Διάσπαρτες εστίες στα Δερβενοχώρια

Διάσπαρτες εστίες στα Δερβενοχώρια

Στο μέτωπο μεταξύ Πρασίνου και Πάνακτου και στο Νταμάρι Φράγκου επικεντρώνονται οι προσπάθειες δασοπυρόσβεσης

Συνεχίζονται για τρίτη συνεχή ημέρα οι υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, στρατιωτών, πιλότων ακόμα και απλών κατοίκων για να μπορέσουν να περιορίσουν την καταστροφή στο τελευταίο πνεύμονα πρασίνου που είχε μείνει στα όρια Αττικής και Βοιωτίας.

Η κατάσταση στο λεκανοπέδιο είναι ήδη αποπνικτική από το πυκνό νέφος στάχτης που έχει καλύψει τον Αττικό ουρανό ενώ εξαιρετικά δύσκολες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται οι πυροσβέστες να περιορίσουν την καταστροφή, μετά από τρίτο συνεχόμενο 24ωρο, με ελάχιστες ώρες ξεκούρασης μεταξύ των αλλαγών που γίνονται, βάζοντας σε δοκιμασία τις αντοχές ανθρώπων και μηχανών.

Στο σημείο επιχειρεί μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις που έχουν εμπλακεί για την αντιμετώπιση πυρκαγιών στην Αττική, όπως είχε γίνει στην καταστροφική πυρκαγιά του 2007, που ξέσπασε από το ίδιο σημείο και ισοπέδωσε την Πάρνηθα. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 140 άντρες της Πυροσβεστικής με 76 οχήματα, 179 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 100 στρατιώτες, δεκάδες κάτοικοι και εθελοντές, 23 οχήματα των ΟΤΑ, 10 ιδιωτικές υδροφόρες και 17 βαρέα σκαπτικά μηχανήματα, που ανοίγουν συνεχώς ζώνες πυρασφάλειας και οδούς πρόσβασης στα πεζοπόρα τμήματα.

Το στοίχημα της νύχτας να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό του Πράσινου κερδήθηκε ενώ το μέτωπο από τις διάσπαρτες εστίες που άλλοτε δυνάμωνε από τους ανέμους και άλλοτε έπεφτε η ορμή του, μετακινήθηκε προς την Πάνακτο. Επίσης, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε σε καμία περίπτωση να μην κινδυνεύσουν τα χωριά, ενώ βοηθάει και η πτώση της έντασης των ανέμων που έχει δώσει μία καλύτερη εικόνα.

Η ΠΥΡΚΑΛ δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, άλλωστε εκτός του ότι απέχει κάποια χιλιόμετρα, από χθες κιόλας είχαν εγκαίρως γίνει μεγάλες ζώνες πυρασφάλειας περιμετρικά της και προληπτικά υπήρχε κλιμάκιο πυροσβεστών στο σημείο, κάτι που ισχύει και σήμερα.

Αυτά σε ό,τι αφορά το Νοτιοδυτικό μέτωπο που εκτείνεται από την Στεφάνη έως το Πράσινο. Στο Ανατολικό μέτωπο οι επίσης δεκάδες εστίες έχουν καθηλωθεί στο Νταμάρι του Φράγκου και λόγω των ανέμων αλλά και του εμποδίου του νταμαριού η φωτιά δεν κινήθηκε προς τον Τιτάνα και λόγω του δύσβατου της περιοχής αντιμετωπίζεται κυρίως από τα εναέρια μέσα.

Οι εκτιμήσεις των επιτελών της Πυροσβεστικής που είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, είναι ότι εάν παραμείνουν οι καιρικές συνθήκες ως έχουν με το ελαφρύ βοριαδάκι και δεν ενταθούν για μεγάλη διάρκεια, ενδεχομένως μέχρι αύριο το πρωί να έχει δοθεί καίριο πλήγμα στην αντιμετώπιση της καταστροφικής πυρκαγιάς.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα