“Χρηματιστήριο” η Βαρβάκειος μία ανάσα πριν το Πάσχα

“Χρηματιστήριο” η Βαρβάκειος μία ανάσα πριν το Πάσχα
Κίνηση στη Βαρβάκειο την Μεγάλη Παρασκευή news247

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των αμνοεριφίων στη Βαρβάκειο αγορά. Τι σχολιάζει στο News24/7 ο πρόεδρος Κλεάνθης Τσιρώνης για τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια και ποια η συνολική τιμή του φετινού πασχαλινού τραπεζιού

Μειωμένες κατά ένα ευρώ σε σχέση με τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας και οριακά χαμηλότερες (20%) σε σχέση με το 2017, οι τιμές στα αμνοερίφια που παραδοσιακά κάθε Πάσχα έχουν την τιμητική τους. Όσοι δηλαδή σπεύδουν να προμηθευτούν την τελευταία στιγμή τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι στη Βαρβάκειο αγορά, θα έρθουν αντιμέτωποι με τιμές περίπου 1 ευρώ πιο χαμηλές από την Μεγάλη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, για σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, η τιμή έναρξης του κιλού τόσο για το αρνί, όσο και για το κατσίκι διαμορφώνεται πλέον στα 4.99 ευρώ (και αγγίζει περίπου τα 7 ευρώ), από 6.20 ευρώ και 6.70 το κιλό αντίστοιχα, που κυμάνθηκαν οι τιμές πριν από πέντε ημέρες.

Η Βαρβάκειος το Πάσχα news247

Και μπορεί ωστόσο, οι πάγκοι με το εγχώριο νωπό κρέας να είναι γεμάτοι, ωστόσο σύμφωνα με τους έμπειρους κρεοπώληδες της Βαρβακείου, η αγοραστική κίνηση και φέτος, είναι συγκρατημένη. «Διστακτικοί οι καταναλωτές, με τους περισσότερους να αναζητούν φτηνές λύσεις για το πασχαλινό τραπέζι» συμφωνούν οι περισσότεροι, ενώ εξηγούν ότι ο κόσμος αδυνατεί πλέον να αγοράσει ολόκληρο αρνί και καταλήγει στο παϊδάκι ή τη συκωταριά, αντί ολόκληρου οβελία για το παραδοσιακό σούβλισμα.

«Οι τιμές μπορεί να είναι πιο χαμηλές από πέρυσι, όμως οι εποχές που οι καταναλωτές ψώνιζαν ολόκληρο αρνί, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί», σχολιάζει στο News24/7 και ο πρόεδρος της Βαρβακείου Κλεάνθης Τσιρώνης και συμπληρώνει ωστόσο, ότι «οι νοικοκυραίοι θα τηρήσουν το έθιμο. Σε όλα τα σπίτια θα μπει λίγο αρνί ή κατσίκι, έστω σε μικρή ποσότητα για να ψηθεί στον φούρνο με πατάτες. Και φέτος όμως, ελάχιστοι θα προτιμήσουν να αγοράσουν ένα καλής ποιότητας κοκορέτσι για παράδειγμα».

Από την πλευρά τους, οι καταναλωτές εμμένουν στο δίπτυχο «ποιότητα στη σωστή τιμή». «Ήρθα να ρίξω μία ματιά και αφού συγκρίνω τις τιμές με αυτές στα σούπερ μάρκετ, θα αποφασίσω αργότερα», σχολιάζει στο News24/7 ο κύριος Δημήτρης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Γιώργος που παραδοσιακά ψωνίζει από τη Βαρβάκειο τον πασχαλινό οβελία αναφέρει ότι «οι τιμές είναι καλές, σχεδόν ίδιες με πέρυσι. Δέκα κιλά αρνί, κοντά 67 ευρώ το πλήρωσα».

Πάντως, η κίνηση στη Βαρβάκειο αγορά την Μεγάλη Παρασκευή ήταν μέχρι το μεσημέρι περιορισμένη, με την πλειονότητα των κρεοπωλών να εύχεται σε κορύφωση το Μεγάλο Σάββατο, από όσους τουλάχιστον δεν έφυγαν από το κλεινόν άστυ.

Να σημειωθεί ότι η Βαρβάκειος θα παραμείνει ανοιχτή για τους καταναλωτές της τελευταίας στιγμής τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, από τα ξημερώματα έως τις 8 το απόγευμα.

Πόσο κοστίζει συνολικά το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Υποχώρηση κατά 1,8% σημειώνει το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή εορταστική περίοδο, σύμφωνα με μετρήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Πιο αναλυτικά, το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων υπολείπεται του 2017 κατά περίπου 1,7 ευρώ, με το συνολικό ύψος να μην ξεπερνά φέτος τα 92,7 ευρώ, από τα 94,4 ευρώ που κινήθηκε το περσινό Πάσχα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΕΕ, η μείωση προκύπτει κατά κύριο λόγο από την γενικότερη υποχώρηση του επιπέδου των τιμών στα οπωροκηπευτικά (λαχανικά και φρούτα: -3,4%), αλλά και στα προϊόντα σούπερ μάρκετ (-1,8%), ενώ αντίθετα η πτωτική τάση των κρεατικών (-2,0%) οφείλεται αποκλειστικά στην τιμή του κοτόπουλου (-8,7%) και της χοιρινής μπριζόλας (-4,3%).

Την ίδια στιγμή, η πτωτική τάση των τιμών στα φρούτα και στα λαχανικά αποτέλεσε τη σημαντικότερη παράμετρο μείωσης του κόστους μεταξύ των πασχαλινών τραπεζιών 2018/2017, με τις εντονότερες μεταβολές να καταγράφονται στις τιμές της πατάτας (-28,9%) και των κρεμμυδιών (-27,4%), ενώ στον αντίποδα αυξητικά κινήθηκε το επίπεδο των τιμών στο κουνουπίδι (32,2%) και στο σπανάκι (18,0%).

Πασχαλινή αγορά στη Βαρβάκειο news247

Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ η μεσοσταθμική μείωση, με εξαίρεση την τιμή της μουστάρδας (-11,4%) αλλά και του ελαιόλαδου που σημείωσε οριακή αύξηση (1,3%), κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,5%, με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα των προς εξέταση προϊόντων να εμφανίζει μικρή υποχώρηση κατά 1,8%. Πρέπει να επισημανθεί το γεγονός πως για αρκετά προϊόντα σούπερ μάρκετ των οποίων οι τιμές είχαν αυξηθεί τα προηγούμενα έτη λόγω έμμεσης φορολογίας και ειδικότερα λόγω αύξησης ή μετάταξης των συντελεστών ΦΠΑ, παρατηρείται πλέον εξομάλυνση της κατάστασης και εξασθένιση των αρνητικών ανοδικών επιδράσεων.

Οι τιμές στα νηστίσιμα

Παράλληλα με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, η ΕΣΕΕ διενήργησε έρευνα και για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, των οποίων η κατανάλωση στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας εμφανίζεται, όπως είναι αναμενόμενο, ιδιαίτερα αυξημένη.

Η προκύπτουσα μεταβολή συνοψίζεται σε μία μικρή υποχώρηση της τάξεως του 0,9%, με τις διαμορφούμενες τάσεις όμως να είναι μεικτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα