Άρειος Πάγος: Δεν βοηθά τη δικαιοσύνη η στοχοποίηση των λειτουργών της

Άρειος Πάγος: Δεν βοηθά τη δικαιοσύνη η στοχοποίηση των λειτουργών της
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Δημόσια παρέμβαση στήριξης στους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα για την Novartis έκαναν ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου λίγες ώρες μετά την μήνυση που υπέβαλε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση στην δημόσια κριτική των δικαστικών ενεργειών, ειδικά με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με την υπόθεση Novartis, ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους Ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας και Ξένη Δημητρίου.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου αναφέρει τα εξής:

«Ο χειρισµός από τη Δικαιοσύνη υποθέσεων που αφορούν το δηµόσιο συµφέρον και προβληµατίζουν την κοινωνία, γίνεται µε ασφάλεια µόνο µέσα σε ατµόσφαιρα νηφαλιότητας, που προϋποθέτει, µεταξύ άλλων, τήρηση του µέτρου και αυτοσυγκράτηση, κατά την εκφορά δηµόσιου λόγου, κριτικού των δικαστικών ενεργειών.

Η δε θεσµοθετηµένη από την έννοµη τάξη µας λειτουργική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι αποτρεπτική κάθε είδους παρεµβάσεων στο έργο των δικαστικών λειτουργών.

Όµως, ο δηµόσιος λόγος, µε τον οποίο γίνεται προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της Δικαιοσύνης, δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίµατος νηφαλιότητας που απαιτείται. Άλλωστε, η νοµιµότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των λειτουργών της Δικαιοσύνης υπόκειται σε έλεγχο κατά τον θεσµικά προβλεπόµενο τρόπο.

 Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη ∆ηµητρίου-Βασιλοπούλου».

Ανάλογη παρέμβαση έκαναν πριν από λίγες μέρες μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σχετικά με την εισαγγελέα διαφθοράς που χειρίζεται την υπόθεση Novartis ενώ με ανακοίνωσή της Ένωση σημειώνει ότι «η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατρέπει διαχρονικά τη Δικαιοσύνη σε μέρος του πολιτικού προβλήματος». Κριτική ασκήθηκε όμως και  από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου για τις επιθέσεις που δέχονται οι δικαστές όταν οι αποφάσεις τους δεν είναι αρεστές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα