Δίκη Αναγνωστόπουλου: Η ώρα της ετυμηγορίας - Σε διάσκεψη το Δικαστήριο

Δίκη Αναγνωστόπουλου: Η ώρα της ετυμηγορίας - Σε διάσκεψη το Δικαστήριο
EUROKINISSI

Τι είπαν στις αγορεύσεις τους οι δικηγόροι των δύο πλευρών."Ήθελε να αντικαταστήσει την Καρολάιν" είπε νωρίτερα η εισαγγελέας ζητώντας την ενοχή του.

Σε διάσκεψη βρίσκεται πλέον το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, προκειμένου να αποφανθεί για την ποινική μεταχείριση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου.

Τακτικοί δικαστές και ένορκοι θα συσκεφθούν προκειμένου να καταλήξουν στην ετυμηγορία επί της ενοχής του 33χρονου πιλότου, καθώς μόλις ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των δικηγόρων των δύο πλευρών.

Από την μία πλευρά, ο πληρεξούσιος δικηγορος της οικογένειας της Κάρολαϊν, Αθ. Χαρμάνης, χαρακτήρισε αμετανόητο τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, δίνοντας του τον τίτλο του «πολυτάλαντου σκηνοθέτη και ηθοποιού». Κι αυτό γιατί ο 33χρονος ήταν βέβαια ο ότι είχε τελέσει το τέλειο έγκλημα. Αντιστοίχως, οι δικηγόροι των φιλοζωικών σωματείων, στράφηκαν κατά του κατηγορουμένου ζητώντας την καταδίκη του, για τον αποτρόπαιο θάνατο της μικρής Ρόξυ, η οποία θανατώθηκε «από το χέρι που τη χάιδευε».

Από την απλή πλευρά, η υπεράσπιση του συζυγοκτόνου έδωσε τη διάσταση του «ρομάντζου που κατέληξε σε τραγωδία» «Ήταν ένα ποτήρι που γέμιζε…» ανέφερε ο Αλεξ. Παπαιωαννίδης προσθέτοντας ότι ο εντολέας του «έπνιξε την ίδια του την καρδιά και κατέστρεψε τις ζωές τους». Όπως είπε, ο κατηγορούμενος προτίθεται να πληρώσει για την «οικογενειακή τραγωδία», ενώ έκανε λόγο για ένα ερωτευμένο ζευγάρι με «άπειρες στιγμές αγάπης» όπως τις εξέθεσε ο 33χρονος στην απολογία του.

Η πρόταση της εισαγγελέως

Nωρίτερα, ένα κατηγορώ από καρδιάς για μια "ανθρώπινη τραγωδία" εξέφρασε η εισαγγελέας το Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Ευγενία Σταθουλοπούλου, ζητώντας την ενοχή του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου.

Η εισαγγελέας χαρακτήρισε τον 33χρονο ως έναν "ευφυή νοητικά άνθρωπο" ο οποίος όφειλε να "σιωπήσει" εξαιτίας των όσων διέπραξε.

"Αν μπορούσα να αποτύπωνα την ουσία της υπόθεσης, θα έλεγα ότι ενέχει στοιχεία ανθρώπινης τραγωδίας. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά σίγουρα δεν θα υπάρξει ηθική δικαίωση για τα θύματα που ζουν, κυρίως την κόρη του και τη μητέρα της Κάρολαϊν. Είναι τόσο βαθύ το τραύμα ακόμα και για αυτό που ανέφερε στο τέλος της απολογία του, την επισήμανση της προέδρου ότι η μητέρα του θύματος αγκάλιαζε το δολοφόνο του παιδιού της. Το πρόσωπο της Κάρολαιν θα στοιχειώνει τη ζωή του. Αν ένας άνθρωπος συναισθάνεται το βάρος αυτού που συνέβη, θα περίμενα σιωπή και ότι θα αναλάμβανε την ευθύνη του.

Ζήτησε συγγνώμη. Εγώ θα πω ότι η ανθρωποκτονία από πρόθεση υπερβαίνει τα όρια της Δικαιοσύνης και προκαλεί δέος. Τώρα είναι αντιμέτωπος με το Θεό από τον οποίο ο ίδιος ζήτησε συγνώμη".

Με αυτά τα λόγια η εισαγγελική λειτουργός έκλεισε την εισήγησή της ζητώντας την καταδίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για ανθρωποκτονία από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κακοποίηση ζώου και για τα πλημμελήματα της ψευδούς καταγγελίας επειδή κατέστησε άλλους ύποπτους των πράξεών του και της ψευδούς κατάθεσης κατ’ εξακολούθηση.

"Το ζώο βασανίστηκε όπως και η κοπέλα"

Η εισαγγελέας έχοντας ολοκληρώσει την ανάλυση του αδικήματος της ανθρωποκτονίας από πρόθεση ζητώντας την απόρριψη του ισχυρισμού περί βρασμού ψυχικής ορμής, αναφέρθηκε και στο αδίκημα της κακοποίησης ζώου, αναφορικά με τη μικρή Ρόξυ.

"Εκτέλεσε το έγκλημα ενώ το θύμα ήταν σε κατάσταση ύπνου και βρήκε τρόπο αμέσως μετά να συλλάβει την ιδέα της δήθεν ληστείας. Είχε κατέβει στο υπόγειο λίγο πριν τη δολοφονία, όπου βρέθηκε ξηλωμένο το παράθυρο. Επίσης θυμίζω ότι δεν ξέρουμε ακριβώς πότε αφαιρέθηκε η κάρτα μνήμης από την κάμερα, ίσως μετά ίσως όμως και πριν το φόνο. Σίγουρα πάντως ο κατηγορούμενος οργανώθηκε ταχύτατα και σκότωσε το σκυλί με αδιανόητη σκληρότητα. Το ζώο βασανίστηκε όπως και η κοπέλα, φάνηκε η προσπάθεια του να σωθεί χωρίς να τα καταφέρει. Ήταν κάτι σημαντικό για την Καρολάιν.

Όσο κι αν λέει ότι αγαπούσε το ζώο όπως η Καρολάιν, αυτό δεν μπορεί να γίνει πιστευτό. Ήταν ένα από τα ζητήματα που τον προδωσαν. Κανείς ληστής δεν χάνει χρόνο για να σκοτώσει έτσι τελετουργικά το σκυλί. Το κρέμασμα παραπέμπει είτε σε μαφία -εγώ αυτό σκέφτηκα αρχικά όταν τα έβλεπα στην τηλεόραση- είτε στον ίδιο, δεν υπήρχε Τρίτη λύση. Μας είπε πόσο αγαπούσε τα ζώα και την κρέμασε έτσι, είναι ακραίος κυνισμός ή σύγχυση προσωπικότητας; Ένας ψυχίατρος θα μπορούσε να μας πει...".

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στο αίτημα της υπεράσπισης να μην ληφθεί υπόψη η κατάθεση της Ελένης Μυλωνοπουλου, συμβούλου ψυχικής υγείας. Όπως υποστήριξε, η Ελένη Μυλωνοπούλου δεν κατέθεσε την επιστημονική της άποψη ως ειδική μάρτυρας, αλλά αναφέρθηκε στην επαφή της και ό τι είχε αποκομίσει από το ζευγάρι. «Η μαρτυρία της θα αξιολογηθεί όπως και οι υπόλοιπες καταθέσεις» εξήγησε, εισηγούμενες να απορριφθεί το υπερασπιστικό αίτημα, καθώς οι δικαστές ακολουθούν τη συνείδηση τους.

"Ήθελε να την αντικαταστήσει"

Παράλληλα, η εισαγγελέας έκανε λόγο για ένα κατηγορούμενο με "υψηλό νοητικό επίπεδο" ο οποίος ωστόσο αντιφατικά "υποβάθμισε την ενέργειά του για αφαίρεση μιας ζωής".

Σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση, ο 33χρονος «χρησιμοποιεί υποκοριστικά και μιλά λες και έκανε ένα λάθος που διορθώνεται». Όπως επεσήμαινε, «μας είπε ότι προγραμμάτιζε διακοπές στο νησί για να επανορθώσει το λάθος του για την απώλεια της Καρολάιν… Στο βάθος του εαυτού του ήταν πεπεισμένος ότι θα την αντικαταστήσει ως πατέρας και ως μητέρα. Εξιδανίκευσε τη ζωή του και δεν είχε καθόλου ευελιξία να καταλάβει ότι οι συνθήκες μεταβάλλονται. Όσο για την άσκηση ελέγχου, αν ήταν πραγματικός, ο ίδιος περιέγραψε την Καρολάιν ως άνθρωπο που δεν είχε ανάγκη για έλεγχο, αλλά από το ημερολόγιο φαίνεται ο μεγάλος προβληματισμός για τη σχέση της και την κατάσταση της, στρέφει το μαχαίρι στον εαυτό της. Αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει και είναι συγκλονιστικό».

Ως προς τα δύο πλημμελήματα, η εισαγγελέας δήλωσε ότι «είναι κοινό κτήμα το τί ισχυρίστηκε περί της ληστείας. Δεν υπάρχει αμφιβολία τέλεσης του αδικήματος. Στόχος του ήταν η παραπλάνηση των διωκτικών αρχών. Κέρδισε 37 ημέρες».

Πρόσθεσε δε: «υποτιμά ο κατηγορούμενος την νοημοσύνη του άλλου. Είναι ένας άνθρωπος εκπαιδευμένος και ευφυής αλλά δεν συνάδει με όσα είπε: έφτιαξε ένα σκηνικό και άσκησε ασυλλόγιστη και υπέρμετρη βία για να πείσει για τον ασφυκτικό θάνατο του θύματος από άγριους ληστές. Και εδώ βλέπω μια προσπάθεια να προκαλέσει συγκινησιακή φόρτιση ότι υπεραγαπούσε τη γυναίκα, το παιδί και το ζώο και ότι είχε μια ονειρεμένη ζωή και δεν θα μπορούσε να είχε σκοτώσει. Εκεί άλλωστε κατατείνει η στήριξη της οικογένειας της Καρολάιν. Είναι αξιοπερίεργο που δεν είχε κατανοήσει ότι το ψηφιακό ρολόι θα αποκάλυπτε με ακρίβεια τι είχε συμβεί…».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γλυκά Νερά, Δικαιοσύνη, Έγκλημα, δολοφονία
SHARE:

24Media Network