Αντιδράσεις για τη δημιουργία υπνωτηρίου αστέγων χρηστών στο κέντρο της Αθήνας

Αντιδράσεις για τη δημιουργία υπνωτηρίου αστέγων χρηστών στο κέντρο της Αθήνας
ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Eurokinissi

Ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ λειτουργεί ξενώνες φιλοξενίας άστεγων ουσιοεξαρτημένων. Το Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών καλεί τους πολίτες σε διάλογο. Τι απαντά ο Εθνικός Συντονιστής για τα Ναρκωτικά.

Σε ανοιχτό διάλογο καλεί τους πολίτες το Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών και απαντά σε δημοσίευμα σχετικά με τη νέα δομή φιλοξενίας ενεργών χρηστων του ΟΚΑΝΑ, στην οδό Σουρμελή.

Το δημοσίευμα έκανε αναφορά σε αντιδράσεις συλλόγου πολιτών, που υποστηρίζουν πως η εν λόγω δομή θα “γκετοποιήσει” τη γειτονιά.

“Έχει αποδειχθεί πως τέτοιου είδους στιγµατισµός επιφέρει αποκλεισµό από δοµές δηµόσιας υγείας µε ολέθριες συνέπειες τόσο για τον ευάλωτο αυτό πληθυσµό όσο και για το κοινωνικό σύνολο. Τέτοιες λοιπόν δοµές είναι και οι δοµές φιλοξενίας οι οποίες παρέχουν πρόσβαση σε αποκλεισµένους κοινωνικά ανθρώπους σε υπηρεσίες υγείας, µέτρα πρόληψης για τις αίµατος µεταδιδόµενες λοιµώξεις όπως είναι ο HIV και οι Ηπατίτιδες όπως και την απαραίτητη ψυχοκοινωνική στήριξη που µπορεί να αποτελέσει δίοδο για διαδικασίες απεξάρτησης( είτε µε υποκατάστατα είτε δίχως αυτά) και κοινωνικής ένταξης”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Δικτύου Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών.

Το Δίκτυο προτείνει την αντικατάσταση των στιγματικών δημοσιευμάτων με τον διάλογο: “Η απάντηση µας λοιπόν σε όλα αυτά αλλά και σε ανακριβή και στιγµατιστικά δηµοσιεύµατα είναι η ενεργός συµµετοχή µας στα κοινά πολλά χρόνια τώρα, στην πρώτη γραµµή των διεκδικήσεων όσον αφορά τα δικαιώµατά µας”.

Όπως ανακοινώνουν οι ίδιοι αναλυτικά:

“Αγαπητοί μας συμπολίτες

Σχετικά με το ακραία στιγματιστικό άρθρο του Πρώτου Θέματος όσον αφορά δομή φιλοξενίας ενεργών χρηστων που πρόκειται να δημιουργηθεί στην οδό Σουρμελή και την επίσης στιγματιστική ανακοίνωση του επονομαζόμενου ”Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγιου Παυλου- Σταθμού Λαρίσης έχουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:

Οι πυλώνες μιας  αποτελεσματικής πολιτικής για τα ναρκωτικά και τους χρήστες είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Αυτό αποδεικνύεται από τη διεθνή καταγεγραμμένη εμπειρία, την επιστημονική βιβλιογραφία, τις Στρατηγικές και τα Σχέδια Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάθε κράτος μέλος οφείλει να συνυπολογίζει και να σέβεται. Η απουσία αυτών των παραμέτρων, οι αντιεπιστημονικές ιδεοληψίες, οι αγκυλώσεις στο χώρο των εξαρτήσεων και οι στείρες αντιπαραθέσεις μεταξύ των διαμορφωτών των πολιτικών για τα ναρκωτικά έχουν οδηγήσει σε αυτή την ζοφερή εικόνα στις παραδοσιακές γειτονιές του κέντρου της πόλης μας, όχι όπως γράφεται ο ΟΚΑΝΑ. Ειναι άδικο να στοχοποιείται με τέτοιο τρόπο ένας οργανισμός μείωσης βλάβης και να μένουν στο απυρόβλητο όλοι όσοι δεκαετίες τώρα σαμποτάρουν απλούστατα μέσα όπως οι Χώροι επιτηρούμενης Χρήσης και οι ξενώνες ενεργών χρηστών συνεισφέροντας ουσιαστικά σε αυτή την εικόνα του κέντρου της πόλης μας.

Αυτοί που δεν ευθύνονται σίγουρα είναι οι κάτοικοι και οι χρήστες. Οι τελευταίοι αποτελούν μία από τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες συνανθρώπων μας και υπενθυμίζουμε στους συντάκτες του Πρώτου Θέματος και στον σύλλογο κατοίκων πως το φαινόμενο της προβληματικής  χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών αγγίζει όλα τα κοινωνικά στρώματα, όλες τις κοινωνικές τάξεις και όλες τις ηλικίες. Στους δρόμους είναι τα παιδιά σας, τα αδέλφια σας και οι φίλοι σας. Το να παρουσιάζονται σαν μιάσματα δυνητικά μολυσματικά για τους υπόλοιπους δεν τιμά κανένα και σίγουρα δεν βοηθά στην διευθέτηση της κοινωνικής όχλησης. Έχει αποδειχθεί πως τέτοιου είδους στιγματισμός επιφέρει αποκλεισμό από δομές δημόσιας υγείας με ολέθριες συνέπειες τόσο για τον ευάλωτο αυτό πληθυσμό όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

Τετοιες λοιπόν δομές είναι και οι δομές φιλοξενίας οι οποίες παρέχουν πρόσβαση σε αποκλεισμένους κοινωνικά ανθρώπους σε υπηρεσίες υγείας, μέτρα πρόληψης για τις αίματος μεταδιδόμενες λοιμώξεις όπως είναι ο HIV  και οι Ηπατίτιδες όπως και την απαραίτητη ψυχοκοινωνική στήριξη που μπορεί να αποτελέσει δίοδο για διαδικασίες απεξάρτησης (είτε με υποκατάστατα είτε δίχως αυτά) και κοινωνικής ένταξης. Σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης όπου υπήρχαν και υπάρχουν πιάτσες αποτελεί βέλτιστη πρακτική να ανοίγουν δομές οι οποίες απευθύνονται στους χρήστες. Αυτές έχουν συντελέσει έτσι ώστε το Άμστερνταμ πχ που πριν κάποια χρόνια είχε παρόμοιες εικόνες με αυτές της Αθήνα τώρα να είναι απαλλαγμένο απο αυτές όχι γιατί γκετοποιήσε η εκτόπισε τον πληθυσμό των χρηστών, αλλά γιατί τον συμπεριέλαβε σε δομές με πολλαπλές υπηρεσίες όπως στέγασης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, υποκατάστασης και στεγνής απεξάρτησης. Όλα τα παραπάνω συνηγορούν πως οι δομές μείωσης  βλάβης για τους χρήστες μειώνουν και την όχληση για τους κατοίκους αλλά επίσης παρουσιάζουν τα αγαθά της Δημόσιας Υγείας και της Δημόσιας Ασφάλειας, κάτι που όλοι επιθυμούμε.

Σαν ενεργοί και πρώην χρήστες ουσιών, σαν χειραφετημενα ενεργά μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών και σαν επαγγελματίες στο πεδίο της μείωσης βλάβης – των πρακτικών και στρατηγικών που περιορίζουν τις επιβλαβείς συνέπειες της χρήσης – ‘έχουμε δεχτεί τόσα χρόνια το φαρμάκι του κοινωνικού ρατσισμού, των διακρίσεων και των πολλαπλών κοινωνικών αποκλεισμών. Η απάντηση μας λοιπόν σε όλα αυτά αλλά και σε ανακριβή και στιγματιστικά δημοσιεύματα είναι η ενεργός συμμετοχή μας στα κοινά πολλά χρόνια τώρα, στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων όσον αφορά τα δικαιώματα μας. Εντός αυτού του πλαισίου καλούμε σε ένα διάλογο τον σύλλογο κατοίκων, ανοιχτό και χωρίς προκαταλήψεις αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θεσμικούς παράγοντες ώστε να συνδιαμορφώσουμε μια βιώσιμη και εφικτή πολιτική για τα ναρκωτικά και τους χρήστες. Η συμμετοχή μας στην διαμόρφωση, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των υπηρεσιών που απευθύνονται σε εμας προτείνεται απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το γραφείο για τα ναρκωτικά του ΟΗΕ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όποιες χώρες έχει συμβεί έχει φέρει ευεργετικά αποτελέσματα για την αρμονία και την ισορροπία της ευρύτερης κοινότητας.

Είμαστε οι πλέον κατάλληλοι γιατί είμαστε οι άμεσα θιγόμενοι  και γνωρίζουμε τόσο το πρόβλημα όσο και τη λύση”.

Σημειώνεται πως ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Παύλου-Σταθμού Λαρίσης διοργανώνει την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του Αγίου Παύλου.

Τι απαντά ο Εθνικός Συντονιστής για τα Ναρκωτικά

Από την πλευρά του ο Εθνικός Συντονιστής για τα Ναρκωτικά Δρ Χρήστος Κουϊμτσίδης, μιλώντας στον Ρ/Σ Αθήνα 9.84, τόνισε ότι «σε άμεσο επίπεδο οι δράσεις πρέπει να γίνουν στους χώρους όπου υπάρχει το πρόβλημα και να ακολουθήσουν αργότερα οι δράσεις που θα στοχεύουν στην αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας. Προγραμματίζονται να ιδρυθούν ανάλογες δομές από τον ΟΚΑΝΑ, στην Δυτική Αττική και στον Πειραιά και εκεί θα υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους οι οποίοι θα μας πουν ότι μεταφέρουμε το πρόβλημα σε περιοχές, όπου δεν το αντιμετωπίζουν. Κάθε δράση μπορεί να έχει παρενέργειες αλλά πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των συμπολιτών μας, που είναι άστεγοι και κάνουν χρήση ουσιών. Το να μην κάνουμε τίποτα και να  περιμένουμε από την αστυνομία να μετακινήσει αυτόν τον πληθυσμό από τη μια γειτονιά στην άλλη δεν αποτελεί λύση. Ο στόχος είναι τα οφέλη να ισοσκελίζουν τις πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Για αυτό ανοίγουμε και τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες».

«Καταλαβαίνω αυτό που λένε πολλοί συμπολίτες μας «φτάνει πια, πάτε τις δομές στο Κολωνάκι ή σε άλλες συνοικίες γιατί εμείς που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα να δεχτούμε και τις δομές;», προσθέτει ο κ. Κουϊμτσίδης. «Δύο είναι οι κυρίως λόγοι. Πρώτον η διεθνής εμπειρία, που λέει ότι εκεί που συσσωρεύεται και μετακινείται αυτός ο πληθυσμός εκεί πρέπει να κάνεις και την δομή για να τραβήξεις αυτούς τους ανθρώπους από τους δρόμους και τα παγκάκια. Διαφωνώ με τις απόψεις που ακούγονται ότι αυτή η πρακτική απέτυχε. Δεν έχει αποτύχει αυτή η πρακτική».

Βασικοί Άξονες για τη Διαχείριση του Κέντρου της Αθήνας

Η προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος στο κέντρο της Αθήνας έχει τρία χρονικά επίπεδα, σύμφωνα με τον κ. Κουϊμτσίδη.

  • το άμεσο που αφορά τη διαχείριση του προβλήματος στο κέντρο της Αθήνας,
  • το μεσοπρόθεσμο που στοχεύει στην ανακούφιση του κέντρου και αφορά δράσεις στα όρια του Δήμου της Αθήνας, αλλά και των γειτονικών Δήμων ή περιφερικά της Αθήνας, και
  • δράσεις σε όλη την επικράτεια. Η διεθνής εμπειρία, αλλά και η επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση προτείνει ότι σε άμεσο επίπεδο οι δράσεις πρέπει να γίνουν στους χώρους όπου υπάρχει το πρόβλημα και να αφορούν τέσσερις άξονες:

1ος Άξονας:

Παροχή στέγης με ίδρυση υπνωτηρίων και ξενώνων περιορισμένης/μεταβατικής διαμονής στο κέντρο, όπως έχει ήδη γίνει με τον ξενώνα «Ιονίς» και όπως υλοποιείται με το νέο υπνωτήριο του ΟΚΑΝΑ στην οδό Σουρμελή.

«Εκτός από έναν ασφαλή ύπνο θα δοθεί και μια ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους, μια παρότρυνση για θεραπεία είτε σε στεγνά είτε σε προγράμματα υποκατάστασης. Και μετά από αυτούς τους ξενώνες περιορισμένης/μεταβατικής διαμονής, αυτοί οι άνθρωποι να μετακινηθούν, όπως έγινε και με το «Ιονίς» ένας σημαντικός αριθμός των φιλοξενούμενων κατάφερε και βρήκε στέγη» αναφέρει ο κ. Κουϊμτσίδης.

2ος Άξονας:

Διαχείριση και μείωση της δημόσιας χρήσης ουσιών με τη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης, άμεσα στο κέντρο και μεσοπρόθεσμα σε περιφερειακούς δήμους και όπου υπάρχει ανάγκη.

3ος Άξονας:

Μείωση της ανωφελούς μετακίνησης των συμπολιτών μας κατά τη διάρκεια της ημέρας με την ενίσχυση, διεύρυνση και λειτουργία επιπλέον Κέντρων Ημέρας και φροντίδας στο κέντρο, όπως ήδη λειτουργούν από τον ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, ΜΚΟ και επίσης προβλέπεται στο κτίριο της οδού Σουρμελή.

4ος Άξονας:

Δράσεις για τη μείωση της βλάβης και διασφάλιση της δημόσιας υγείας με την πρόληψη επιδημιών, αλλά και τη φροντίδα της υγείας των συμπολιτών μας χρηστών ουσιών, με διανομή/ανταλλαγή συρίγγων και άλλου υγειονομικού υλικού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα