Διαρκής μάχη με τις φλόγες: Πύρινα μέτωπα και εκκενώσεις οικισμών σε Φθιώτιδα, Μεσσηνία και Ρόδο

Διαρκής μάχη με τις φλόγες: Πύρινα μέτωπα και εκκενώσεις οικισμών σε Φθιώτιδα, Μεσσηνία και Ρόδο
Πυροσβέστες επιχειρούν την Δευτέρα 2 Αυγούστου στην Ρόδο Eurokinissi

Δεν έχει τέλος η προσπάθεια των στελεχών της Πυροσβεστική να καταπολεμήσουν τις φωτιές που ξεσπούν σε όλη την επικράτεια. Σε εξέλιξη μεγάλες πυρκαγιές σε Μεσσηνία και Φθιώτιδα, νέα εκκένωση και μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Ρόδο

Για μία ακόμη μέρα τα στελέχη της Πυροσβεστικής καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σε εξέλίξη το βράδυ της Δευτέρας βρίσκονται φωτιές που ξέσπασαν από το μεσημέρι στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας και στην ανατολική Φθιώτιδα, ενώ στην Ρόδο, οι Πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις της χθεσινής μεγάλης πυρκαγιάς που έθεσε σε κίνδυνο και την κοιλάδα των πεταλούδων.

Ρόδος: Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης σε Δ.Ε. Πεταλούδων και Καλλιθέας – Εκκενώνεται οικισμός

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται οι δημοτικές ενότητες Πεταλούδων και Καλλιθέας του δήμου Ρόδου της περιφερειακής ενότητας Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την 1η Αυγούστου στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη έγινε κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου, και για έξι μήνες, δηλαδή έως και 01 Φεβρουαρίου 2022.

Φωτιά στην Ρόδο Δευτέρα 2 Αυγούστου Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προληπτική εκκένωση του χωριού Μαριτσά της Ρόδου που αποφασίστηκε σήμερα το βράδυ, επειδή κοντά στο χωριό υπήρχε σε δύσβατη περιοχή εστία που δεν κατέστη δυνατό να ελεχθεί, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από αέρος και εδάφους στην διάρκεια της ημέρας.

Αρκετοί από τους κατοίκους του χωριού προτίμησαν να φιλοξενηθούν σε συγγενικά ή φιλικά τους σπίτια σε άλλες περιοχές του νησιού. Όσοι θέλουν πάντως, ύστερα από συνεννόηση του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, μεταφέρονται σε ξενοδοχεία του νησιού.

Στην περιοχή, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Αφάντου-Πεταλούδων, Αναστάσιος Σπανός, βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, αρκετοί εθελοντές και μηχανήματα με σκοπό να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς προς τον οικισμό.

Έχουμε χαράξει αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή του Κερωνιάτη και του Αγίου Νικολάου και είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε την επέκταση της φωτιάς τονίζει ο κ. Σπανός.

Στις άλλες περιοχές του νησιού όπου είχε αναπτυχθεί η πυρκαγιά, τα πράγματα εξελίσσονται χωρίς προβλήματα, υπάρχουν όμως σε αυτές ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Φωτιά στην Ρόδο Δευτέρα 2 Αυγούστου Eurokinissi

Όλη τη διάρκεια της ημέρας για την αντιμετώπιση της υπήρχαν συνεχείς ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και έντονη κινητοποίηση από τις δυνάμεις πυρόσβεσης που ενισχύθηκαν μάλιστα με οχήματα και προσωπικό από άλλες περιοχές της χώρας.

Φωτιά στην Ρόδο Δευτέρα 2 Αυγούστου Eurokinissi

Φωτιά στην Ρόδο Eurokinissi

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Φθιώτιδα

Μάχη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις στα διάφορα μέτωπα που σχηματίστηκαν στην πυρκαγιά στο Λογγίτσι της Στυλίδας, δίνουν το βράδυ της Δευτέρας οι πυροσβέστες μαζί με χωματουργικά μηχανήματα από το δήμο Στυλίδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Φωτιά στην Φθιώτιδα lamiarReport

Η δύσβατη περιοχή και η έλλειψη πρόσβασης, δεν τους επιτρέπει να φτάσουν πολύ κοντά στα επικίνδυνα σημεία, ενώ την ίδια στιγμή οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο των πυροσβεστών.

Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις οποίες μετέχουν περισσότερα από 25 οχήματα και πάνω από 100 πυροσβέστες, όπως επίσης και πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, προσπαθούν να περιορίσουν τους κινδύνους από τη φωτιά.

Τα 4 αεροσκάφη και τα 2 ελικόπτερα αποχώρησαν από το έργο της κατάσβεσης με το τελευταίο φως της μέρας και οι πυροσβέστες πλέον προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις εστίες αναζωπύρωσης, σε μία δασική περιοχή, χωρίς δρόμους και με λιγοστές δυνατότητες πρόσβασης ακόμη και για τα πυροσβεστικά οχήματα. Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής από τη Φθιώτιδα και έχουν ενισχυθεί με πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες από τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, το Βόλο, την Καρδίτσα, και την Λιβαδειά, ενώ συγκεντρώνονται και άλλες δυνάμεις, από την περιοχή της Θεσσαλίας.

Φωτιά στην Φθιώτιδα lamiarReport

Καλαμάτα: Μεγάλη φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσι

Σε εξέλιξη βρίσκεται, αν και παρουσιάζει λίγο καλύτερη εικόνα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες σε δασική έκταση στην περιοχή Βασιλίτσι, του δήμου Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, «έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους οι κάτοικοι της κοινότητας Βασιλίτσι», οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί, για προληπτικούς λόγους.

Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

Πλέον στο σημείο επιχειρούν 65 πυροσβέστες με 18 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος νωρίτερα πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσι MessiniaLive

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version