Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: “Ξαναζούμε τον εφιάλτη του 1967”

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: “Ξαναζούμε τον εφιάλτη του 1967”
O Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος Eurokinissi

Τι δήλωσε κατά τη διάρκεια κηρύγματος ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, για το περιστατικό στον ορθόδοξο ναό της Πρεμέτης (Vid)

Για «γεγονός που ξύπνησε οδυνηρές αναμνήσεις αθλιότητας» έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος σχολιάζοντας από άμβωνος τα όσα δραματικά συνέβησαν στον ορθόδοξο Ναό της Πρεμέτης.

Ο χαμηλών τόνων Αρχιεπίσκοπος, που χαρακτηρίζεται από τον ήπιο λόγο του, δεν άντεξε στην εικόνα της ιεροσυλίας.

«Ξαναζούμε τον εφιάλτη του 1967 όταν το κομμουνιστικό κόμμα νόμιζε ότι θα ξερίζωνε για πάντα την θρησκευτική πίστη από τον αλβανικό λαό» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να βεβηλώνουν τους Ναούς μας τον 21ο αιώνα. Σε αυτήν την Ευρώπη της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο πρώτος Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, που έχει δώσει μάχες για την επικράτηση της θρησκευτικής ελευθερίας στην χώρα και στην ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων χαρακτήρισε το γεγονός θλιβερό τονίζοντας πως « κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα συνέβαινε στη σημερινή εποχή».

Σημείωσε πως αυτοί που έπραξαν την ιεροσυλία ήταν άθεοι και γι αυτό δεν κατάλαβαν τις συνέπειες των πράξεων τους.

«Διερωτάται κανείς αν βρισκόμαστε στο 2013» είπε στους πιστούς ο κ. Αναστάσιος που αποκάλυψε πως ο ιατροδικαστής της περιοχής αρνήθηκε να βεβαιώσει τα τραύματα του Ορθόδοξου ιερέα της Πρεμέτης όταν πήγε μετά τον ξυλοδαρμό του στις αρχές.

“Τι θα γινόταν αν αυτά συνέβαιναν σε ένα τέμενος;”

«Αν κάποιοι από εμάς τους ορθοδόξους (κάτι το οποίο δεν μπορούσε να περάσει καν από το μυαλό μας) έπαιρνε το κοράνι ενός τζαμιού και το πετούσε στο φορτηγό δεν θα γινόταν επανάσταση; Δικαιως! Κι εμάς μας λένε γιατί διαμαρτυρόμαστε; Βεβαίως διαμαρτυρόμαστε» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Δεν ξέρουμε λεπτομέρειες για το ποιοι είναι από πίσω, πρόκειται όμως για μια μεγάλη προσβολή» συμπλήρωσε αναρωτώμενος «Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να μας γυρίσουν σε άλλες εποχές;».

“Η κυβέρνηση οφείλει να κρατήσει τη συμφωνία”

Από τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κάλεσε την Κυβέρνηση της χώρας, να τηρήσει την συμφωνία μεταξύ Ορθόδοξης Εκκλησίας και Κυβέρνησης, για επιστροφή όλων των περιουσιακών στοιχείων της, κάτι το οποίο από τον Ιανουάριο του 2009 αποτελεί νόμο του αλβανικού κράτους.

«Δεν μπορεί μια ομάδα «φουσκωμένων» φορώντας μαύρες μπλούζες να επιβάλει τον δικό της νόμο» είπε, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να εγγυάται την θρησκευτική ελευθερία και την προστατεύει.

“Δεν τους κρατάμε κακία”

Παρά το γεγονός πως η ιεροσυλία στην Πρεμέτη έχει προκαλέσει το θρησκευτικό αίσθημα των Ορθοδόξων ολόκληρης της Αλβανίας, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος κάλεσε τους πιστούς σε αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα.

«Εμείς δεν κρατάμε κακία και προσευχόμαστε να καταλάβουν το λάθος τους» είπε στους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Ναός που έχει κατασκευαστεί από τον 17ο αιώνα έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο ταραχών.

Πηγή: dogma.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα