Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα της απολογίας για τον Κασιδιάρη – Αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα της απολογίας για τον Κασιδιάρη – Αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ο στενός συνεργάτης του Νικ. Μιχαλολιάκου, Ηλίας Κασιδιάρης, έχει κληθεί να προσέλθει στο Μέγαρο του Εφετείου σήμερα, Τετάρτη, προκειμένου να απολογηθεί για το αδίκημα της διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση.

Η ώρα της απολογίας για τον Ηλίας Κασιδιάρη έφτασε πλέον στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο πρώην βουλευτής που θεωρήθηκε ένας από τους πιο στενός συνεργάτης του Νικ. Μιχαλολιάκου, θα βρεθεί για πρώτη φορά στη δικαστική αίθουσα για να καταθέσει τη δική του πλευρά.

Κατηγορούμενος, όπως και οι υπόλοιποι 17 πρώην βουλευτές, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ο Ηλ. Κασιδιάρης έχει κληθεί να απολογηθεί σήμερα το πρωί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Καλουργημάτων. Όλα δείχνουν πως θα ακολουθήσει την «επίσημη» γραμμή που έχει χαράξει το κόμμα, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για πολιτική δίωξη, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα αναφερθεί στον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και στην καταγραφή συνομιλιών του, προκειμένου να καταγγείλει παρεμβάσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Sooc
 

Μεταξύ των ερωτήσεων που αναμένεται να τεθούν στο -κατά πολλούς- δεξί χέρι του Νικ. Μιχαλολιάκου είναι -σύμφωνα και με τα όσα έχουν προηγηθεί στους υπόλοιπους βουλευτές- οι θέσεις ευθύνης του Ηλ. Κασιδιάρη, καθώς φέρεται να ήταν υπεύθυνος κομματικής ιδεολογίας και εκπαίδευσης στελεχών. Στο μικροσκόπιο του δικαστηρίου δεν αποκλείεται να μπει η γρήγορη ανέλιξή του στα κλιμάκια της Χρυσής Αυγής, η θέση του δίπλα στο γενικό γραμματέα, αλλά και αποσπάσματα ομιλιών του.

Χαρακτηριστική είναι ομιλία του στα Χανιά, η οποία αναφέρεται στο βουλευτικό αξίωμα. «Ασε το βουλευτή και τα βουλευτιλίκια, γιατί αυτά τα πράγματα όπως ξέρεις πολύ καλά εδώ και χρόνια δεν τα γουστάρουμε. Εκμεταλλευόμαστε βεβαίως ορισμένα προνόμια. Έχουμε πάρει και την οπλοφορία πλέον με άδεια, δεν έχει και αυτόφωρο άμα γίνει κανά επεισόδιο και είμαστε λίγο πιο άνετοι στις κινήσεις μας» έλεγε τότε ο κατηγορούμενος.

Άγνωστο πάντως, παραμένει αν ο Ηλ. Κασιδιάρης θα παραμείνει ψύχραιμος κατά την απολογία του, ιδίως όταν θα δεχθεί τις ερωτήσεις του δικαστηρίου, ή θα δείξει συμπεριφορές που έχει παρουσιάσει ενίοτε, όπως στο χαστούκι κατά της Λιάνας Κανέλλη ή στην επίθεση σε βάρος κάμεραμαν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Το «βίαιο χαρακτήρα» του άλλωστε, είχαν επισημάνει και οι δικαστικοί λειτουργοί στη διάταξη για την προφυλάκισή του, στην οποία αναφέρονταν συγκεκριμένα περιστατικά, μεταξύ των οποίων:

-Στη Χερσόνησο Κρήτης με άκρως απαξιωτική και εξυβριστική συμπεριφορά εναντίον αστυνομικών

-Η παρότρυνση μέσω άρθρου προς τα μέλη της Χρυσής Αυγής προς βίαιες και εγκληματικές ενέργειες

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ /PHASMA Phasma
 

-Στην εκδήλωση για την Πηγάδα του Μελιγαλά

-Στην επίθεση και χειροδικία του κατά της Λιάνας Κανέλλη

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη του απολογία (σ.σ. είχε αφεθεί ελεύθερος), είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το εις βάρος του κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας ότι η δίωξη εναντίον του είναι καθαρά πολιτική. Τότε, αναφορικά με τη δολοφονία του Π. Φύσσα είχε πει πως «ο μόνος λόγος συνδέσεώς μας με το συγκεκριμένο έγκλημα είναι, πως ένας εκ των δραστών κατείχε κασκόλ και μπλούζα της Χρυσής Αυγής, την οποία ελεύθερα μπορεί να προμηθευτεί οποιοσδήποτε πολίτης», ενώ για τις υπολοιπες υποθέσεις είχε πει ότι η διασύνδεσή τους με τη Χρυσή Αυγή «είναι αυθαίρετη, κακόβουλη με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση και δεν τεκμηριώνεται από πουθενά».

Ο Ηλ. Κασιδιάρης μπορεί να αφέθηκε ελεύθερος αρχικά, όταν κλήθηκε για δεύτερη φορά να απολογηθεί το 2014 για το αδίκημα της οπλοκατοχής, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης αποχωρεί από τα δικαστήρια μετά την εκδίκαση της μήνυσης που είχε καταθέσει εναντίον του διευθυντή της "Εφημερίδας των Συντακτών" Νικόλα Βουλέλη και του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά, μέλους της ερευνητικής δημοσιογραφικής ομάδας "Ιός", την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi
 

Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, δείχνουν τον ίδιο να ποζάρει με διάφορα όπλα, ενώ στη σχετική διάταξή τους οι εφέτες ειδικές ανακρίτριες είχαν αναφέρει στο σκεπτικό τους ότι ο κατηγορούμενος είχε στην κατοχή του όπλα, τα οποία είχαν μετατραπεί από κυνηγετικά σε πυροβόλα. Αυτό, κατά τις δικαστικές αρχές, ήταν σημαντικό στοιχείο, ιδίως αφού συνδεόταν με την κατηγορία που του είχε αποδοθεί, ότι δηλαδή διέθετε το ρόλο εκπαιδευτή.

 

Να σημειωθεί ότι μετά την απολογία του Ηλ. Κασιδιάρη, θα ακολουθήσει εκείνης του Νικ. Κούζηλου. Στη συνέχεια, αναμένεται να απολογηθούν ακόμη 7 βουλευτές προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου με την απολογία του Νικ. Μιχαλολιάκου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version