Αθώοι οι 4 αστυνομικοί για τον θάνατο του Ν. Σακελλίωνα. Κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια

Αθώοι οι 4 αστυνομικοί για τον θάνατο του Ν. Σακελλίωνα. Κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια

Αθώους έκρινε το δικαστήριο τους τέσσερις αστυνομικούς για τον θάνατο του 24χρονου Ν. Σακελλίωνα στις 11 Μαΐου του 2008 (Vid)

Οι τέσσερις ειδικοί φρουροί κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Ο 24χρονος, ομογενής από την Τασκένδη, αθλητής και φοιτητής της Αρχιτεκτονικής, στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, όπως ανέφερε τότε η ΕΛ.ΑΣ., έπεσε σε κώμα και κατέληξε κατά τη μεταφορά του με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικοί τον είχαν εγκαταλείψει αναίσθητο στο δρόμο.

Η σημερινή δίκη επαναλήφθηκε μετά από την άσκηση εισαγγελικής έφεσης κατά της αθωωτικής απόφασης για τους αστυνομικούς στη πρώτη δίκη. 

Όπως δημοσιεύει το Left.gr και η "Εφημερίδα των Συντακτών", ο Νίκος Σακελλίων σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που κατέθεσαν στη δίκη, είχε συλληφθεί και ξυλοκοπηθεί βάναυσα από τους τέσσερις αστυνομικούς στην οδό Αναξαγόρα στο κέντρο της Αθήνας κάτι που οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν και δήλωσαν πως εντόπισαν τον 24χρονο ήδη νεκρό στο οδόστρωμα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ο Ν. Σακελλίων μετά τη σύλληψη και την κακοποίηση του από τους ειδικούς φρουρούς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ελπίς όπου και κατέληξε.

Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί είχαν δηλώσει πως εντόπισαν σφηνωμένο στο λάρυγγά του Ν. Σακελλίωνα  ένα σακουλάκι με ναρκωτική ουσία το οποίο όμως δεν εντοπίσθηκε εκείνη την ώρα από τους διασώστες του ΕΚΑΒ, αλλά 12 ώρες αργότερα στην ιατροδικαστική υπηρεσία στην οποία μεταφέρθηκε το πτώμα βάναυσα κακοποιημένο.

Η σημερινή αθωωτική απόφαση ελήφθη μετά την κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος διαβεβαίωσε ότι είδε τους αστυνομικούς να χτυπούν με γροθιές στο κεφάλι τον άτυχο νέο, ενώ δεν έλαβε υπόψη βίντεο που είχε τραβήξει περίοικος.

Συγκλονισμένος ο πατέρας του 24χρονου φοιτητή, δήλωσε στην "Αυγή" ότι δεν περίμενε την απόφαση αυτή.

"Η κοινωνία πρέπει να ξέρει ότι η ζωή των ανθρώπων βρίσκεται σε χέρια αστυνομικών, που έχουν μάθει να σκοτώνουν και να μην έχουν ευθύνη". Για καθεστώς ατιμωρησίας των αστυνομικών κάνει λόγο η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ.

Η υπόθεση

Στις 11 Μαΐου του 2008, ο 24χρονος ομογενής Νίκος Σακελλίων, βρέθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στην περιοχή Αναξαγόρα. Επίσης υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες τέσσερις αστυνομικοί επιχείρησαν να τον ακινητοποιήσουν με γροθιές στο κεφάλι, χαστούκια και κεφαλοκλείδωμα, μέχρις ότου καταρρεύσει στα χέρια τους, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Η σκηνή, μάλιστα, στην τελευταία φάση της καταγράφηκε από κινητό τηλέφωνο αυτόπτη μάρτυρα, το οποίο ουδέποτε προβλήθηκε στο δικαστήριο. Στη συνέχεια, το πτώμα εξαφανίστηκε για δώδεκα ώρες πριν βρεθεί φριχτά κακοποιημένο στην ιατροδικαστική υπηρεσία με συμπτώματα σήψης.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η εκ των υστέρων και χωρίς καταγραφή από τους γιατρούς που τον παρέλαβαν αιτία θανάτου από πνιγμό δεν αποδείχτηκε ποτέ. Οι αστυνομικοί απολογούμενοι παρέμειναν προσκολλημένοι στην αρχική τους εκδοχή, ότι δηλαδή βρήκαν τον 24χρονο σε κατάσταση κώματος.

Στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, τρεις άλλοι αστυνομικοί που είχαν συμπτωματικά παρακολουθήσει τη σύλληψη και την κατάρρευση του νεαρού κατέθεσαν ότι ο Νίκος Σακελλίων είχε συλληφθεί όρθιος και είχε χειροπεδηθεί πισθάγκωνα, προτού καταλήξει.

Ο ιατροδικαστής Χρ. Λευκίδης, που είχε παραλάβει ένα πτώμα σε σήψη και πλήρη παραμόρφωση (μετά από 12 ωρών εξαφάνιση) και είχε βρει στο άνω στόμιο του λάρυγγα συσκευασία ναρκωτικών, δεν πρόλαβε ποτέ να καταθέσει.  Η ιατροδικαστής, που προτάθηκε από τον πατέρα, περιέγραψε αναλυτικά τις συνθήκες υπό τις οποίες ένα κεφαλοκλείδωμα μπορεί να προκαλέσει ανοξία εγκεφάλου, απώλεια συνείδησης και ασφυκτικό θάνατο.

Η Στ. Παπαδόδημα υποστήριξε κατηγορηματικά ότι δεν θα μπορούσε να προκληθεί ο θάνατος σε έναν άνδρα με τα χαρακτηριστικά του θύματος (νέος, υγιής,1,95 ύψος, κολυμβητής και μπασκετμπολίστας, μη υπό επήρεια ουσιών κατά τα γεγονότα), από κατάποση ξένου σώματος χωρίς να έχει ασκηθεί βία.

(Με πληροφορίες από: Εφημερίδα των Συντακτών, Αυγή)

SHARE:

24Media Network