Απαγωγή Λεμπιδάκη: ‘Τον είχαν αλυσοδεμένο σαν σκυλί’ – Του άλλαζαν συνεχώς κρησφύγετα

Απαγωγή Λεμπιδάκη: ‘Τον είχαν αλυσοδεμένο σαν σκυλί’ – Του άλλαζαν συνεχώς κρησφύγετα
Ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης (δεν διακρίνεται στην φωτό) μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Σχολής Αστυφυλάκων Ρεθύμνου για να του παρασχεθούν οι απαραίτητες βοήθειες, αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017. Ο επιχειρηματίας, απελευθερώθηκε το πρωί, μετά από αστυνομική επιχείρηση σε μάντρα αυτοκινήτων, σε σκραπ οχημάτων, στο 6ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Χανίων β Ρεθύμνου. (EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ) Eurokinissi

Στην ηγετική ομάδα των απαγωγέων του Λεμπιδάκη και o Κρητικός από την απαγωγή Παναγόπουλου. Συγκινημένος ο επιχειρηματίας κατέθετε επί ώρες στις Αρχές για αυτά που τράβηξε από τους δεσμώτες του

Ελεύθερος μετά από 6 μήνες, ο 53χρονος επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης, ύστερα από αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο κρησφύγετο των απαγωγέων του, σε μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων με την επωνυμία Κλάδος Δράκος, στο 5ο χλμ. της Εθνικής Οδού Ρεθύμνου-Χανίων στην γέφυρα Ζουρίδα.

Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε μισή ώρα μετά τις 7 το πρωί και μέχρι τις 8 είχαν προκύψει συλλήψεις και πλήθος προσαγωγών όλοι τους ντόπιοι και ένας κάτοικος Θεσσαλονίκης. Η έφοδος των αστυνομικών ήταν τόσο αιφνιδιαστική που οι δεσμώτες του στον χώρο που κρατείτο, ο «φρουρός» από την Θεσσαλονίκη και ο ιδιοκτήτης της μάντρας, κυριολεκτικά δεν κατάφεραν αντιδράσουν, ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς και συνελήφθησαν, ενώ στη συνέχεια, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης εντοπίστηκε δεμένος, με μία αλυσίδα στο πόδι και φοβερά αδυνατισμένος μετά από μισό χρόνο στα χέρια των απαγωγέων του, ο οποίος παρόλα όσα πέρασε, σε γενικές γραμμές είναι καλά στην υγεία του.

Στη συνέχεια και σε παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις με αυτή που έγινε στο κρησφύγετο, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή ακόμη 5 άτομα, φτάνοντας συνολικά τις 7 βεβαιωμένες συλλήψεις, ενώ μέχρι το μεσημέρι οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια συνολικά 12 άτομα, που ανακρίνονται και θεωρείται βέβαιο πως ο τελικός αριθμός των συλλήψεων θα αλλάξει και θα μεγαλώσει. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι μία ανήλικη και συγκεκριμένα, η 16χρονη κόρη ενός εκ των μελών της σπείρας, η οποία μάλιστα είχε στείλει ένα από τα μηνύματα στην οικογένεια του θύματος και ψώνιζε τις κάρτες για τα καρτοκινητά των δραστών, που μετά από κάθε χρήση τα απέρριπταν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα ηγετικά μέλη της σπείρας που συνελήφθησαν είναι και ένα Κρητικό που είχε εμπλακεί στο παρελθόν και στην απαγωγή Παναγόπουλου. Κανείς από τους συλληφθέντες δεν είχε επαγγελματική ή άλλη σχέση με το θύμα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί τυχόν εμπλοκή και άλλων ατόμων.

Άλλωστε από το πρωί που απελευθερώθηκε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης έως και τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας κατέθετε συνεχώς στους αστυνομικούς που χειρίζονται την υπόθεση αυτή, για την οποία ήδη έχει σχηματισθεί μία ογκωδέστατη δικογραφία που περιλαμβάνει στοιχεία που όλους αυτούς τους μήνες κατάφερε να συλλέξει η ΕΛ.ΑΣ., τεχνικό υλικό από τις παρακολουθήσεις και πλήθος καταθέσεων.

Με είχαν δεμένο σαν σκυλί με μία αλυσίδα

«Τον είχαν δεμένο σαν σκυλί με μία αλυσίδα στο πόδι ή στο χέρι» φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ο επιχειρηματίας, ο οποίος μάλιστα τόνισε στην κατάθεσή του, ότι του άλλαζαν συνεχώς κρησφύγετα, κλείνοντάς του τα μάτια.

Η μάντρα στην γέφυρα Ζουρίδα ήταν και το τελευταίο «κρατητήριό» του, αφού είχαν προηγηθεί αγροικίες, αποθήκες, ακόμα και σπίτια στην ευρύτερη περιοχή, σε μία προσπάθεια των δραστών να εξαφανίσουν τα ίχνη του.

Όμοια σε χρονική διάρκεια απαγωγή στην Ελλάδα δεν έχει ξανασυμβεί, όπως και η αστυνομική επιχείρηση που έγινε ήταν άκρως επαγγελματική και αξίζουν συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. για τον αστραπιαίο τρόπο που έδρασε μην αφήνοντας περιθώρια, για ένοπλη αντιπαράθεση και συμπλοκή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η υπερβολική χρονική παράταση στο θρίλερ αυτό από τους ίδιους τους δράστες, που μόλις πριν μερικές ημέρες έδειξαν μία υποχώρηση στα χρήματα που απαιτούσαν, χωρίς και πάλι να μπορούν να καλυφθούν, στην ουσία λειτούργησε εναντίον τους αφού έδωσε τον χρόνο στις Αρχές να συλλέξουν πληροφορίες, να επεξεργαστούν στοιχεία και να φτάσουν στο κατώφλι τους.

Το μοιραίο λάθος των απαγωγέων στα μέσα του καλοκαιριού

Οι αστυνομικοί που ερευνούσαν την υπόθεση είχαν θέσει εδώ και περίπου 3 μήνες τουλάχιστον τρεις εκ των απαγωγέων υπό παρακολούθηση και σε έναν έλεγχο που τους έκαναν τον περασμένο Ιούλιο, σε αυτοκίνητο που επέβαιναν, ανακάλυψαν ότι κανείς τους δεν είχε κινητό τηλέφωνο πάνω του, αφού είχαν προλάβει να τα ξεφορτωθούν, με αποτέλεσμα η πεποίθηση που είχαν οι Αρχές για αυτά τα συγκεκριμένα άτομα να ενισχυθεί και σιγά-σιγά να καταφέρουν να θέσουν υπό παρακολούθηση τα περισσότερα από τα μέλη της σπείρας.

Όσο αυτοί δηλαδή απαιτούσαν χρήματα οι αστυνομικοί ήδη «κλείδωναν» την θέση τους και περίμεναν την κατάλληλη ευκαιρία για να επέμβουν. Αρκετοί εξ αυτών είχαν ποινικό παρελθόν και άλλοι είχαν επιχειρηματική δραστηριότητα στο παρελθόν και είναι γνωστοί στην Κρήτη.

Λόγω απεργίας των δημοσιογράφων, η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης θα γίνει το πρωί της Τετάρτης, στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης στα Χανιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του Γενικού της Κρήτης και βεβαίως των αξιωματικών της Ασφάλειας που επαλείφθηκαν της υπόθεσης.

Το χρονικό της απαγωγής

Η πρώτη πράξη του δράματος ξεκίνησε το  απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου, τη στιγμή που ο 53χρονος επιχειρηματίας βρισκόταν στον δρόμο που οδηγεί από το Ηράκλειο προς τον οικισμό του Καλέσσα και σε μικρή σχετικά απόσταση από το σπίτι του. Το αυτοκίνητό του βρέθηκε από την αστυνομία τρακαρισμένο και εγκαταλελειμμένο με τις πόρτες ορθάνοιχτες.

Οι αστυνομικοί πήραν τηλέφωνο την οικογένειά του και διαπίστωσαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το περιστατικό. Τότε σήμανε συναγερμός καθώς μέσα στο αυτοκίνητο είχε βρεθεί το κινητό τηλέφωνο το Μιχάλη Λεμπιδάκη και τα προσωπικά του αντικείμενα και έγγραφα.

Λίγο μετά, οι Αρχές ενημερώνονται ότι η Πυροσβεστική κλήθηκε για πυρκαγιά σε δύο αυτοκίνητα κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ήταν ένα BMW και ένα αγροτικό, που είχαν παραδώσει οι απαγωγείς στις φλόγες για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους και όπως φάνηκε στη συνέχεια τα είχαν χρησιμοποιήσει για την ενέδρα σε βάρος του επιχειρηματία.

Μετά από μία ασυνήθιστα μεγάλη απουσία οι απαγωγείς επικοινωνούν επιτέλους με την οικογένεια εκφράζοντας τις απαιτήσεις τους. Λίγα λόγια στην αρχή και σταδιακά άρχισαν να έρχονται SMS πάντα από «πακιστανικά τηλέφωνα» για να μην εντοπιστούν, σε κάθε λογής ύφος που αποδείκνυε ότι πρόκειται για σκληρούς και αδίστακτους κακοποιούς.

Ακολούθησαν σε όλο αυτό το διάστημα ακόμα και ιδιόχειρες επιστολές του ίδιου του θύματος ως απόδειξη ζωής, όμως αυτός ο εφιάλτης δεν είχε τέλος, αφού οι απαγωγείς δεν έλεγαν να εμπεδώσουν αυτό που ίσχυε από την αρχή, ότι η οικογένεια δηλαδή, δεν είχε τα χρήματα που αυτοί απαιτούσαν ούτε κατά φαντασία…

Το τέλος λοιπόν ήρθε σήμερα και ήρθε μετά από μία αστραπιαία αστυνομική επιχείρηση με το πλέον άριστο αποτέλεσμα… Το θύμα ελεύθερο και οι δεσμώτες του ενώπιον της Δικαιοσύνης για να υποστούν τις συνέπειες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα