Καταστροφές σε σπίτια από τη φωτιά στον Κότρωνα. Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα

Πυρκαγια σε δασική έκταση στην Βοιωτία στα Δερβενοχώρια,στην περιοχη Στεφάνη,δυτικα της Πάρνηθας.Απο το πρωί επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος,Κυριακή 26 Ιουνίου 2016 (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Πυρκαγια σε δασική έκταση στην Βοιωτία στα Δερβενοχώρια,στην περιοχη Στεφάνη,δυτικα της Πάρνηθας.Απο το πρωί επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος,Κυριακή 26 Ιουνίου 2016 (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Μάνη και Κεφαλονιά. Δυστυχώς αυτό που ήθελαν να προλάβουν οι πυροσβέστες, δηλαδή την ένταση των ανέμων στην Ανατολική Μάνη, δεν κατέστη δυνατό. Παρότι η φωτιά είχε τεθεί το μεσημέρι υπό μερικό έλεγχο, οι δυνατοί άνεμοι την φούντωσαν ξανά και επεκτάθηκε αστραπιαία στο γειτονικό χωριό, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια

Αναζωπυρώθηκε το βράδυ της Κυριακής η φωτιά στην Ανατολική Μάνη και μάλιστα με καταστροφικά αποτελέσματα για ορισμένα σπίτια στον Κότρωνα, τα οποία υπέστησαν ζημιές.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Πύρριχος της Ανατολικής Μάνης στην Λακωνία, κατευθύνθηκε αρχικά προς το βουνό και στη συνέχεια πήρε πορεία προς τον επόμενο οικισμό, τα Λουκάδικα, μέχρι που έφτασε σχεδόν στις αυλές των σπιτιών.

Στο σημείο οι αρχικές δυνάμεις μέχρι το βράδυ ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό, φτάνοντας τους 60 άντρες, με 21 οχήματα και 26 άτομα πεζοπόρο, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη με τις φλόγες έπεσαν και τα εναέρια μέσα που αποτελούνταν από έναν καναντέρ, δύο PZL και δύο ελικόπτερα και από τις συνεχείς ρίψεις μέχρι το μεσημέρι η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Ωστόσο, το απόγευμα οι άνεμοι εντάθηκαν σε μεγάλο βαθμό και αναζοπύρωσαν αστραπιαία την φωτιά η οποία μάλιστα πέρασε στο γειτονικό χωριό του Κότρωνα και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια. Στο σημείο κυριολεκτικά μέχρι το βράδυ της Κυριακής επιχειρούσαν 60 άντρες της Πυροσβεστικής με 24 οχήματα και 54 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ συμμετείχε και υδροφόρο όχημα της τοπικής αυτοδιοίκησης και κάτοικοι.

Ακόμη, μέχρι το βράδυ της Κυριακής δεν είχε καταστεί δυνατό, να τεθεί υπό έλεγχο η νέα πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα σε δύσβατο σημείο και πυκνή δασική έκταση στην περιοχή Αγία Ειρήνη στην Κεφαλονιά.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα περιμένουν το πρώτο φως της ημέρας, οπότε και θα μπορέσουν να επιχειρήσουν ξανά τα εναέρια μέσα.

Πυρκαγιά στο Ραχώνι Θάσου την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016. 
(EUROKINISSI)
Πυρκαγιά στο Ραχώνι Θάσου την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016. (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) και την Δευτέρα 3 Ιουλίου

Παραμένει αναβαθμισμένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας .

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για αύριο Δευτέρα 03 Ιουλίου 2017, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία)

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Φωκίδα, Βοιωτία)

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική)

• Περιφέρεια Κρήτης (Χανιά)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

 

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φωτιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πυρκαγιές σε Κεφαλονιά και Φθιώτιδα. Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα

SHARE: