Απεργία ΠΝΟ: Δέμενα αύριο τα πλοία στα λιμάνια της χώρας

Απεργία ΠΝΟ: Δέμενα αύριο τα πλοία στα λιμάνια της χώρας
Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά Eurokinissi

Εμμένει στις θέσεις της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και ετοιμάζεται για την 24ωρη απεργία της Τετάρτης

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας αύριο,  Τετάρτη 18 Απριλίου, λόγω 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με ώρα έναρξης στις 6.00 το πρωί.

Αίτημα της ΠΝΟ, η κατάργηση του νόμου 4150/2013 για τις ειδικές συνθέσεις των πληρωμάτων, στις γραμμές Πάτρας Ιταλίας, ενώ αντιδρά και στο σχέδιο υπουργικής απόφασης για τις ενδομεταφορές από πλοία με σημαία τρίτου κράτους μεταξύ ελληνικών λιμένων.

Πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει αλλαγές στα δρομολόγιά τους εξαιτίας της απεργίας, ενώ και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών (Π.Ε.Π.Ρ.Ν.) θα συμμετάσχει στην αυριανή κινητοποίηση των ναυτικών.

Σημειώνεται ότι η συνομοσπονδία των ναυτικών αναφορικά με το σχέδιο υπουργική απόφασης για τις ενδομεταφορές από πλοία με σημαία τρίτου κράτους μεταξύ ελληνικών λιμένων, έχει υποβάλει προτάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, έχουν γίνει δεκτές και θα ενσωματωθούν στο εν λόγω σχέδιο.

Η ΠΝΟ σε επιστολή που απέστειλε προς το υπουργείο Ναυτιλίας υπογραμμίζει ότι πάγια και σταθερή θέση της συνομοσπονδίας των ναυτικών, είναι όλες οι ενδομεταφορές, προσώπων και πραγμάτων, στη χώρα μας να γίνονται με πλοία με ελληνική σημαία, με ελληνικά πληρώματα, με πλήρη συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους και με συνθέσεις πληρώματος που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του πλοίου και όχι με την ελάχιστη επάνδρωση.

Σε διαφορετική περίπτωση, προσθέτει, εάν το υπουργείο προχωρήσει στην έκδοση απόφασης που θα επιτρέπει την εκτέλεση των ενδομεταφορών εμπορευμάτων με πλοία σημαίας τρίτων χωρών, θα πρέπει αυτά να στελεχώνονται υποχρεωτικά από ελληνικά πληρώματα, αμειβόμενα σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας της ΠΝΟ και να είναι ασφαλισμένα με την ελληνική νομοθεσία.

Επίσης, ζητά να διευκρινίζονται οι ειδικότητες των μελών του πληρώματος, ότι πράγματι εξυπηρετούν τις ανάγκες του πλοίου και ότι δεν περιορίζονται στην ελάχιστη επάνδρωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα