Αποστιγματισμός και Ψυχική Υγεία: Τολμώντας να ζήσουμε με διαφορετικούς ανθρώπους

Αποστιγματισμός και Ψυχική Υγεία: Τολμώντας να ζήσουμε με διαφορετικούς ανθρώπους

Εκδήλωση για τον αποστιγματισμό των ψυχικά ασθενών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Ταξίδι στη Χώρα των Λοκρών", της Ι. Ζαχμανίδη (Vid)

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ&ΨΥ), σε συνεργασία με το News247, διοργανώνουν την εκδήλωση «Αποστιγματισμός και Ψυχική Υγεία: Τολμώντας να ζήσουμε με διαφορετικούς ανθρώπους», στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευαισθητοποίησης & Ενημέρωσης σε Θέματα Ψυχικής Υγείας στην Αττική (ΕΣΠΑ 2007-2013). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013 (19:00-22:00) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, μετρό Κεραμεικός).

Γενικός σκοπός του Προγράμματος Ευαισθητοποίησης-Ενημέρωσης είναι η αλλαγή της στάσης της κοινότητας απέναντι στην ψυχική νόσο και η προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, η προαγωγή της ψυχικής υγείας του πληθυσμού, η πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, καθώς και η ψυχοκοινωνική επανένταξη των ψυχικά ασθενών στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που επιτελείται στη χώρα.

Ειδικός στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση επαγγελματιών ψυχικής υγείας, φοιτητών επαγγελμάτων υγείας, ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, οικογενειών ληπτών, καλλιτεχνών και της κοινότητας γενικότερα για τα εξής θέματα:

α) Το δικαίωμα της ισότιμης ένταξης των ψυχικά πασχόντων στην κοινότητα και τον τρόπο ευαισθητοποίησης της κοινότητας ώστε να τους στηρίξει και να πάψει να τους στιγματίζει ή να τους φοβάται.

β) Το τι μπορεί να κερδίσουμε/να μάθουμε από την ένταξη των ψυχικά ασθενών και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που τους στηρίζουν μέσα στην κοινότητα (π.χ. κατανόηση του πώς λειτουργεί ο ψυχισμός του ατόμου, μεγαλύτερη επίγνωση για τα ψυχικά προβλήματα, έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας).

H εκδήλωση ξεκινάει με την προβολή της ταινίας «Ταξίδι στη Χώρα των Λοκρών», σε σκηνοθεσία Ίριδας Ζαχμανίδη (παραγωγή CL Productions), που αφηγείται τη ζωή των ψυχικά πασχόντων στην κοινότητα, τις κοινές δραστηριότητες και εκδηλώσεις με φορείς της κοινότητας. Θα ακολουθήσει συζήτηση που θα συντονίσει η Μαρία Κομνηνού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του  Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενική Γραμματέας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με βάση τις εισηγήσεις που θα κάνουν ειδικοί της ψυχικής υγείας, του πολιτισμού και των ΜΜΕ: Μαρία Λαζαρίδου-Ψυχίατρος και Επιστημονική Διευθύντρια της ΕΚΨ&ΨΥ, Γιάγκος Ανδρεάδης-Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Μάνος Χωριανόπουλος-αρχισυντάκτης του News247 και εκπρόσωπος του Σωματείου Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Αυτοεκπροσώπηση». Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

19:00-19:30 Προσέλευση: Εγγραφές-Καφές

19:30-19:45 Παρουσίαση του Προγράμματος “Ευαισθητοποίηση-Ενημέρωση του Πληθυσμού σε Θέματα Ψυχικής Υγείας στο Ν. Αττικής” (ΕΣΠΑ 2007-2013). Παναγιώτα Φίτσιου: Ψυχολόγος, ΕΚΨ και ΨΥ

19:45-21:00 Σύντομο εισαγωγικό και προβολή της ταινίας “Ταξίδι στη Χώρα των Λόκρων” σε σκηνοθεσία Ίριδας Ζαχμανίδη και παραγωγή CL Productions

21:00-21:20 Εισηγήσεις: “Τολμώντας να ζήσουμε με τους διαφορετικούς ανθρώπους”. Γιάγκος Ανδρεάδης: Ομότιμος Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

“Η συμβολή της Κοινωνικής Ψυχιατρικής στην ισότιμη ενσωμάτωση των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα”. Μαρία Λαζαρίδου: Ψυχίατρος, Επιστημονική Διευθύντρια της ΕΚΨ και ΨΥ.

“Η Αυτοεκπροσώπηση είναι εφικτή”. Εκπρόσωπος του Σωματείου Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας “Αυτοεκπροσώπηση”.

“ΜΜΕ και Αποστιγματισμός: Σπάζοντας τον παραμορφωτικό καθρέφτη. Μάνος Χωριανόπουλος: Αρχισυντάκτης NEWS 247.

21:20-22:00 Συζήτηση

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα