ΑΠΘ: Απόπειρα συμβιβασμού της Συγκλήτου με τους φοιτητές

ΑΠΘ: Απόπειρα συμβιβασμού της Συγκλήτου με τους φοιτητές
MotionTeam

Η ακαδημαϊκή ηγεσία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με νέο της ψήφισμα καταδικάζει την αστυνομίκή βία στους χώρους του ιδρύματος και ζητά από την κυβέρνηση ορίζοντα επαναφοράς των παραδόσεων μαθημάτων στην κανονικότητα.

Σημαντικές προσπάθειες φαίνεται πως γίνονται από την ακαδημαϊκή ηγεσία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ώστε να πέσουν οι τόνοι της σύγκρουσης με τους εκπροσώπους των φοιτητών και να υπάρξει συνεννοήση. Δέκα ημέρες μετά την λήψη πρωτοβουλιών για την βίαιη καταστολή της κατάληψης του κεντρικού κτηριου του ΑΠΘ, ύστερα από νέα συνεδρίαση της, η Σύγκλητος σε νέα ανακοίνωση της κάνει βήματα που δείχνουν να πλησιάζουν τα αιτήματα των φοιτητών.

Μεταξύ άλλων η ακαδημαϊκή ηγεσία “εκφράζει την αγωνία της για το γεγονός ότι η συνέχιση της διαδικτυακής διδασκαλίας υποβαθμίζει τις πανεπιστημιακές σπουδές και την αξία των πτυχίων” και για τον λόγο αυτόν “ζητεί από την κυβέρνηση να ορίσει με προσοχή και σεβόμενη τις προτάσεις των επιμέρους Τμημάτων τους όρους επαναφοράς των πανεπιστημίων στην κανονικότητα, εξετάζοντας μεταξύ άλλων τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας”.

Επίσης, δηλώνει ότι “επιθυμεί την απαλλαγή των συλληφθεισών/έντων της 22ας Φεβρουαρίου” και παράλληλα “αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ξεκινήσει ένας δημιουργικός διάλογος με τις/τους φοιτήτριες/τές προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα με ακαδημαϊκούς όρους”. Στη συνέχεια, η Σύγκλητος φαίνεται πως αντιτίθεται ξεκάθαρα στην αστυνομική καταστολή προς τους φοιτητές, καθώς πέρα από την καταδίκη της “υπέρμετρης βίας” των αστυνομικών αρχών που διατύπωνε στο προηγούμενο ψήφισμά της, ζητά τώρα “να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές οι ευθύνες των αστυνομικών δυνάμεων για την ένταση της βίας που χρησιμοποιήθηκε”.

Επιπλέον, η Σύγκλητος του ΑΠΘ Σύγκλητος “αναγνωρίζει την ανάγκη να υπάρξει επαρκής και αποτελεσματική φύλαξη των χώρων του πανεπιστημίου” και τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του νόμου, δηλαδή της ίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ζητώντας όμως “να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός προς την ακαδημαϊκότητα του χώρου”. Το σημείο αυτό του ψηφίσματος, σε αντίθεση με τα προηγούμενα, έχει προκαλέσει διχογνωμία ανάμεσα σε ορισμένα μέλη της Συγκλήτου τα οποία διαφωνούν με την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας εντός του Ιδρύματος..

Η ακαδημαϊκή ηγεσία καλεί τους φοιτητές να σταματήσουν την κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης, με σαφείς δεσμεύσεις για την εκτόνωση της έντασης που προκλήθηκε από τα γεγονότα της 22ας Φεβρουαρίου. Το επιπλέον κοινό αίτημα καταληψιών/φοιτητικών συλλόγων για επαναφορά της φυσικής παρουσίας των σπουδαστών στις παραδόσεις μαθημάτων, παραπέμπεται στις κυβερνητικές αρχές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version