Η απολυμένη δασκάλα κατέρριψε στο δικαστήριο τους ισχυρισμούς της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας

Η απολυμένη δασκάλα κατέρριψε στο δικαστήριο τους ισχυρισμούς της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η εκπαιδευτικός από την Πάτρα της οποίας η σύμβαση δεν ανανεώθηκε όταν συνυπέγραψε επιστολή διαμαρτυρίας προς το Αρσάκειο Δημοτικό της πόλης κατέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του σχολείου στην ακροαματική διαδικασία.

Προφανείς και μεγάλες δυσκολίες για να δικαιολογήσει την απόφαση της μη ανανέωσης της σύμβασης της δασκάλας Βάγιας Βαγενά αντιμετώπισε η εκπρόσωπος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας κατά τη δίκη που διεξήχθη την Παρασκευή στην Αθήνα μετά από σχετική αγωγή της εκπαιδευτικού.

Η κα Βαγενά υποστηρίζει ότι η μη ανανέωση της σύμβασής της με το σχολείο (ουσιαστικά απόλυση, αν θέλουμε να μην κρυβόμαστε πίσω από νομικισμούς) δεν είχε να κάνει σε καμία περίπτωση με την απόδοσή της, αλλά με το γεγονός ότι μαζί με άλλους συναδέλφους της διατύπωσαν εγγράφως επιφυλάξεις για την απόφαση της διεύθυνσης του σχολείου να τοποθετηθούν κάμερες εντός των σχολικών τάξεων για τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης τον Ιούνιο του 2020

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιχείρημα ότι η σύμβαση απλώς δεν ανανεώθηκε και ότι πίσω από αυτήν την ενέργεια δεν υπήρχαν λόγοι εκδικητικότητας προς την εκπαιδευτικό στάθηκε,κατά σχεδόν γενική ομολογία, πολύ ασθενές στη δικαστική αίθουσα . Κατά την ακροαματική διαδικασία (κράτησε παραπάνω από δύο ώρες, δείγμα της σοβαρότητας της υπόθεσης), η έδρα ρώτησε επανειλημμένα την εκπρόσωπο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας για τους λόγους μη ανανέωσης της σύμβασης.

Η εκπρόσωπος αναγνώρισε μάλιστα ότι η κα Βαγενά ήταν καλή στη δουλειά της και είχε άριστη συνεργασία με τους προϊσταμένους της στο σχολείο. Όταν, δε, τόνισε ότι συχνά διετείς συμβάσεις δεν ανανεώνονται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, δεν μπόρεσε να θυμηθεί ανάλογη περίπτωση στο Αρσάκειο Δημοτικό της Πάτρας.

Ακόμη, αρνήθηκε ότι η μη ανανέωση της σύμβασης είχε να κάνει με την επιστολή που έστειλαν στη διεύθυνση οι εκπαιδευτικοί εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία και την προστασία των προσωπικών δεδομένων της σχολικής κοινότητας, την οποία είχε συνυπογράψει η κα Βαγενά.

Κοντολογίς, η εκπρόσωπος της Φιλεκπαιδευτικής απέρριψε όλα όσα ισχυρίζεται η κα Βαγενά αλλά δυσκολεύτηκε φανερά να πείσει ότι η μη ανανέωση της σύμβασης δεν οφείλεται σε κάποιον συγκεκριμένο λόγο και ότι αποτελεί “συνήθη πρακτική”.

Πρέπει να εδώ να σημειώσουμε ότι τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών, της κας Βαγενά και των συναδέλφων της στο Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο της Πάτρας, δικαίωσε πλήρως η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η οποία ουσιαστικά αποθάρρυνε τα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) από τη χρήση καμερών μέσα στις σχολικές τάξεις διατυπώνοντας σοβαρές σχετικές επιφυλάξεις.

Υπό αυτήν την έννοια, ο ισχυρισμός της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά και αυξημένος κίνδυνος για διαρροή προσωπικών δεδομένων μεταξύ της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και της ζωντανής μετάδοσης του μαθήματος από την τάξη με κάμερες, χωλαίνει.

Στο πλευρό της απολυμένης εκπαιδευτικού στάθηκαν και οι τρεις πανελλαδικές ομοσπονδίες εκπαιδευτικών. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) εξέδωσαν αιχμηρά ψηφίσματα, ενώ η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) στήριξε έμπρακτα τον δικαστικό αγώνα της εκπαιδευτικού με ένορκη κατάθεση μέλους του ΔΣ.

Ψηφίσματα στήριξης με αίτημα την ελευθερία έκφρασης στους χώρους εργασίας και την επαναπρόσληψη της απολυμένης εκπαιδευτικού έχουν εκδώσει επίσης πρωτοβάθμιοι σύλλογοι εκπαιδευτικών, καθώς και άλλα σωματεία, σύλλογοι και πρωτοβουλίες.

Τέλος, η στήριξη είναι σύσσωμη από τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών της Αχαΐας, με πρωτοπόρο τον Σύλλογο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας, που έκανε πρόσθετη παρέμβαση στη δίκη.

Η δικαστική απόφαση αναμένεται μέσα στο 2022.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα