Διεθνής Αμνηστία: Η Τουρκία επιστρέφει παράνομα Σύρους στην εμπόλεμη ζώνη

default image

Καταγγελία σοκ από τη Διεθνή Αμνηστία για τις πρακτικές της Τουρκίας. Υποστηρίζει ότι κάνει παράνομες επαναπροωθήσεις Σύρων στην κόλαση του πολέμου

Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει τις επιφυλάξεις οργανώσεων για τα δικαιώματα των προσφύγων στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και δεν αναγνωρίζει τη γειτονική μας χώρα σαν “ασφαλή”.

“Η Ε.Ε., απεγνωσμένη για λύση, αγνοεί πως η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τους Σύρους”, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε νέα ανακοίνωση της ενώ επισημαίνεται πως η κήρυξη της ως τέτοια, είναι κεντρική για τη νομική βάση της εφαρμογής της συμφωνίας.

Η οργάνωση υποστηρίζει, επικαλούμενη στοιχεία που συνέλεξε από την νοτιοανατολική Τουρκία, πως από τα μέσα Ιανουαρίου οι τουρκικές Αρχές στέλνουν παρά τη θέλησή τους περίπου 100 Σύρους την ημέρα πίσω σε εμπόλεμες ζώνες.

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι γίνονται παράνομες μαζικές επαναπροωθήσεις τουλάχιστον τις επτά τελευταίες εβδομάδες.

“Οι νέες αυτές αποκαλύψεις για την τύχη των Σύρων προσφύγων στη Τουρκία επιβεβαιώνουν όσα καταγγέλλουμε εδώ και πολύ καιρό: Η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες. Ειδικά οι ιστορίες των Σύρων που εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν στον πόλεμο είναι συγκλονιστικές και καταδεικνύουν για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αρνηθεί -ακόμα και την ύστατη στιγμή- την εφαρμογή μίας τόσο επικίνδυνης συμφωνίας.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απέχει καταρχήν από το να χαρακτηρίσει την Τουρκία, με νομοθετική ή άλλη πράξη, ως ασφαλή τρίτη χώρα και να μην επιτρέψει τελικά τις επιστροφές προσφύγων εκεί”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ο Τζον Νταλχούιζεν (John Dalhuisen), διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, υποστηρίζει στην ανακοίνωση ότι “μέσα στην απελπισία τους να σφραγίσουν τα σύνορά τους, οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν εσκεμμένα αγνοήσει τα πιο απλά δεδομένα:

Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τους Σύρους πρόσφυγες και γίνεται όλο και λιγότερο ασφαλής μέρα με τη μέρα. Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας είναι μία συμφωνία που μπορεί να εφαρμοστεί μόνο περιφρονώντας πλήρως το διεθνές δίκαιο”.

Από μαρτυρίες που συνέλεξε η οργάνωση, ανάμεσα σε αυτούς που επιστρέφονται βρίσκονται ανήλικα παιδιά και έγκυες γυναίκες, ενώ η πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας καταδεικνύει ακόμη ότι οι τουρκικές Αρχές έχουν μειώσει τις καταγραφές των Σύρων προσφύγων στις επαρχίες των νότιων συνόρων.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 200.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας. Σύμφωνα με ομάδες που προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και μαρτυρίες ανθρώπων που διαμένουν εκεί, οι όροι διαβίωσης στους καταυλισμούς που βρίσκονται κοντά στα σύνορα είναι απαράδεκτοι, χωρίς καθαρό νερό και συνθήκες υγιεινής.

Μία άλλη αρνητική παράμετρο της συμφωνίας αποτελούν οι αυστηρότεροι περιορισμοί στα σύνορα. Σύμφωνα με Σύρους υπηκόους, στους οποίους μίλησε η Διεθνής Αμνηστία, και από τις δύο πλευρές των συνόρων, η αυξημένη ασφάλεια και η έλλειψη ομαλών μέσων διέλευσης έχουν ωθήσει τους ανθρώπους στα χέρια διακινητών, οι οποίοι απαιτούν τουλάχιστον 1.000 δολάρια ανά άτομο, προκειμένου να τους μεταφέρουν στην Τουρκία.

Οι ολοένα και πιο περιοριστικές συνοριακές πολιτικές αποτελούν μία ριζική αλλαγή συγκριτικά με εκείνες που είχαν υιοθετήσει οι τουρκικές Αρχές κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων της συριακής κρίσης. Πριν από τους νέους περιορισμούς, οι κάτοικοι της Συρίας που διέθεταν διαβατήρια μπορούσαν να διασχίσουν ομαλά τις πύλες των συνόρων, και όσοι δεν ακολουθούσαν τη νόμιμη οδό -δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία- είχαν εξίσου τη δυνατότητα να καταγραφούν από τις τουρκικές Αρχές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα