Χιλιάδες πρόσφυγες στους σταθμούς του ΟΛΠ. Ζητούν να πάνε στην Ειδομένη

Peaceful demonstration by immigrants for the opening of the borders, in Piraeus Port, gate E1, on March 6, 2016 /        ,    ,  6 , 2016
Peaceful demonstration by immigrants for the opening of the borders, in Piraeus Port, gate E1, on March 6, 2016 / , , 6 , 2016 SOOC

Τρία πλοία με 950 μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι του Πειραιά. Περίπου 2.250 άτομα φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ

Σε 2.250 ανέρχονται οι μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ το βράδυ αναμένεται να καταπλεύσουν τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με 950 άτομα.

Συγκεκριμένα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάνδη" θα καταπλεύσει στις 10:25 το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά με 598 μετανάστες και πρόσφυγες.

Το πλοίο παρέλαβε 457 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και 141 από τη Χίο. Στις 11:15 το βράδυ αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Εξπρές Πήγασος" με 349 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Σάμο.

Επίσης στις 11:35 το βράδυ θα καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το blue star 2 από Δωδεκάνησα. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι το πλοίο έχει παραλάβει μόνο 3 πρόσφυγες από την Κω.

Το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησαν τρία πούλμαν με 200 πρόσφυγες και μετανάστες με προορισμό το Βόλο. Νέα μετακίνηση προσφύγων αναμένεται να υπάρξει σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί κατά πάσα πιθανότητα προς το κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα αλλά και στα Διαβατά.

Οι αρμόδιες αρχές καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες να ενημερώσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν καταλύσει στο λιμάνι να μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής διαμονής καθώς πολλοί απ' αυτούς αρνούνται να επιβιβαστούν σε πούλμαν και ζητούν να πάνε στην Ειδομένη.

Περίπου 200 πρόσφυγες αρνήθηκαν να μείνουν στο ΣΕΑ Αερινού

Κάθε άλλο παρά ήρεμη ήταν μέχρι και πριν από λίγο η κατάσταση στο ΣΕΑ Αερινού όταν εκεί έφτασαν με λεωφορεία από τον Πειραιά περίπου στις 5 το μεσημέρι 249 πρόσφυγες.

Όταν είδαν την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, όπου στήθηκε ο προσωρινός καταυλισμός, περίπου 200 πρόσφυγες αρνήθηκαν να μείνουν στο ΣΕΑ Αερινού και με τα υπάρχοντά τους ξεκίνησαν με τα πόδια να περπατούν στην Εθνική Οδό με στόχο την επιστροφή τους στην Αθήνα.

Οι πρόσφυγες έφθασαν στο ΣΕΑ Αερινού με λεωφορεία περίπου στις 4.30 το απόγευμα. Όταν είδαν τις σκηνές και τις συνθήκες που επικρατούσαν, αρνήθηκαν αρχικά να κατέβουν και όταν τελικά πείστηκαν, έκαναν μια διερευνητική επίσκεψη στον καταυλισμό που είχε στηθεί και αποφάσισαν ότι δεν ήταν αυτό για το οποίο τους είχαν ενημερώσει στον Πειραιά. Δεν ήθελαν να μείνουν και ξεκίνησαν με τα πόδια παίρνοντας μαζί τους τα υπάρχοντά τους.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία ήταν στον καταυλισμό, δήλωσε ότι οι πρόσφυγες είχαν ενημερωθεί από την Αθήνα ότι σήμερα θα έμεναν σε ξενοδοχεία και ότι αύριο θα αναχωρούσαν για την Θεσσαλονίκη. Μάλιστα οι περισσότεροι είχαν ήδη εισιτήριο για το τρένο από Θεσσαλονίκη προς Ειδομένη. Όπως ανέφερε, οι πρόσφυγες ήταν εξαγριωμένοι, δεν πείθονταν να μείνουν στο ΣΕΑ Αερινού και χτυπούσαν τα τζάμια των λεωφορείων.

Πάντως ο χώρος στο ΣΕΑ Αερινού είναι έτοιμος καθώς έχουν στηθεί χημικές τουαλέτες, χώρος για να γίνει η καταγραφή των προσφύγων και ιατρείο ενώ τη σίτισή τους ανέλαβε η 111 Πτέρυγα Μάχης.

Ανάμεσα στους πρόσφυγες που έφυγαν μόνοι τους από το ΣΕΑ Αερινού, συμπεριλαμβάνονται και δεκάδες παιδιά καθώς και ένα βρέφος λίγων ημερών. Την πορεία των προσφύγων στην εθνική οδό, παρακολουθεί η αστυνομία προκειμένου να τους μεταπείσει. Οι 50 πρόσφυγες που παρέμειναν στο ΣΕΑ Αερινού εξακολουθούν να παραμένουν μέσα στο λεωφορείο που τους μετέφερε από την Αθήνα.

Στο ΣΕΑ Αερινού παραμένει και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βόλου που βοήθησε με τους εθελοντές της στο στήσιμο των σκηνών, αλλά εκεί είναι και ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, με διερμηνείς που μιλούν αραβικά για να μεταπείσει τους πρόσφυγες να επιστρέψουν και να διαμείνουν στον καταυλισμό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βίντεο: Τούρκοι λιμενικοί χτυπούν με κοντάρια βάρκα με πρόσφυγες

Αυτό είναι το φυλλάδιο που μοιράζει η κυβέρνηση στους πρόσφυγες στην Ειδομένη

SHARE: