Χαρδαλιάς: Στις 25 Μαΐου η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία

Χαρδαλιάς: Στις 25 Μαΐου η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία
Ο Νίκος Χαρδαλιάς Eurokinissi

Ομαλά και σταθερά εξελίσσεται η κατάσταση στη χώρα μας μετά μετά την σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορονοϊό, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

«Χθες ξεκίνησε το τρίτο στάδιο επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας με την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, των βοτανικών κήπων και των ζωολογικών πάρκων, αλλά και κάποιων επιπλέον υπηρεσιών. Επίσης άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ από χθες επέστρεψαν στα θρανία και οι μαθητές του Γυμνασίου και των δύο πρώτων τάξεων του Λυκείου», ανέφερε κατά την σημερινή του ενημέρωση για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Πιο αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε:

«Το δεύτερο κύμα της στρατηγικής μας, αυτό της άρσης των περιοριστικών μέτρων, προχωράει ομαλά και σταθερά. Τα προβλήματα εντοπίζονται σε πολύ περιορισμένους χώρους και  περιπτώσεις και δεν αναιρούν τη συνολική εικόνα της συντεταγμένης προσπάθειας. Οι εικόνες της Ελλάδας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και δείχνουν μία σύγχρονη, οργανωμένη χώρα, που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με σχέδιο, ευθύνη και σοβαρότητα και αυτό είναι σημαντικό κέρδος για τη χώρα αλλά και για εμάς, για το αύριο της πατρίδας μας, για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Σε σχέση με τα θέματα που αφορούν στις αποφάσεις μας που έχουν ήδη ανακοινωθεί, επειδή διατυπώνονται πολλές ερωτήσεις, να σημειώσω ξανά, ότι χώροι εστίασης ανοίγουν τη Δευτέρα 25 Μαΐου. Επίσης, από τη Δευτέρα 25 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά με τήρηση των κανόνων για τις ακτοπλοϊκές μεταφορές, όπως τους έχουμε αναλύσει.

Αναφορικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων είχαμε πει ότι ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Οι αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα οπότε και θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες».

Εντατικοί οι έλεγχοι στα τελωνεία – Στο αεροδρόμιο κατασχέθηκαν 850.000 ακατάλληλες μάσκες

«Επιπλέον θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι στα τελωνεία όλης της χώρας γίνονται εντατικοί έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί αν το εισαγόμενο υλικό πληροί τα κριτήρια καταλληλότητας. Σε έλεγχο που έγινε από την ΑΑΔΕ και τον επικεφαλή της Γιώργο Πιτσιλή, δεσμεύτηκαν 850.000 μάσκες στο τελωνείο του αεροδρομίου επειδή δεν υπήρχαν οι κατάλληλες σημάνσεις και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά καταλληλότητας».

Μέχρι 31 Μαΐου η 14ημερη καραντίνα για τους επιβάτες πτήσεων που έρχονται από το εξωτερικό

«Επειδή τις τελευταίες ημέρες έχουν προκύψει ερωτήματα, σχετικά με την διαδικασία που ακολουθείται για όσους έρχονται από το εξωτερικό, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το μέτρο της 14ήμερης καραντίνας για τους εισερχόμενους στη χώρα έχει παραταθεί και ισχύει μέχρι και τις 31 Μαΐου.

Συνολικά, από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα πάνω από 46.000 άτομα, τα οποία τέθηκαν σε καραντίνα. Αυτή την στιγμή συνεχίζουν να βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση, σε καραντίνα, 3.389 συμπολίτες μας.

Συνεχίζεται επίσης και ο έλεγχος των πτήσεων εξωτερικού. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία όπως γνωρίζετε, οι επιβαίνοντες υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στην Αθήνα και παραμένουν για μία ημέρα περίπου σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας μέχρι να τους ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του τεστ. Σε περίπτωση που το τεστ είναι θετικό, η 14ημερη καραντίνα ολοκληρώνεται υποχρεωτικά στο ξενοδοχείο. Αν το τεστ είναι αρνητικό, υπάρχει η δυνατότητα να αποχωρήσει κανείς από το ξενοδοχείο και να ολοκληρώσει την καραντίνα στην κατοικία την οποία έχει αναφέρει στην φόρμα που έχει συμπληρώσει. Αυτή η διαδικασία είναι μία διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί μέχρι και τις 31 Μαΐου.

Όσον αφορά στους ελέγχους τώρα των πτήσεων, το τελευταίο 10ήμερο από τις 8 Μαΐου μέχρι και χθες, έχουν φτάσει στην Ελλάδα 45 πτήσεις που μετέφεραν συνολικά 3.332 άτομα. Από αυτά μόνο 10 δείγματα ήταν θετικά ενώ τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. Μάλιστα, χθες μετά από δύο μήνες, προσγειώθηκε στην Αθήνα η πρώτη πτήση της Lufthansa στην οποία επέβαιναν 196 άτομα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία από transit πτήσεις υπερατλαντικές. Και τα 196 τεστ βγήκαν αρνητικά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα