Από τη Θράκη ως την Κρήτη, το Μαζί για το παιδί προσφέρει παπούτσια σε παιδιά άπορων οικογενειών

Από τη Θράκη ως την Κρήτη, το Μαζί για το παιδί προσφέρει παπούτσια σε παιδιά άπορων οικογενειών
Francesca Giaitzoglou Watkinson

Σε περισσότερες από σαράντα περιοχές σε όλη την Επικράτεια, όπου υπάρχουν παιδιά, μία Ένωση κάνει το ταξίδι, μοιράζοντας αγάπη. Το "Μαζί για το Παιδί", με την υποστήριξη της TOMS, προσφέρει καινούρια παπούτσια σε παιδιά άπορων οικογενειών. Μόνος στόχος, η βελτίωση της καθημερινότητας των παιδιών, μόνη ανταμοιβή ένα χαμόγελό τους

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Συνεπής στον σκοπό ύπαρξης και λειτουργίας της, η Ένωση Μαζί για το Παιδί αναλαμβάνει δράσεις για την ανακούφιση των παιδιών οικογενειών, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να τους προσφέρουν βασικά αγαθά. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, βρίσκεται δίπλα τους, προσφέροντας με την υποστήριξη της εταιρείας παπουτσιών TOMS, από ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια σε παιδιά άπορων οικογενειών.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν τα τρομακτικά ποσοστά ανέχειας. Μόνο για φέτος, η Ένωση θα προσφέρει σε περισσότερους από 200 φορείς σε όλη την επικράτεια, περισσότερα από 28.000 ζευγάρια παπούτσια, ενώ από το 2015, οπότε και άρχισε η δράση έως σήμερα, έχουν διατεθεί περισσότερα από 39.000 ζευγάρια. Μόνος στόχος, η βελτίωση της καθημερινότητας των παιδιών, μόνη ανταμοιβή ένα ευχαριστώ, ένα χαμόγελο, μία αγκαλιά.

Επισκεφτήκαμε το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων ( ΚΥΑΔΑ), όπου στον πρώτο όροφο έχει δημιουργηθεί ένας χώρος, ιδανικός για να υποδεχτεί παιδιά.

Francesca Giaitzoglou Watkinson

 

“Μαμά θα πάμε στο σούπερ μάρκετ;” ρωτάνε κάποια από αυτά, αφού περιμετρικά της αίθουσας βρίσκονται από είδη πρώτης ανάγκης, μέχρι παιχνίδια και βιβλία, τα οποία μπορούν να πάρουν οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων στήριξης, για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειάς τους.

Μία μικρούλα που μπαίνει στον χώρο, περιεργάζεται για δευτερόλεπτα τις εκατοντάδες πληροφορίες και χωρίς να βγάλει την τσάντα της από τον ώμο, κατευθύνεται και πιάνει ένα από τα λιγοστά παιχνίδια, που έχουν απομείνει. Δεν είναι η μέρα διανομής παιχνιδιών. Σήμερα, θα πάρει καινούρια παπούτσια…

Francesca Giaitzoglou Watkinson

Francesca Giaitzoglou Watkinson

Σε έναν τοίχο, έχουν στηθεί οι κούτες, με βάση τα νούμερα των παπουτσιών. Το Μαζί για το Παιδί έχει εκ των προτέρων χαρτογραφήσει τις ανάγκες κάθε φορέα και η εταιρεία TOMS έχει στείλει όσα ζευγάρια χρειάζονται, για να ικανοποιηθούν όλα τα παιδιά.

Francesca Giaitzoglou Watkinson

Francesca Giaitzoglou Watkinson

Το εγχείρημα βασίζεται στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της TOMS “One For One”, με την προσφορά ενός καινούριου ζευγαριού παπουτσιών δωρεάν, για κάθε ζευγάρι που αγοράζουν οι καταναλωτές.  Η δράση, που ξεκίνησε για φέτος τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, αφορά σε παιδιά έως 18 ετών.

Francesca Giaitzoglou Watkinson

Από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη

ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

“Οι πρώτοι φορείς είναι στην Αττική και από την επόμενη εβδομάδα, εκπρόσωποι της Ένωσης και εθελοντές θα ταξιδέψουν στην επαρχία. Πρώτος προορισμός η Θεσσαλία. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε Αττική, Ήπειρο, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Κόρινθο, Πάτρα, Ναύπακτο, Λαμία, Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κεφαλονιά και Κρήτη. Θα βρεθούμε δίπλα σε κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, ιδρύματα, σωματεία που στηρίζουν άπορες οικογένειες και σε δεύτερη φάση θα πάμε σε κάποια προσφυγικούς καταυλισμούς”, λέει η Εβίνα Σωτηροπούλου, Press Office & Digital Manager του Μαζί για το Παιδί.

Francesca Giaitzoglou Watkinson

“Έχουμε ένα δίκτυο άνω των 200 φορέων στην Ελλάδα, οι οποίοι μας ενημερώνουν για την ποσότητα των παπουτσιών που χρειάζονται. Πηγαίνουμε στον χώρο τους, οι εκπρόσωποι του Μαζί για το Παιδί με τους εθελοντές, και εκεί έρχονται τα παιδιά, τα οποία δοκιμάζουν τα παπούτσια πριν τα παραλάβουν. Η TOMS μας εμπιστεύεται, στο να μας δώσει την ποσότητα των παπουτσιών κάθε χρόνο κι εμείς να την μοιράσουμε, στις οικογένειες που τα χρειάζονται”.

“Είδαμε την ανάγκη για να καλύψουμε αυτό το κομμάτι. Στην ουσία βοηθάει πολύ ψυχολογικά τα παιδιά. Ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια βοηθάει πολύ ένα παιδί, στο να κοινωνικοποιηθεί, να παίξει, να τρέξει, να νιώσει καλύτερα και φυσικά είναι και για λόγους υγιεινής, να φοράει ένα καινούριο παπούτσι χωρίς να έχει προβλήματα στο σώμα του”.

Francesca Giaitzoglou Watkinson

 

Μιλώντας για τη δράση της Ένωσης, που το 2016 συμπλήρωσε 20 χρόνια λειτουργία, η κα Σωτηροπούλου αναφέρεται στη βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών.

“Ήταν μία χρονιά πολύ ιδιαίτερη, το 2016, που ολοκληρώσαμε τα 20 χρόνια λειτουργίας. Μας τίμησε και η Ακαδημία Αθηνών με μετάλλιο, για την προσφορά μας. Στην ουσία, είμαστε ένας οργανισμός που  λειτουργεί ως καινοτομία, γιατί είναι συνεργασία εννέα σωματείων που ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να αντιμετωπίσουν φτώχεια, κακοποίηση, αρρώστια και αναπηρία. Ξεκινήσαμε έτσι και έχουμε εμπλουτίσει τη δράση μας, με προγράμματα, πάλι σε αυτούς τους άξονες, που αφορούν την φτώχεια, την εκπαίδευση. Έχουμε προγράμματα σχολικής διαρροής, μιλάμε σε σχολεία για τον εθελοντισμό, έχουμε τη συμβουλευτική γραμμή 11525 και έχουμε κι ένα κομμάτι, που αφορά το προσφυγικό, στηρίζοντας τη λειτουργία του ξενώνα ανηλίκων, όπου δίνουμε είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής”.

“Το μεγάλο εγχείρημα που έχει αναλάβει το Μαζί για το Παιδί υλοποιείται με τη βοήθεια εθελοντών αλλά και συμπαράσταση ευαισθητοποιημένων εταιρειών, που συνδράμουν καθημερινά το έργο μας σε όλη την Ελλάδα”, λέει η κα Σωτηροπούλου.

“Εκτός από τα υλικά αγαθά, είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι”

ΤΟ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΦΕΙΣ ΤΡΙΑ Ή ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΕΦΟΔΙΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟ

Η Εύα εργάζεται στο ΚΥΑΔΑ ως κοινωνικός λειτουργός τους τελευταίους μήνες. Από την εμπειρία της και την επαφή της με τους ανθρώπους που στρέφονται για βοήθεια στο Κέντρο, αναγνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία, για το πώς θα καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες των γονέων προς τα παιδιά τους.

Francesca Giaitzoglou Watkinson

 

“Η υπηρεσία λειτουργεί από το 2002 και εξυπηρετεί οικογένειες, με κριτήριο οικονομικό, ανάλογα με τις ανάγκες, σε κοινωνικό επίπεδο. Το κύριο κριτήριο είναι το φορολογικό τους εισόδημα, το οποίο βγαίνει από τα όρια της φτώχειας. Κυρίως, απευθυνόμαστε σε οικογένειες πολυμελείς, μονογονεϊκές, διερευνούμε τις ανάγκες τους κι εκτός από το ότι τους παρέχουμε τρόφιμα και ρούχα, τους προσφέρουμε και ψυχολογική υποστήριξη. Εκτός από τα υλικά αγαθά, είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι, μιλάμε πάνω από όλα στην ψυχή τους. Προσπαθούμε τουλάχιστον, να τους καταλάβουμε, ως ένα σημείο, γιατί οι εποχές είναι δύσκολες. Κυρίως, όταν απευθυνόμαστε σε γονείς, τα πράγματα είναι διαφορετικά, πιο οικογενειακά και προσπαθούμε με άλλη προσέγγιση, να καλύψουμε τις ανάγκες τους, έως ένα σημείο”, λέει.

“Ευτυχώς, υπάρχουν αυτές οι χορηγίες. Εδώ έχουμε δύο προγράμματα, που γίνονται από την Cosmote και τη ΔΕΠΑ, οι οποίοι μας χορηγούν και το Μαζί για το Παιδί, που μας χορηγεί για δεύτερη χρονιά. Τα παιδιά μας αυτό το εξάμηνο, είναι 193, οπότε είναι πολύ μεγάλη η βοήθεια. Ειδικά, για τα εισοδήματα που βλέπουμε. Έχω δει τετραμελή οικογένεια, με μηδενικό εισόδημα ή αν όχι μηδενικό, κάτι πολύ λιγότερο. Το να ανατρέφεις, τρία ή τέσσερα παιδιά και να μην μπορείς να τα εφοδιάσεις με τα κατάλληλα, είναι πολύ σκληρό”.

Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη στην επαρχία

ΦΕΤΟΣ ΜΟΝΟ, ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΖΗΤΗΣΑΝ 2.200 ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Ο Νίκος Γιώτας, είναι κοινωνικός λειτουργός και μαζί με το Μαζί για το Παιδί από το 2012. Όπως λέει, αυτό το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα, να δουν από κοντά τους φορείς με τους οποίους συνεργάζονται, καθώς με εκείνους που βρίσκονται στην επαρχία, πρέπει να αρκεστούν το υπόλοιπο διάστημα στην τηλεφωνική επικοινωνία.

Francesca Giaitzoglou Watkinson

“Είναι καλό, το ότι πηγαίνουμε και βλέπουμε ιδίοις όμμασι, ότι κάνουν έργο και ότι αυτά που θα τους στείλουμε, θα πάνε εκεί που πρέπει. Φέτος, έχουμε προσφέρει ακόμα περισσότερους φορείς και Δήμους σε όλη την Ελλάδα και αυτή τη στιγμή, η συνεργασία μας, μαζί με Δήμους, στέγες, ορφανοτροφεία ξεπερνά τις 300 δομές σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζουμε”, σημειώνει.

“Σε κάποια μέρη της επαρχία, σίγουρα η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από την Αθήνα. Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση για παράδειγμα στην Αλεξανδρούπολη, όπου φέτος μας έχουν ζητήσει 2.200 ζευγάρια παπούτσια, που είναι πολύ μεγάλος αριθμός, γιατί πιάνει και τα περίχωρα, όπου οι περισσότεροι είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

Francesca Giaitzoglou Watkinson

 

Είναι πολύ συγκινητικό, όταν έρχονται παιδιά, των οποίων οι κάλτσες που φορούν είναι σε τέτοια κατάσταση, ώστε καταλαβαίνεις, ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι γονείς τους, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Πολλοί αισθάνονται άσχημα, όταν ζητάμε να βγάλουν τα παπούτσια για να δοκιμάσουν το καινούριο παπούτσι.

Είναι και παιδιά που έχουν προβλήματα στα πόδια τους ή κάποια που έχουν κάποια νοητική στέρηση, κάποια έχουν αυτισμό, τα οποία πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός, πώς θα αγγίξεις. Ένα χαμόγελο, μία κίνηση, ένα σκούντηγμα στον ώμο είναι η επιβράβευση και το ότι βλέπεις, ότι αυτό που προσφέρεις, πηγαίνει εκεί που πρέπει”, λέει ο κ. Γιώτας.

“Είμαι κι εγώ μητέρα κι όταν βλέπω οικογένειες να υποφέρουν, είναι δύσκολο”

ΤΟ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΔΥΟ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Η κα Μαρίλια Αλεξίου είναι εθελόντρια στο Μαζί για το Παιδί. Φορώντας το μπλουζάκι με το λογότυπο της Ένωσης και το πιο ζεστό της χαμόγελο, είναι μία από τις γυναίκες, που βοηθούν τα παιδιά, να δοκιμάσουν τα παπούτσια και να πάρουν αυτό που τους ταιριάζει.

Francesca Giaitzoglou Watkinson

“Μ’αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνω, εθελοντικά φυσικά. Αν μπορείς να κάνει κάτι, να προσφέρεις χαρά, τα παιδάκια χαίρονται με τα παπούτσια, πρέπει να το κάνεις. Αυτή τη στιγμή δεν εργάζομαι, οπότε με χαρά έρχομαι και προσφέρω. Αυτό που πάντα μένει, είναι οι πιο στενάχωρες περιπτώσεις. Είμαι κι εγώ μητέρα, έχω δύο παιδιά και όταν βλέπεις οικογένειες που υποφέρουν, όχι απαραίτητα μόνο οικονομικά, είναι πολύ δύσκολο. Μία κυρία προχθές, είχε δύο γιους με προβλήματα εξάρτησης ουσιών κι ένα παιδί με αναπηρία. Το να της δώσεις δύο, τρία, ζευγάρια παπούτσια, γιατί έχει και μικρά παιδάκια, είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις. Δεν είναι ότι ανακουφίζεται η οικογένεια από αυτό, αλλά είναι ένα λιθαράκι στο σύνολο”, λέει η κυρία Αλεξίου, σημειώνοντας ότι ανάλογα με την περιοχή, βλέπεις και δημογραφικές διαφορές. “Πριν λίγες μέρες, πήγαμε στο Μενίδι, όπου είδαμε πολύ μεγάλες οικογένειες. Όταν μία οικογένεια έχει τόσο μεγάλα οικονομικά προβλήματα, πόσα παπούτσια μπορεί να πάρει για τα παιδιά της;” λέει χαρακτηριστικά.

Francesca Giaitzoglou Watkinson

Francesca Giaitzoglou Watkinson

 

Τις ώρες που βρισκόμαστε στο ΚΥΑΔΑ, έρχονται μητέρες με τα παιδιά τους ή και ολόκληρες οικογένειες. Ένας κύριος φτάνει με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά. Το ένα 10 και το άλλο 7 ετών. Εργάζεται ως security σε μεγάλο κατάστημα ρούχων. Η σύζυγός του όμως δεν εργάζεται κι όπως μας λέει, παρά το ότι υπάρχει ένας εργαζόμενος γονέας στο σπίτι, είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί τα μισά χρήματα πηγαίνουν στα ενοίκια. “Αυτό που γίνεται εδώ, μας βοηθάει πολύ. Βγάζουμε τα εβδομαδιαία έξοδα, μας βοηθάει σε ένα μεγάλο πρόβλημα. Ελπίζω να ενισχυθεί και παραπάνω. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τον τρόπο που μας εξυπηρετούν”.

Francesca Giaitzoglou Watkinson

 

Μαζί για το Παιδί: Μία φιλοσοφία, ένα όραμα, πολλοί στόχοι

Το ” Μαζί για το Παιδί” είναι μια Ένωση κοινωφελών σωματείων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1996 με σκοπό να ενώσει ισότιμα τις προσπάθειές τους για τα παιδιά σε ανάγκη. Συνολικά τα σωματεία της Ένωσης προσφέρουν συντονισμένες υπηρεσίες σε περισσότερα από 30.000 παιδιά ετησίως εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Φιλοσοφία της Ένωσης, ότι όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα και ουσιαστικότερα αποτελέσματα ενώνοντας τις δυνάμεις μας.

Όραμα, η δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου υπηρεσιών, σε συνεργασία με αξιόπιστους και εξειδικευμένους φορείς ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό την ανακούφιση κάθε παιδιού σε ανάγκη.

Στόχοι, η παροχή υλικής, πνευματικής, ιατρικής και ηθικής υποστήριξης σε βρέφη, παιδιά, εφήβους και νέους, η ψυχοκοινωνική στήριξη οικογενειών, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για το παιδί που βρίσκεται σε ανάγκη, η διάδοση των αρχών και των μεθόδων του εθελοντισμού, η συνεργασία με οργανώσεις για το παιδί και τον έφηβο, η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, η εξεύρεση πόρων (οικονομικών και υλικών) για τη συνέχιση και την ανάπτυξη του έργου των μελών και των συνεργατών της Ένωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα