Δίκη ΧΑ: Η 'αναμπουμπούλα' του Μελιγαλά

Κατάθεση του Γιάννη Μπασκάκη δημοσιογράφου της "Εφημερίδας των Συντακτών", στην δίκη της "Χρυσής Αυγής" την Τρίτη 4 Ιουλίου 2017.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Κατάθεση του Γιάννη Μπασκάκη δημοσιογράφου της "Εφημερίδας των Συντακτών", στην δίκη της "Χρυσής Αυγής" την Τρίτη 4 Ιουλίου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Ο πρώην δήμαρχος Οιχαλίας, Φίλιππος Μπάμης, αρνήθηκε πλήρως την κατάθεσή του στην ανάκριση γύρω από την εκδήλωση στο Μελιγαλά το 2013. Παρά τις επισημάνσεις της προέδρου, μίλησε για μια απλή αναταραχή την οποία ο ίδιος μεγένθυνε λόγω "συναισθηματικής φόρτισης"

Σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είχε καταθέσει στην ανάκριση, αλλά και με τα όσα κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός, ο πρώην δήμαρχος Οιχαλίας, Φίλιππος Μπάμης, κατέθεσε σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής και διέψευσε τον ίδιο του τον εαυτό. Υποστήριξε πως δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο και κανένας προπηλακισμός στην εκδήλωση στο Μελιγαλά το Σεπτέμβριο του 2013, παρά μόνο μια "αναμπουμπούλα", όπως είπε.

Μπορεί ενώπιον των ειδικών ανακριτριών να είχε μιλήσει για τραμπουκισμούς και βιαιοπραγίες, για στρατιωτικά αγήματα χρυσαυγιτών, για το βουλευτή Παναγιώταρο που του άρπαξε το μικρόφωνο κατά την ομιλία του, σήμερα όμως, ο πρώην δήμαρχος αρνήθηκε κάθε λέξη. Παρά δε τις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου, των εισαγγελέων αλλά και δικηγόρων, ο Φιλ. Μπάμης ανέφερε πως αιτία για τα όσα είχε πει στο παρελθόν ήταν η.... συγκινησιακή φόρτιση και η ευαισθησία του, η οποία - όπως επεσήμανε και η πολιτική αγωγή- διήρκησε δύο ολόκληρους μήνες, από την επίμαχη τελετή το Σεπτέμβρη 2013 έως την κατάθεσή του το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.

Τουλάχιστον τέσσερις φορές έριξε την ευθύνη στην συναισθηματική φόρτιση, εξηγώντας: "ίσως είπα και ορισμένα πράγματα που δεν τα εννοούσα. Δεν κατηγόρησα κανέναν πάντως". Χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε από τον αναπληρωτή εισαγγελέα τί εννοούσε στην προηγούμενη κατάθεσή του όταν έκανε λόγο σε "συγκρότηση ως άγημα", ο μάρτυρας απάντησε: "Δεν περπατούσαν να κάνουν παρέλαση. Ήταν συγκεντρωμένοι σε ένα μέρος. Ήταν τόσοι οι συγγενείς των θυμάτων που δεν μπορούσες να διακρίνεις...".

Αντίστοιχα, όταν ρωτήθηκε για το αν του άρπαξε κάποιος το μικρόφωνο, επεσήμανε ότι "ερχόταν ο Ηλ. Παναγιώταρος προσπαθώντας να μιλήσει ή να απαντήσει και εν τω μεταξύ εγώ έφυγα. Είχαν κατατεθεί τα στεφάνια. Είδα πως δεν είχε συνέχεια αυτή η ιστορία".

Πολιτική αγωγή: Συνάδει αυτή η στάση με τη θέση ενός τοπικός άρχοντας;

Μάρτυρας: Έκρινα ότι έπρεπε να φύγω γιατί κάποιος μου είπε "τι είναι αυτά που λες".... δεν φοβάμαι είμαι μεγάλος άνθρωπος. Δεν είχε νόημα να συνεχίσω

Πολ. Αγωγή: Θεωρείτε πως αυτή η φράση είναι ικανή να δημιουργήσει τέτοιο φόβο σε ένα δικηγόρο ώστε να καταθέσει γεγονότα που δεν έγιναν;

Μάρτυρας: Έτσι είναι...

Πολ. Αγωγή: Κύριε μάρτυρα, φοβάστε;

Μάρτυρας: Όχι, δεν φοβάμαι. Δεν έχω λόγο.

Οι συνεχείς επεμβάσεις της προέδρου, πάντως, δεν έδειξαν να πτοούν το πρώην δήμαρχο, ο οποίος αρνήθηκε ακόμα και συνεντεύξεις που είχε δώσει για το περιστατικό.

Πολιτική αγωγή: Δώσατε μία συνέντευξη στο Σκάι. Είχατε πει ότι δεν επιτρέπεται το δήμαρχο να τον προπηλακίζουν και να τον διώχνουν βίαια...

Μάρτυρας: Δεν το είπα αυτό...

Πολιτική αγωγή: Μα είναι σε βίντεο...

Πρόεδρος: Ξέρετε κύριε μάρτυρα, αν είναι και σε βίντεο... από το 2013 έως το 2017 δεν είναι και πολλά τα χρόνια...

Ήταν μια αναμπουμπούλα, μια αναταραχή

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, δήλωσε πως δεν υπήρξε καμία ανατρεπτική στιγμή από τους παρευρισκόμενους. Ο μάρτυρας υποστήριξε η τελετή για τα θύματα του Μελιγαλά κύλησε ομαλά μέχρι την ομιλία του. "Ξεκίνησα το λόγο μου με την ευχή να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα. Πριν τελειώσω τη φράση μου, κάποιος πετάχτηκε από τους παρευρισκόμενους -μάλλον ήταν από την περιοχή- και είπε 'δήμαρχε, δεν τα λές καλά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε'. Από αυτή τη φράση έγινε μια αναμπουμπούλα, μια αναταραχή. Ο κόσμος άρχισε να φωνάζει 'δεν ξέρετε τί εχει πάθει ο τόπος μας'", είπε ο Φιλ. Μπάμης και συνέχισε: "δημιουργήθηκαν αντεγκλήσεις και άρχισαν να έρχονται προς το μέρος μου. Δεν καταλάβαινα τί ακριβώς γινόταν. Σίγουρα δεν υπήρξαν επεισόδια ή συμπλοκή. Δεν είχε νόημα να συνεχίσω το λόγο μου, γιατί ούτως ή άλλως τελείωνα και είπα να σηκωθώ να φύγω. Κανείς δεν μου άρπαξε το μικρόφωνο".

Πρόεδρος: Διαβάζω την κατάθεση σας και λέτε για ένα μικρόφωνο πως σας άρπαξαν...

Μάρτυρας: Ήταν η συναισθηματική φόρτιση...

Πρόεδρος: Άτομα της Χρυσής Αυγής είχαν έρθει;

Μάρτυρας: Ήταν κάποιοι νέοι άνθρωποι με στολές και σημαίες, αλλά είχε πολύ κόσμο. Δεν μπόρεσες να διακρίνεις ποιός είναι ποιός. Μαζεύονταν εκατοντάδες κόσμος.

Πρόεδρος: Πόσα ήταν τα άτομα;

Μάρτυρας: Δεν ήταν πάρα πολλοί.. μπορεί να ήταν 60.

Πρόεδρος: Υπήρχε κάποιο αίτημα;

Μάρτυρας: Ο βουλευτής Κουκούτσης έκανε ένα αίτημα να αναλάβουν να βάψουν ένα μνημείο, ένα μεγάλο σταυρό που από το χρόνο είχε φθαρεί. Οι μηχανικοί μου είπαν ότι είναι επικίνδυνο και ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να το φτιάξουμε πριν την εκδήλωση. Ήταν ευγενέστατος ο κύριος Κουκουτσης, ήπιαμε και καφέ.

Πρόεδρος: Τί τους προκάλεσε;

Μάρτυρας: Αισθάνεσαι τόση συγκίνηση όταν μπαίνεις σε αυτό το μέρος. Ίσως αυτή η κουβέντα που πέταξε κάποιος... μα εγώ δεν είπα να ξεχάσουμε άλλα να μην επαναληφθούν αντίστοιχα γεγονότα  που αμαυρώνουν τον τόπο μας...

Εισαγγέλεας: Όμως τότε έχετε καλύτερη μνήμη. Είστε και δικηγόρος. Δεν γίνεται να αλλοιώνετε... και η τηλεοραση έδειξε κάτι διαφορετικό

Μάρτυρας: Δεν υπήρξαν επεισόδια, δεν έγιναν έτσι... από το μέρος που μίλαγα ήταν παρατεταμένη η αστυνομία . Το θεώρησα καθήκον μου να φύγω.

Εισαγγελέας: Δηλαδή η εκδήλωση τελείωσε ομαλά;

Μάρτυρας: Ομαλά γιατί δεν έγιναν επεισόδια ή προπηλακισμοί

Αναπλ. εισαγγέλεας: Μιλήσατε στο παρελθόν για συγκρότηση ως άγημα. Τι εννοείτε;

Μάρτυρας: Δεν περπατούσαν να κάνουν παρέλαση. Ήταν συγκεντρωμένοι σε ένα μέρος. Είναι τόσοι οι συγγενείς των θυμάτων που δεν μπορείς να διακρίνεις...

Αναπλ. εισαγγέλεας: που διέφερε ο υπόλοιπος κόσμος;

Μάρτυρας: Φορούσαν πολιτικά ρούχα οι υπόλοιποι. Εκείνοι ήταν σε ένα σημείο ομοιόμορφα ντυμένοι. Μπορεί να ήταν λάθος η διατύπωσή μου....

Πρόεδρος: Υπάρχουν διαφορές, κύριε μάρτυρα. Σημαντικές διαφορές σε σχέση με την κατάθεσή σας και πρέπει να το πούμε...

Υπεράσπιση: Η μόνη κατάθεση που υπάρχουν διαφορές, είναι κυρία πρόεδρε; Και σε άλλους  μάρτυρες ακούστηκαν διαφορετικά..

Πρόεδρος: Το επισημαίνουμε στον καθένα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρυσή Αυγή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δίκη Χρυσής Αυγής: 'Είναι οργάνωση με βασικό μήνυμα τη βία'

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα στοιχεία που καίνε την εγκληματική οργάνωση

SHARE:

24Media Network