Η απίστευτη ιστορία του 12χρονου Νικόλα που έγινε πρέσβης κατά του bullying

Η απίστευτη ιστορία του 12χρονου Νικόλα που έγινε πρέσβης κατά του bullying
Ο 12χρονος Νικόλας philenews.com

Η ιστορία του 12χρονου Νικόλα από την Κύπρο, που λόγω κάποιων σημαδιών στο πρόσωπο δέχτηκε σχολικό εκφοβισμό και απάντησε δυναμικά. Ξεκίνησε εκστρατεία κατά του bullying για την οποία τιμήθηκε πολλάκις.

Το τέρας του εκφοβισμού δεν κάνει διακρίσεις. Επιτίθεται προς πολλές κατευθύνσεις. Ένα άτομο από τη μεγάλη λίστα των θυμάτων που “χτύπησε” το τέρας, αλλά που όμως κατάφερε να αντιδράσει δυναμικά “εξολοθρεύοντάς” το, είναι ο 12χρονος Νικόλας Νικηφόρου.

Ο Νικόλας από την Κύπρο είναι ένα παιδί που γεννήθηκε με προκαρκινικά ογκώδη μελανώματα στο πρόσωπο, τα οποία αφαιρέθηκαν επιτυχώς. Ωστόσο έμειναν μερικά σημάδια, τα οποία στάθηκαν ως αφορμή για να δεχτεί σωματική, λεκτική και ψυχική βία από συμμαθητές του, γεγονός όμως που δεν τον γονάτισε: Ξεκίνησε μία εκστρατεία ενάντια στο Bullying, για την οποία τιμήθηκε και βραβεύτηκε αρκετές φορές, με αποκορύφωμα την τίμησή του από το Hope For Children με το βραβείο Children’s Rights Defender 2019, κάτι που αποτελεί την υψηλότερη μορφή επιβράβευσης για την προώθηση των παιδικών δικαιωμάτων.

Όπως εξήγησε ο ίδιος σε συνέντευξη, η “μάχη” του για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του και της ισότητας ξεκίνησε τρία χρόνια πριν, το 2016, όταν είχε συμμετάσχει σε διαγωνισμό προσωπικού πορτρέτου της Kinder, κατά τον οποίο οι διαγωνιζόμενοι καλούνταν να ζωγραφίσουν τον εαυτό τους όπως οι ίδιοι τον έβλεπαν. Βραβείο για τον νικητή θα ήταν να έμπαινε σε συσκευασία σοκολάτας που θα πωλούταν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι λοιπόν ο Νικόλας έγινε το πρόσωπο της Kinder.

“Αυτό με έβαλε στη διαδικασία να σκεφτώ πώς βλέπω τον εαυτό μου. Δεν έβλεπα τα σημάδια μου μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησαν οι άνθρωποι να τα βλέπουν και να μου τα υποδεικνύουν”, είχε αναφέρει.

“Σε περιστατικά εκφοβισμού μου έχουν πει διαφορά πράγματα. Με έχουν κάνει να αναρωτηθώ αρκετές φορές αν είναι τόσο άσχημη η κατάσταση. Αν όσα έλεγαν για εμένα με περιέγραφαν, αν όντως είναι έτσι.

Την πρώτη φορά που αντιμετώπισα σχολικό εκφοβισμό, ήμουν σε τάξη του δημοτικού σχολείου. Με πλησίασε ένα παιδί μαζί με τον φίλο του κοροϊδεύοντάς με. Πλέον έχουν μειωθεί τέτοια περιστατικά. Αυτό διότι υπερασπίζομαι τον εαυτό μου και δεν είμαι τόσο ευάλωτος”, πρόσθεσε.

Βραβεύσεις

Ο Νικόλας μπορεί να έγινε το πρόσωπο της Kinder το 2016, δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Ένα χρόνο μετά κέρδισε το Βραβείο Νταϊάνα, το 2018 κατέκτησε το βραβείο Βρετανού Πολίτη και την ίδια χρονιά το «Positive Role Model» στα Βραβεία Εθνικής Διαφορετικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα, το 2017 ψηφίστηκε ως ένας από τους 24 πιο ευαισθητοποιημένους Bristolians κάτω των 24 ετών.

“Αυτό δεν το έκανα χωρίς επιλογή ή χωρίς θάρρος. Είχα χαθεί ανάμεσα στους φόβους που είχα στο μυαλό μου. Δεν είχα συνειδητοποιήσει πως είχα την επιλογή να αλλάξω τις περιστάσεις. Τώρα, όταν με ρωτάνε οι άνθρωποι πώς κατάφερα να το ξεπεράσω, τους λέω πως “ήταν επιλογή μου”.

Όταν ερωτήθηκε εάν θα το περίμενε ποτέ οι πράξεις του να επηρέαζαν τόσο πολύ τον κόσμο, ο Νικόλας απάντησε πως έλπιζε ότι θα άγγιζαν αρκετούς ανθρώπους, αλλά πως δεν του είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι θα ήταν διεθνούς εμβέλειας, ενώ πρόσθεσε “Είμαι πολύ χαρούμενος επειδή το μήνυμά μου βγήκε προς τα έξω και το ακούν τώρα οι άνθρωποι”.

Ο Νικόλας τυπώνει τις ζωγραφιές του σε καρτ ποστάλ και τις μοιράζει για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο. Μάλιστα έγραψε και εικονογράφησε την ιστορία του για να φέρει την αλλαγή:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα