Δίκη Χρυσής Αυγής: “Λύεται η συνεδρίασις” – Το τέλος ενός 7ετούς, αντιφασιστικού αγώνα

Δίκη Χρυσής Αυγής: “Λύεται η συνεδρίασις” – Το τέλος ενός 7ετούς, αντιφασιστικού αγώνα
Η Μάγδα Φύσσα με τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tο δικαστήριο έστειλε τους χρυσαυγίτες στη φυλακή χωρίς να δίνει "πράσινο φως" για αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Η δικαίωση της οικογένειας Φύσσα, της πολιτικής αγωγής και όσων έδωσαν τον αντιφασιστικό αγώνα.

Κανείς δεν κατάλαβε τί ακριβώς συνέβη εκείνη τη στιγμή. Με τι ισοδυναμούσαν τα λόγια της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη, όταν ανακοίνωνε τα 12 ονόματα στα οποία η ελληνική Δικαιοσύνη χορήγησε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους, αφήνοντας τους ελεύθερους.

Στη δικαστική αίθουσα επικρατούσε απόλυτη ησυχία, τόσο τη στιγμή της ανακοίνωσης όσο και λίγες στιγμές αργότερα, όταν το δικαστήριο έλυνε τα τελευταία διαδικαστικά ζητήματα.

Μαρία Λεπενιώτη, η δικαστής που καταδίκασε την Χρυσή Αυγή eurokinissi
 

Το “λύεται η συνεδρίασις” της προέδρου δεν προκάλεσε καμία εμφανή αντίδραση στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου καθόταν η Μάγδα Φύσσα και ο σύζυγος της, Τάκης.

Μόνο τη στιγμή που οι τρεις δικαστές, Μαρία Λεπενιώτη, Γεσθημανή Τσουλφόγλου και ο Ανδρέας Ντόκος, αποχώρησαν από την αίθουσα μετά την ολοκλήρωση της 465ης και τελευταίας συνεδρίασης, τη στιγμή που αστυνομικοί πλησίασαν τους 13 καταδικασθέντες -ανάμεσά τους και τον Αρτ. Ματθαιόπουλο, που κάθονταν στο εδώλιο, και ακούστηκε ο χαρακτηριστικό ήχος των χειροπέδων, υπήρξε η πρώτη αντίδραση.

«Να σαπίσετε στη φυλακή γουρούνια, φασίστες» και «ο Παύλος ζει» φώναξαν από το ακροατήριο.

Η Μάγδα Φύσσα με τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, με δάκρυα στα μάτια κατέρρευσε. Χρειάστηκε να παραμείνει στον προθάλαμο της δικαστικής αίθουσας, δίπλα στους δικούς της ανθρώπους. Έξω από την αίθουσα, δεκάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί, την περίμεναν με αγωνία, για να φωνάξουν συνθήματα, να πανηγυρίσουν για τη “νίκη κατά του φασισμού”, όπως αναφέρθηκε.

Μακάρι ο Παύλος να ζούσε, να ήταν ένας από τους σακατεμένους που άφησαν πίσω τους

Όταν οι δημοσιογράφοι μίλησαν στη Μάγδα Φύσσα για το αν ένιωσε δικαίωση με την απόφαση για το χαμό του γιού της, εκείνη έσπευσε να τους διορθώσει. Η νίκη δεν ήταν για τον Παύλο. Ο αγώνας της εδώ και 7 χρόνια, δεν ήταν για εκείνον, αλλά για όλους όσους είναι απέναντι στο φασισμό. “Μακάρι ο Παύλος να ζούσε, να ήταν ένας από τους σακατεμένους που άφησαν πίσω τους. Αυτοί τουλάχιστον ζουν” είπε χαρακτηριστικά.

Συγκίνηση έντονη συναισθηματική φόρτιση και ένας αγώνας που ακόμη είναι στα μισά. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έληξε με την ομόφωνη απόφαση του, η οποία οδήγησε την πλειοψηφία των καταδικασθέντων, και ιδίως τη διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στη φυλακή. Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλ. Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Χρήστος Παππάς θα βρεθούν πίσω από τα κάγκελα για να εκτίσουν ποινές κάθειρξης από 13 έτη και έξι μήνες, έως 13 έτη και 8 μήνες. Το ίδιο θα συμβεί με τους Πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος, Γ. Πατέλη και Αν. Πανταζή, και φυσικά όπως αναμενόταν, και με το Γ. Ρουπακιά.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος κάνει δηλώσεις έξω από το σπίτι του, ενόψει της φυλάκισής του Eurokinissi
 

Δώδεκα από τους καταδικασθέντες για κακουργηματικές πράξεις, έλαβαν αναστολή της ποινής τους έως το εφετείο. Οι πρώην βουλευτές Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρης Κουκούτσης, στους οποίους επιβλήθησαν οι περιοριστικοί όροι της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 20.000 ευρώ ο καθένας, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε ΑΤ της περιοχής τους. Δεκτά έγιναν και τα αντίστοιχα αιτήματα των  Γεώργιο Σκάλκο, Γ. Δήμου, Θωμά Μαρία, Κυριάκο Αντωνακόπουλο, Ιω. Καστρινό, Αριστόδημο Δασκαλάκη και Κων. Παπαδόπουλο, στους οποίους επιβλήθηκαν 2 περιοριστικοί όροι.

Ο αγώνας για την πολιτική αγωγή πάντως, δεν τελειώνει εδώ. Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Θαν. Καμπαγιάννης, μίλησε ήδη για την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για την αποζημίωση των θυμάτων.

“Σήμερα δεν είναι μέρα που μπορουμε να πανηγυρίζουμε όψιμα. Είναι μέρα που εξακολουθούμε να ζητάμε δικαιοσύνη. Απέναντι στην οικογένεια Φύσσα είχαμε χρέος και θεωρούμε ότι το εκπληρώσαμε και θα συμπορευθούμε και στο εφετείο για να υπερασπιστούμε αυτή την απόφαση. Τα θύματα ζητούν δικαιοσύνη και αποζημίωση. Θα πρέπει αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για αυτούς».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version