Χίος: Στο “μικροσκόπιο” δύο θάνατοι προσφύγων και μια γέννα έξω από τη ΒΙΑΛ

Χίος: Στο “μικροσκόπιο” δύο θάνατοι προσφύγων και μια γέννα έξω από τη ΒΙΑΛ
Στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ. Φωτο αρχείου. Eurokinissi

Παθαλογικά τα αίτια θανάτου δύο προσφύγων στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Χίου , σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης. Σομαλή γέννησε έξω από το ΚΥΤ ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται στο νοσοκομείο.

Στο “μικροσκόπιο” του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μπαίνουν δύο θάνατοι προσφύγων και μια γέννα που έγινε έξω απο το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, στη Χίο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η διοίκηση του ΚΥΤ θα ενημερώσει αναλυτικά ειδικό κλιμάκιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο αναχώρησε για τη Χίο αναφορικά με τους δύο θανάτους που έλαβαν χώρα από παθολογικά αίτια.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο 28χρονος Σομαλός πέθανε από εισρόφηση (έπειτα από μέθη) ενώ ο 51χρονος Ιρακινός πέθανε από ανακοπή καρδιάς, ενώ ήταν γνωστό στο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ότι έπασχε από στεφανιαία νόσο.

Το υπουργείο αναφορικά με τον 28χρονο διαψεύδει όσα αναφέρονται για δάγκωμα ποντικών.

Στην ανακοίνωση προστίθεται οτι Σομαλή πρόσφυγας, η οποία διέμενε σε διαμέρισμα της πόλης της Χίου στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, γέννησε το πρωί της Δευτέρας έξω από το ΚΥΤ. Τόσο η ίδια όσο και το μωρό βρίσκονται στο νοσοκομείο της Χίου και είναι καλά στην υγεία τους.

Όπως αναφέρει η ίδια ανακοινωση, η 25χρονη, παρακολουθούνταν συστηματικά από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις 27 Απριλίου 2021, οι γιατροί του ΕΟΔΥ την ενημέρωσαν ότι η ημέρα του τοκετού πλησίαζε και σε περίπτωση που θα παρουσιάζονταν οι πόνοι των συσπάσεων θα έπρεπε – εφόσον διέμενε και στην πόλη της Χίου – να πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην πόλη. Το επόμενο ραντεβού της το είχαν κλείσει για την 05η Μαΐου 2021, αλλά εκείνη δεν πήγε.

Σήμερα το πρωί έφτασε έξω από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ με ταξί, όταν πλέον είχαν αρχίσει οι πόνοι των συσπάσεων.

Άμεσα, βγήκαν οι μαίες του ΚΥΤ, τη βοήθησαν να γεννήσει το έκτο μωρό της, χωρίς προβλήματα, ενώ μετά μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης οτι η 25χρονη Σομαλή είχε μεταφερθεί από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ σε διαμέρισμα στην πόλη της Χίου στις 24 Νοεμβρίου 2020, ενώ άλλες 64 εγκυμονούσες, έχουν μεταφερθεί από το ξεκίνημα του 2021, σε διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA στην ηπειρωτική χώρα.

Εχει ήδη κληθεί να δώσει εξηγήσεις η ΜΚΟ “ΑΡΣΙΣ”, η οποία έχει υπό την εποπτεία της το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε η 25χρονη Σομαλή, ενώ ήταν και είναι υπεύθυνη για τη φροντίδα της, την οποία, από τα γεγονότα προκύπτει ότι δεν παρείχε επιμελώς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version