Δίκη ΧΑ: ‘Δεν έπεσα από τα σύννεφα με τη δολοφονία Φύσσα’

Δίκη ΧΑ: ‘Δεν έπεσα από τα σύννεφα με τη δολοφονία Φύσσα’
Δίκη της "Χρυσής Αυγής" στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017. Η δίκη συνεχίστηκε με την κατάθεση της φωτορεπόρτερ Συμέλα Παντάρτζη. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ερωτήσεις από την πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση δέχθηκε ο πρώην υποψήφιος βουλευτής και επιστημονικός συνεργάτης της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Σταύρου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού

Για δεύτερη ημέρα ο Ηλίας Σταύρου, πρώην υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής και επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή, εξετάστηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης.

Ο μάρτυρας, που έχει παραιτηθεί από τη θέση του το Δεκέμβριο του 2013, καταγγέλλοντας πως απειλήθηκε ακόμα και από βουλευτές, επανέλαβε ότι η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής είναι ο εθνικοσοσιαλισμός, επισημαίνοντας πως ήδη από το 2012 και την είσοδό της στη Βουλή υπήρξαν κάποιες αλλαγές.

Πρόεδρος: Τι έχει αλλάξει; Τα σύμβολα; Ο τρόπος χαιρετισμού;

Μάρτυρας: Από το 2012 και μετά δεν υπήρχε περίπτωση να δεις τον Αδόλφο Χίτλερ σε γραφεία της ΧΑ. Ούτε τον αγκυλωτό σταυρό, ούτε τον Φύρερ. Με ασφάλεια μπορώ να πω από το 2012. Όχι όμως και τη σημαία που υπήρχε ως τον πεντάλογο του χρυσαυγίτη, το είχα δει στα γραφεία της Θεσσαλονίκης αλλά όχι με τη μορφή του κομματικού λαβάρου.

Δεν γίνεται να ασπάζεσαι τον εθνοσοσιαλισμό και να απορρίπτεις τη βία

Ο Ηλίας Σταύρου πρόσθεσε πως “επίσημα το κόμμα δε μπορεί να κάνει τη συζήτηση να πάμε να δείρουμε δυο Πακιστανούς” αλλά και ότι η βία είναι ιδεολογικό στοιχείο της ΧΑ. “Δεν γίνεται να ασπάζεσαι τον εθνοσοσιαλισμό και να απορρίπτεις τη βία, είναι εσωτερική αντίφαση” είπε χαρακτηριστικά.

Πολ. Αγωγή: Είπατε όταν σας δινόταν εντολή δεν λέγατε τίποτα. Εκείνη τη στιγμή σε ποιον υπακούατε;

Μάρτυρας: Στον Αρχηγό. Εκτελώ την εντολη του επειδή τον έχει τοποθετήσει ο Αρχηγός σε θέση εντολέα. Αν εγω πω όχι στον Τολιόπουλο, λέω όχι στον Αρχηγό.

Όταν προωθείς τη βία κάποια στιγμή θα γίνει και δολοφονία

Ερωτηθείς για την επίθεση κατά του ΠΑΜΕ, υποστήριξε πως “ήταν ένα μήνυμα ότι κουμάντο κάνουμε εμείς”. Παράλληλα, ο δικηγόρος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, Ανδρέας Τζέλλης, εξετάζοντας το μάρτυρα αναφέρθηκε στην καταθεση του ατην ανάκριση και στο σχόλιό του “δε μου έκανε εντύπωση η δολοφονία”. Σύμφωνα με τον Ηλία Σταύρου, εννοούσε ότι δεν έπεσε από τα σύννεφα, καθώς “οταν βγάζεις ανθρώπους στο δρόμο και προωθείς τη βία κάποια στιγμή θα γίνει και δολοφονία. Δεν είπα χρυσαγίτης σκότωσε κάποιον και είπα “Ω θεε μου πώς έγινε αυτό”. Μάλιστα, κατέθεσε ότι ο Γιώργος Ρουπακιας ήταν άνθρωπος της Χρυσής Αυγής, αν και ο τελευταίς το έχει αρνηθεί, δηλώντας απλώς υποστηρικτής του κόμματος.

Στη συνέχεια, και εν μέσω έντονου κλίματος, ξεκίνησε η εξέταση των συνηγόρων υπεράσπισης. Μάλιστα, υπήρξε σημείο της διαδικασία, που η πρόεδρος χρειάστηκε να παρέμβει εξαιτίας του τόνου συνηγόρου. Ο Ηλίας Σταύρου μεταξύ άλλων, κατέθεσε πως οι ομιλίες τους ήταν γραμμένες από τον ίδιο, υπογραμμίζονυας όμως τι τα έδινε στους εκάστοτε αρμοδίου, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Ηλίας Κασιδιάρης,

Υπεράσπιση: Τις ομιλίες σας τις γράφατε μόνος σας ή σας έλεγε κάποιος τι να λέτε;

Μάρτυρας: Συνέτασσα ένα κείμενο καθαρά δικό μου αλλά είχα διαμορφώσει τις αντιλήψεις μου μέσα στο κόμμα. Το έδινα κάθε φορά στον υπεύθυνο του γραφείου, όπου θα μιλούσα. Αυτός θα ενημέρώνε τον ανώτερο του. Για το ίντερνετ, ο τελευταίος αποδέκτης ήταν ο κ. Κασιδιάρης.

Υπεράσπιση: Γιατί πήγατε στη ΓΑΔΑ την περίοδο των συλλήψεων ενώ θέλατε να φύγετε;

Μάρτυρας: Η γραμμή του κόμματος ήταν παράνομες διώξεις, πάμε όλοι. Ηταν εντολή.

Υπεράσπιση: Εκτός από εσάς έφυγαν άλλοι; Γιατί δεν κατήγγειλαν πιέσεις;

Μάρτυρας: Έφυγαν, εάν απειλήθηκαν δεν ξέρω. Δεν ανέπτυσσα διαπροσωπικές σχέσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα