Άρειος Πάγος: Συζητήθηκε η αποφυλάκιση Πατέλη

Άρειος Πάγος: Συζητήθηκε η αποφυλάκιση Πατέλη
Ο Γιώργος Πατέλης EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών είχε κάνει δεκτή την αίτηση του να αποφυλακιστεί μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό. Παράλληλα, απορρίφθηκαν οι αιτήσεις Μπαρμπαρούση και Κορκοβίλη.

Την αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με την οποία αποφυλακίστηκε ο πρώην πυρηνάρχης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Πατέλης, ζήτησε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χαράλαμπος Μωυσίδης. Η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, στην απόφαση αποφυλάκισης του Γ. Πατέλη που έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή 10 ετών για εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στη δολοφονία του Π. Φύσσα, «διαλαμβάνεται αόριστα ότι δεν θα διαπράξει άλλα εγκλήματα» αν και -όπως είπε- «πρόκειται για άτομο που αν αφεθεί ελεύθερο, είναι πιθανό να τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις». Ο κ. Μωυσίδης αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα του ανήλικου παιδιού του Γ. Πατέλη, λέγοντας πως στην εφετειακή απόφαση «δεν εξηγείται για ποιο λόγο επέρχεται ανεπανόρθωτη βλάβη».

Και κατέληξε ο εισαγγελικός λειτουργός ότι «ο ισχυρισμός του ότι πλήττεται η οικογένεια του είναι κατανοητός και ανθρώπινος, πρόκειται όμως για φυσικό επακόλουθο της στέρησης της ελευθερίας οποιουδήποτε καταδικασμένου» τονίζοντας ότι η σύζυγός του δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και μπορεί να φροντίσει το παιδί.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Γ. Πατέλη, Δημήτρης Γκαβέλας, υποστήριξε πως “ο αιτών ήδη εκτίει μεγαλύτερη ποινή, από αυτή που του αναλογεί, αφού το αδίκημα της οπλοκατοχής για το οποίο καταδικάστηκε θα έχει παραγραφεί με την έναρξη της δίκης στο εφετείο”. Κατέθεσε μάλιστα και γνωμάτευση παιδοψυχολόγου, αναφέροντας πως “στην ευαίσθητη ηλικία των 15.5 ετών, το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση και την συναισθηματική έκφραση, υφίσταται μπούλινγκ στο σχολείο, υφίσταται την απομόνωση ακόμα και από τους ίδιους του τους συγγενείς”.

“Όχι” και για ακόμη δύο Χρυσαυγίτες

Την ίδια ώρα, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας δεν έκανε δεκτά τα αιτήματα του πρώην βουλευτή Κ. Μπαρμπαρούση και του Κορκοβίλη, οι οποίοι θα παραμείνουν στη φυλακή. Η απόφαση ήταν ομόφωνη και υιοθέτησε την εισαγγελική εισήγηση που προηγήθηκε.

Αναφορικά με τον Κ. Μπαρμπαρούση, κατέθεσαν ως μάρτυρες ο υπερήλικας και ανάπηρος πατέρας του καθώς και η σύντροφος και μητέρα του πέμπτου παιδιού του. Και οι δύο υποστήριξαν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της απουσίας του καταδικασθέντα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση σε ποινή κάθειρξης 6 ετών. «Έχουμε διαμελιστεί και δεν υπάρχει τίποτα. Είχε πάρει ζώα για βιοποριστικούς λόγους αλλά τα δώσαμε κι αυτά γιατί δεν μπορούν οι γείτονες να βοηθούν συνέχεια» υποστήριξε η γυναίκα με το συνήγορο να συμπληρώνει εν είδει ισχυρισμού ότι ο αιτών «ήταν βουλευτής, δεν ήταν κομματικό στέλεχος» και « δεν έχει σχέση με επιμέρους πράξεις» που αποδόθηκαν σε στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Για την αίτηση του Κορκοβίλη, που εκτίει ποινή κάθειρξης 9 ετών για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση ΧΑ και για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κατάθεσε ο αδελφός του, ο οποίος επικαλέστηκε προβλήματα υγείας της μητέρας του και αδυναμία να την συντηρήσει χωρίς τον αδελφό του. Μάλιστα, υποστήριξε ο μάρτυρας ότι «δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα ο αδελφός μου».

Τέλος, η τρίτη κατά σειρά αίτηση που επρόκειτο να συζητηθεί, αυτή του Τσιόρβα, που επίσης εκτίει κάθειρξη εννέα ετών για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και συνεργεία στη δολοφονία Φύσσα, αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο, λόγω κωλύματος στο πρόσωπο του αιτούντος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα