Δίκη ΧΑ. Πνευματικός: ‘Φοβισμένα ανθρωπάκια με δειλό βουλευτή’

Δίκη ΧΑ. Πνευματικός: ‘Φοβισμένα ανθρωπάκια με δειλό βουλευτή’
Δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017. Η δίκη συνεχίστηκε με την κατάθεση του μάρτυρα Σεκ Καντίμ για ττον εμπρησμό του καταστήματος "Κουαντρό". (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Η δήλωση του δημάρχου Κορίνθου, Αλ. Πνευματικού, ότι ο κατηγορούμενος βουλευτής Ευστ. Μπούκουρας είναι δειλός, είχε ως κατάληξη τον τελευταίο να του ζητά να παλέψουν και το δήμαρχο πεσμένο στο χώμα. Η κατάθεση του μάρτυρα ξεκίνησε σήμερα με τον κατηγορούμενο πρώην βουλευτή να κάθεται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων

Για πρώτη φορά μετά από μήνες στο εδώλιο της δίκης της Χρυσής Αυγής κάθισε ένας εκ των δεκάδων κατηγορούμενων. Ο πρώην βουλευτής, Ευστάθιος Μπούκουρας προσήλθε στη δικαστική αίθουσα, όταν στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε ο Αλέξανδρος Πνευματικός, νυν δήμαρχος Κορίνθου, που έχει καταθέσει για σειρά περιστατικών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της εγκληματική οργάνωσης.

Στην πλειοψηφία τους επρόκειτο για επεισόδια, ακόμα και φραστικά που αφορούν στη δράση της Χρυσής Αυγής στην Κόρινθο αλλά και σε συμπεριφορές του πρώην βουλευτή της, Ευστ. Μπούκουρα, κατά του δημάρχου. Ανάμεσα σε άλλα, ο μάρτυρας μίλησε εκτενώς για την τελετή που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2012 στην επέτειο της μάχης των Δερβενακίων. Τότε, όπως είπε, τόσο ο ίδιος όσο και ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Ταγαράς, έγιναν αποδέκτες έντονων επικρίσεων από μέλη της Χρυσής Αυγής σε σημείο μάλιστα, ο τελευταίος να επιθυμεί ακόμα και την αποχώρησή τους, από φόβο μην σημειωθούν έκτροπα.

Μάλιστα, ο Αλ. Πνευματικός αναφέρθηκε αναλυτικά στις κινήσεις του κατηγορούμενου βουλευτή,  υποστηρίζοντας πως υπήρχαν παρόντες ακόμη δύο βουλευτές, τους οποίους -όπως είπε- δεν γνώριζε τότε ούτε κάτοψη, ούτε κατ’ όνομα (σ.σ. πρόκειται για τους Μπαρμπαρούση και Κουκούτση). Σύμφωνα με το δήμαρχο, οι δύο βουλευτές δεν προχώρησαν σε κάποια παραβατική συμπεριφορά, επισημαίνοντας πως με κανέναν δεν είχε προγενέστερη αντιδικία ούτε καν τους γνώριζε. “Αναρωτιέμαι και εγώ γιατί στράφηκαν προς εμένα το 2012, και απάντηση δεν έχω πάρει. Δεν είχε προηγηθεί καμία ενέργεια” είπε χαρακτηριστικά.

Εξιστορώντας τα όσα συνέβησαν, κατέθεσε πως “στην τελετή υπήρχαν η Φιλαρμονική Κορίνθου, άγημα του στρατού και τάγμα της Χρυσής Αυγής που κρατούσαν κονταστήλια. Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί φραστική επίθεση προς τον βουλευτή Ταγαρά. Όλοι τους είχαν ομοιόμορφη ενδυμασία, ήταν στρατιωτικά παρατεταγμένοι και απέδωσαν τιμές σε μία εικόνα που πέρασε φωνάζοντας τα συνήθη συνθήματα”. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, όταν έφτασε ήδη επικρατούσε “ιδιαίτερη ταραχή” με το βουλευτή της ΝΔ να του προτείνει να φύγουν.

“Όταν ανέβηκε στο βήμα ο κ. Ταγαράς, τα μέλη της Χρυσής Αυγής άρχισαν να φωνάζουν “Αλήτες, προδότες, πολιτικοί” και εγώ αντέδρασα. Μίλησα για φοβισμένα ανθρωπάκια με έναν δειλό βουλευτή, αναφερόμενος στην κ. Μπούκουρα” είπε εξηγώντας ακριβώς τί εννοούσε: “Είναι δειλία να απειλείς έναν άνθρωπο ενώ είσαι τριγυρισμένος με φίλα προσκείμενους παρευρισκόμενους. Ο βουλευτής ήταν τρομοκρατημένος. Δεν αντέδρασε ακόμα και όταν ακούγονταν συνθήματα σε βάρος του, αλλά γύρισε πίσω και κάθισε στη θέση του. (…) Η στάση αυτή ήταν απαράδεκτη, μόνο την ενότητα του έθνους δεν προέβαλαν”.

Πρόεδρος: Όταν άκουσε το «δειλός» ο βουλευτής, έκανε κάποια χειρονομία;

Μάρτυρας: Υπάρχει και στο βίντεο, έκανε χειρονομία ότι θα με σφάξει.

Παράλληλα, έκανε λόγο για “συντεταγμένη ομάδα που υπάκουε στις εντολές Μπούκουρα για το που θα πάνε και τα συνθήματα που θα έλεγαν” εξηγώντας πως λογικά υπήρχε προσυννενόηση.

Τον είπα δειλό και μου ζήτησε να παλέψουμε

Όπως είπε, το ίδιο καλοκαίρι ακολούθησε ακόμα μία συνάντηση με τον Ευστ. Μπούκουρα, αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια πυρόσβεσης πυρκαγιάς. Επεσήμανε πως κάποια στιγμή βρέθηκε μακρυά από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής και άλλων στελεχών και τότε  ο κατηγορούμενος βουλευτής τον πλησίασε και αρχικά του ζήτησε το λόγο που τον είχε αποκαλέσει δειλό, ενώ στη συνέχεια του ζήτησε να…. παλέψουν: “Καθώς έστριψα να απομακρυνθώ με μία στρατιωτικού τύπου λαβή αφού με έπιασε από τη ζώνη του παντελονιού με πέταξε κάτω. Βρέθηκα στο χώμα και γύρω μου 30 φουσκωτοί -μέλη της ΧΑ. Όλο έγιναν πολύ γρήγορα. Τότε, πλησίασαν κάτοικοι της περιοχής που είχαν έρθει για τη φωτιά και με βοήθησαν. Ήθελε να παλέψουμε αντρίκια. Ακατανόητα πράγματα”.

Πρόεδρος: Τα υπόλοιπα μέλη πού βρίσκονταν πιο πριν;

Μάρτυρας: Τους είχε ζητήσει να απομακρυνθούν γιατί ήθελε να παλέψουμε… Είχε ιδιαίτερο ρόλο, ήταν βουλευτής του νομού και τον άκουγαν.  Η παρουσία του είχε το ρόλο της επιβολής. Άκουγαν το λόγο του και δεν υπήρχε περίπτωση να αντιδράσουν.

Αναπλ. Εισαγγελέας: Είχε ηγετική παρουσία;

Μάρτυρας: Ας δώσουμε έναν προσδιορισμό, είχε κυρίαρχο ρόλο.

Αναπλ. Εισαγγελέας: Έχετε μιλήσει στο παρελθόν για στρατιωτική δομή. Τί εννοείτε;

Μάρτυρας: Εννοώ ομοιομορφία με ίδιες μπότες, ίδια παντελόνια, με μπλούζες με σήμα της Χρυσής Αυγής, ενώ υπάρχει παράταξη και υπακοή κρατώντας κοντοστήλια. Υπάρχει μία δομή ανάμεσά τους. Σε εκείνη την εκδήλωση στα Δερβενάκια είδα μετά σε φωτογραφίες ότι συμμετείχε και ο Γ. Ρουπακιάς .

Τέλος, αναφορά έκανε και στις μηνύσεις που κατέθεσαν τόσο ο ίδιος όσο και ο Ευστ. Μπούκουρας για το όσα έλαβαν χώρα κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς (σ.σ. έχουν τεθεί στο αρχείο), επισημαίνοντας την περίεργη -όπως τη χαρακτήρισε- στάση της αστυνομίας. “Τηλεφώνησα για να δηλώσω ότι θέλω να κάνω μήνυση και περίμενα να έρθουν αστυνομικοί στο σημείο. Μισή ώρα μετά, ήρθαν δυο αστυνομικοί και μου είπαν ο κ. Μπούκουρας μου έκανε μήνυση και έπρεπε να με συλλάβουν. Στο τμήμα έκανα μήνυση και εκεί έγιναν άλλα περίεργα, όπως ότι άφησαν και έφυγαν διάφοροι συγκεντρωμένοι Χρυσαυγίτες χωρίς να κρατήσουν τα στοιχεία τους, αν και το είχα ζητήσει. Έμαθα ότι ο Μπούκουρας εμφανίστηκε κάτι είπε στους αστυνομικούς και τους άφησαν”.

Πάντως κατά το μάρτυρα, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα όλα σταμάτησαν, δίνοντας την εξήγηση ότι “κάποιοι αναθεώρησαν και κατέληξαν πως πρέπει να λειτουργούν στο πλαίσιο της νομιμότητας”. Ειδικά για τον Ευστ. Μπούκουρα είπε πως “σήμερα προσπαθεί να επιβιώσει, έχει οικονομικά προβλήματα και ένα διαφορετικό προς τα έξω προφίλ σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και ότι έχει ιδρύσει μία πατριωτική κίνηση”.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο με την εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα