Buzzfeed για Π. Φύσσα: Μπορεί η δολοφονία ενός ράπερ να γκρεμίσει ένα ακροδεξιό κόμμα;

Buzzfeed για Π. Φύσσα: Μπορεί η δολοφονία ενός ράπερ να γκρεμίσει ένα ακροδεξιό κόμμα;

Αφιέρωμα του Buzzfeed στον Παύλο Φύσσα τέσσερις μήνες μετά τη δολοφονία του στο Κερατσίνι (Pics)

Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα και πάλι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τέσσερις μήνες μετά την δολοφονία του από τον Γιώργο Ρουπακιά.

Το Buzzfeed δημοσιεύει εκτενέστατο αφιέρωμα στο γεγονός και στο πώς η δολοφονία αυτή έγινε η αρχή της ποινικής δίωξης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το Νεοϋορκέζικο site.

Οι πιο ενδεικτικές:

 

Όπως αναφέρει ο συντάκτης Dorian Lynskey, το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνει κανείς όταν φτάνει στον αριθμό 60 της Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι, πέραν από το να παρατηρήσει το γκραφίτι στη μνήμη του Killah P., τα στεφάνια και τα κεριά που καλύπτουν το σημείο της δολοφονίας, είναι το γεγονός ότι κανείς δεν θα δολοφονούσε κάποιον στο μέρος αυτό, εκτός αν ήταν σίγουρος πως θα μπορούσε να διαφύγει.

Ο δρόμος είναι μια όαση εμπορικής αγοράς στην Ελλάδα της κρίσης, αναφέρει το δημοσίευμα. Στη συνέχεια χτίζει το προφίλ του Πειραιά, ονομάζοντας τον “αυτόνομη” και εργατική ζώνη στην καρδιά της Αθήνας στην οποία η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη.

Παρέες νεαρών πίνουν τον καφέ τους και συχνάζουν στα μπαρ της γειτονιάς, γράφει το Buzzfeed.

Ο αριθμός 60 βρίσκεται ανάμεσα σε ένα μαγαζί ρούχων και ένα ζαχαροπλαστείο. Στις 18 Σεπτεμβρίου, ο Παύλος Φύσσας μαχαιρώθηκε από τον Γ. Ρουπακιά, θυμάται το site.

Ο συντάκτης μίλησε με την ιδιοκτήτρια του παρακείμενου ζαχαροπλαστείου, η οποία δηλώνει ακόμα σοκαρισμένη.

Ο Lynskey κάνει αναδρομή στη νύχτα της δολοφονίας και μεταξύ άλλων, γράφει για τα τραγούδια του Φύσσα που αποθέωναν τον Πειραιά και τη ζωή στα στενά του.

“Οι χρυσαυγίτες στην περιοχή είναι εξοπλισμένοι με όπλα που βλέπεις σε σειρές σαν το Game of Thrones”, λέει ο Πέτρος Πουντίδης, ράπερ και αυτός. “Οι πληγές του ήταν χτυπήματα επαγγελματία δολοφόνου”, αναφέρει ένας από τους γιατρούς που είδαν το σώμα του Φύσσα.

Στη συνέχεια, γίνεται αναδρομή στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. “Πριν τη δολοφονία, τα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος έφταναν στο 15%. Ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου ανέφερε μάλιστα πως θα μπορούσε να συνεργαστεί με την κεντροδεξιά αν γινόταν μια “πιο σοβαρή Χρυσή Αυγή”, γράφει το Buzzfeed.

Η Χρυσή Αυγή είχε χτυπήσει μετανάστες, αλλά για πρώτη φορά δολοφόνησε Έλληνα, συνεχίζει το ρεπορτάζ. Αναζητούνται μάλιστα τα αίτια, το πώς και το γιατί φτάσαμε ως εδώ.

Ο ρεπόρτερ περιγράφει το πέρασμα του από το Σύνταγμα, το πάλαι ποτέ κέντρο των αγανακτισμένων, που ακόμα σφίζει από ζωή. Μιλάει μάλιστα για την επιστροφή της “Γερμανικής κυριαρχίας” που έχει βυθίσει τη χώρα στην οικονομική κρίση. Η δεύτερη Γερμανική κυριαρχία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κοινώς.

“Δεν είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ειρήνη όπως οι άλλοι”, λέει ο ράπερ Νικήτας Κλιντ. “Ο εμφύλιος ήταν ένα μεγάλο τραύμα στην ελληνική ψυχή. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και να έχουμε υπομονή. Αυτό τα καταστρέφει όλα”.

Όσο για την αστυνομία; Το 50% των αστυνομικών, ψήφισε Χρυσή Αυγή, καταγράφει το κείμενο.

 

“Η ίδια η Πολιτεία ιστορικά έχει πολύ μικρό βαθμό νομιμότητας”, λέει ο Jerome Roos, ακαδημαικός με έδρα του την Αθήνα. Μετά το Σύνταγμα, η βόλτα του Buzzfeed συνεχίζεται στα Εξάρχεια τα οποία και περιγράφει σαν μια ζώνη πολιτισμού και καλλιτεχνικής δράσης. Άλλες γειτονιές της πόλης, μοιάζουν με “πόλεις – φάντασμα”, παρατηρεί Αφημένες στην μοναξιά τους.

Το κύριο γκραφίτι που κυριαρχεί, είναι ένα. “ANTIFA”, καλώντας σε αντιφασιστική δράση. Η ιστορία του Γρηγορόπουλου, δεν θα μπορούσε να λείπει. “Ήταν τότε που η Αθήνα κάηκε”, γράφει ο Αμερικανός δημοσιογράφος.

“Από το 2004 και μετά, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά, η Ελλάδα ακολουθεί φθίνουσα πορεία και η οικονομία της πάει από το κακό στο χειρότερο”, συμπληρώνει. Με την ανεργία πλέον να φτάνει στο 27,8% και την κοινωνική πόλωση να φτάνει στα άκρα.

 

Τα Ολυμπιακά Ακίνητα έχουν ερημώσει, όπως και τα όνειρα της νέας γενιάς Ελλήνων. Και μετά, το Buzzfeed γυρίζει πίσω στην αρχή, στον Πειραιά, που κάποτε ήταν μια περιοχή του ΚΚΕ, όπως αναφέρει. “Οι Ναζί μισούν το χιπ χοπ γιατί είναι η μουσική των μαύρων”, λέει ο Λεωνίδας Οικονομάκης, μέλος των Social Waste.

“Το ελληνικό χιπ χοπ είχε στίχους κατά της Χρυσής Αυγής πολύ πριν η Χρυσή Αυγή μεγαλώσει. Ο Φύσσας μιλούσε ανοιχτά για τα προβλήματα της γειτονιάς του, δημόσια, δεν φοβόταν να εκφράσει τη γνώμη του, δεν φοβόταν κανέναν. Γι’ αυτό τον σκότωσαν”, καταλήγει ο ίδιος.

 

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα αναλυτικά εδώ

(Με πληροφορίες από: Buzzfeed)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα