Διακινητές στη Μεσόγειο στοιβάζουν τραυματίες με εγκαύματα σε σκάφος, όπου βρέθηκε και η σoρός μιας γυναίκας

Διακινητές στη Μεσόγειο στοιβάζουν τραυματίες με εγκαύματα σε σκάφος, όπου βρέθηκε και η σoρός μιας γυναίκας

Δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη (Vid)

Τα ξημερώματα της Παρασκευής και συγκεκριμένα γύρω στη 1 π.μ., ένα πλοίο του ιταλικού ναυτικού κατέπλευσε στη Λαμπεντούσα μεταφέροντας 70 άτομα – κυρίως πρόσφυγες – οι οποίοι διασώθηκαν από ένα φουσκωτό σκάφος που είχε χάσει αέρα και είχαν υποστεί ισχυρό ψυχοτραυματικό σοκ.

Όπως αναφέρει σε επίσημη ενημέρωση της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), μεταξύ αυτών βρισκόταν και η σορός μιας γυναίκας που έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πιθανότατα λόγω εγκαυμάτων που έφερε.

Η γυναίκα αυτή δεν ήταν η μοναδική πάνω στο σκάφος που είχε υποστεί εγκαύματα. Άλλα είκοσι άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος έξι μηνών, υπέφεραν επίσης από εγκαύματα, ορισμένα μάλιστα πολύ σοβαρά.

Οι επιζήσαντες ανέφεραν στην Ύπατη Αρμοστεία ότι έπεσαν θύματα έκρηξης φιάλης αερίου για μαγειρική χρήση, σε χώρο όπου κρατούνταν από διακινητές στη Λιβύη, ότι δεν τους παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια και ότι εν τέλει εξαναγκάστηκαν να μπουν στο φουσκωτό σκάφος χωρίς να έχουν δεχθεί φροντίδα για τις πληγές τους. Το σκάφος τους περιφερόταν στη θάλασσα για δύο ημέρες προτού διασωθούν.

Η ομάδα απαρτιζόταν από 47 άνδρες, 21 γυναίκες και δύο παιδιά, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από την Ερυθραία και τη Σομαλία –χώρες προέλευσης σημαντικού αριθμού προσφύγων. Μετά την αποβίβασή τους από το σκάφος, πέντε άτομα διακομίστηκαν με ελικόπτερο σε νοσοκομεία στη Σικελία και 20 άτομα εστάλησαν σε κέντρα υγείας του νησιού για να τους παρασχεθεί ιατρική φροντίδα.

Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε κέντρο υποδοχής. Ένα αγόρι τριών ετών, η μητέρα του οποίου βρίσκεται σε νοσοκομείο στη Σικελία, τέθηκε υπό την επιμέλεια του διευθυντή του κέντρου υποδοχής. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Save our Children, η οποία συνεργάζεται με την Υ.Α., παρακολουθεί τις διαδικασίες εντοπισμού της οικογένειας.

Το τελευταίο αυτό τραγικό περιστατικό, στο οποίο εμπλέκονται διακινητές ανθρώπων, καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας ασφαλών νόμιμων εναλλακτικών λύσεων ώστε οι πρόσφυγες να μην αναγκάζονται να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο κατ’ αυτό τον τρόπο.

Μέχρι στιγμής το 2015, πάνω από 35.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο (συμπεριλαμβανομένων 23.500 που έφτασαν στην Ιταλία και άνω των 12.000 στην Ελλάδα). Παράλληλα, περίπου 950 άτομα έχει καταγραφεί πως έχασαν τη ζωή τους ή ότι αγνοούνται στη θάλασσα.

Το περασμένο έτος περίπου 219.000 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο (η Ιταλία και μόνο δέχθηκε πάνω από 170.000). Οι περισσότεροι εξ αυτών διεσώθησαν από το Ιταλικό Ναυτικό, την Ακτοφυλακή ή από εμπορικά πλοία. Όπως υπολογίζεται, περίπου 3.500 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα κατά το 2014.

Η Υ.Α. ζητά να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και επείγουσα ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που τίθενται από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε χρόνο προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη.

Η Υ.Α. έχει κοινοποιήσει συγκεκριμένες προτάσεις, που περιλαμβάνουν την καθιέρωση μιας ισχυρής ευρωπαϊκής επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, ένα πιθανό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποζημίωση των ναυτιλιακών εταιρειών που συμμετέχουν στη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα, την αύξηση των αξιόπιστων νόμιμων εναλλακτικών λύσεων στα επικίνδυνα ταξίδια – όπως η μετεγκατάσταση, οι θεωρήσεις εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς και άλλες καινοτόμες λύσεις – και ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης εντός της Ε.Ε. για τους Σύρους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα