατάσταση στην Εύβοια

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες, στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας, μαίνεται ανεξέλεγκτη, καταστρέφοντας σπίτια και δασικές εκτάσεις. Επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και από αέρος πλέον 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α. Στην περιοχή κάηκαν σπίτια ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Καλαμούδι, Ρετσινόλακκος, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή και το πρωί σήμερα, δόθηκε εκ νέου εντολή εκκένωσης για το Καλαμούδι, το Παλαιοχώρι, την Δαμιά και την Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ. Νωρίτερα σήμερα, δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Κούλουρος και Μαρούλι.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καστανιά του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, επίσης παραμένει ανοιχτή σε δύσβατο σημείο και επιχειρούν 55 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 1 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης στους κατοίκους της Καστανιάς, του Αγίου Νικολάου, στα Κόκκινα Λουριά και στο Σελεγούδι.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βασιλίτσι Μεσσηνίας, βρίσκεται πλέον σε ύφεση και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης στους οικισμούς Βασιλίτσι, Λειβαδάκια, Άγιος Γεώργιος και Μεμί.

Το πρωί ξέσπασε νέα φωτιά στην περιοχή Καυκανιά που οριοθετήθηκε σύντομα, ενώ πλέον στην ίδια ευρύτερη περιοχή έχει ξεσπάσει νέο μέτωπο σε δασική έκταση, στην περιοχή Ηράκλεια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, όπου έγινε και εισήγηση για προληπτική εκκένωση. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις και συγκεκριμένα 40 άντρες με 15 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη PZL.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χαρδαλιάς στην ενημέρωση που παραχώρησε το μεσημέρι ανέφερε πως η Ρόδος βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως και η Κρήτη σε επίπεδο πολύ υψηλού κινδύνου. Πρόσθετα, αναφέρθηκε στο αίτημα της χώρας μας προς την Ε.Ε. για την αποστολή βοήθειας, αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε η Κύπρος με την αποστολή 40 πυροσβεστών και δύο Air-Tractors και η Σουηδία, επίσης με την αποστολή δύο Air-Tractors.

Η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνέδραμε ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν χθες, σε Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία και Λακωνία.

Ειδικότερα, παρασχέθηκε ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούσαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με – κατά περίπτωση – απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων, καθώς και της διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας και των περιουσιών των κατοίκων πληγέντων περιοχών.

Πιο αναλυτικά, μέχρι σήμερα, διατέθηκαν:

  • Στην Αττική, 842 αστυνομικοί και 335 οχήματα, που ανταποκρίθηκαν σε 259 κλήσεις του Κέντρου Άμεσης Δράσης και συνέδραμαν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε 303 απεγκλωβισμούς ατόμων
  • Στην Εύβοια, 44 αστυνομικοί και 20 οχήματα, που συνέδραμαν στην προληπτική εκκένωση 11 οικισμών και στη μεταφορά 12 ατόμων (ηλικιωμένων και εγκύων).
  • Στη Μεσσηνία, 22 αστυνομικοί και 8 οχήματα, που συνέδραμαν στην προληπτική εκκένωση 2 οικισμών.
  • Στη Λακωνία, 15 αστυνομικοί και 6 οχήματα που συνέδραμαν στην προληπτική εκκένωση 4 οικισμών.

Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version