Άρειος Πάγος: Πράσινο φως για χρήση τηλεφωνικών συνομιλιών σε δίκη

Άρειος Πάγος: Πράσινο φως για χρήση τηλεφωνικών συνομιλιών σε δίκη

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, γνωμοδότησε σχετικά με το αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πειθαρχική διαδικασία στοιχεία από τηλεφωνικές συνομιλίες που ελήφθησαν ύστερα από άρση απορρήτου των επικοινωνιών

Γνωμοδότηση στην οποία αναφέρεται πως οι τηλεφωνικές συνομιλίες  που έχουν καταγραφεί από νόμιμη άρση απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πειθαρχική  διαδικασία κατά αστυνομικών οργάνων, εξέδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Στην υπ' αριθμ. 2/2107 γνωμοδότησή του, επισημαίνει ότι από αρκετές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, αλλά και της ποινικής νομοθεσίας γενικότερα για την διακρίβωση ορισμένων κακουργηματικού χαρακτήρα αδικημάτων είναι επιτρεπτή η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών υποκλοπών, κατόπιν διάταξης του Συμβουλίου Εφετών ή Πλημμελειοδικών.

Παράλληλα, το περιεχόμενο των τηλεφωνικών υποκλοπών μετά από νόμιμη άρση του απορρήτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διοικητική ή πειθαρχική δίκη και διοικητική γενικά διαδικασία και ειδικά, όταν ο σκοπός δεν είναι διαφορετικός από αυτόν για τον οποίο  διατάχθηκε η άρση του απορρήτου.

Τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό απασχόλησαν τρεις υποθέσεις που αφορούσαν σε αστυνομικούς, οι οποίοι εμπλέκονταν σε δικογραφίες με κακουργηματικές πράξεις, ανάμεσά τους ληστεία και σύσταση συμμορίας. Το ερώτημα έθεσε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με το αν το απομαγνητοφωνημένο υλικό τηλεφωνικών συνομιλιών που συσχετίστηκε με τις δικογραφίες, μετά την νόμιμη άρση του απορρήτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος των εμπλεκομένων αστυνομικών.

SHARE: