Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα στοιχεία που καίνε την εγκληματική οργάνωση

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα στοιχεία που καίνε την εγκληματική οργάνωση

Δύο χρόνια και δύο μήνες μετά, 165 συνεδριάσεις, 98 μάρτυρες κατηγορητηρίου και δεκάδες προπηλακισμούς κατά της Μάγδας Φύσσα, της οικογένειάς της αλλά και μελών του ακροατηρίου, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνεχίζει να ερευνά την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Το News 24/7 κάνει σήμερα έναν απολογισμό για τα όσα έχουν λάβει χώρα εντός της δικαστικής αίθουσας

Στις τελευταίες θέσεις της αμφιθεατρικής αίθουσας όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο της Αθήνας, πάντα κοντά στην είσοδο, το μάτι πέφτει πάνω σε μία μαυροφορεμένη γυναίκα. Κάθεται συνήθως με τη συντροφιά της και σπανίως μόνη. Μένει αμίλητη σε όλη τη συνεδρίαση και αραιά και πού θα βγει έξω από την αίθουσα για να μιλήσει στο τηλέφωνο ή να καπνίσει ένα τσιγάρο. Ακόμα κι εκείνες τις λιγοστές στιγμές ηρεμίας, πάντα κάποιος θα την πλησιάσει, για να τη χαιρετήσει, να την εμψυχώσει, να τη ρωτήσει αν χρειάζεται κάτι. Γιατί δεν έγινε μόνο ο γιος της, Παύλος, σύμβολο κατά του φασισμού, αλλά και η ίδια, η Μάγδα Φύσσα, έγινε συνώνυμο της λέξης αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια.

Ήταν 20 Απριλίου του 2015, όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με πρόεδρο τη Μαρία Λεπενιώτη, κήρυξε την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για την εγκληματική οργάνωση, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Από τότε έχουν περάσει δύο χρόνια και δύο μήνες, έχουν ολοκληρωθεί 165 συνεδριάσεις, ενώ έχουν καταθέσει 98 μάρτυρες κατηγορητηρίου.

Trial of Golden Dawn, on May 7, 2015 / 7 , 2015 Menelaos Myrillas / SOOC

 

Τα τεράστια -για την ποινική Δικαιοσύνη- αριθμητικά μεγέθη δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική πρωτιά αυτής της πολύκροτης δίκης. Η ακροαματική διαδικασία μετρά επίσης και τουλάχιστον τρεις προπηλακισμούς σε βάρος της οικογένειας του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα. Και είναι οι ομοϊδεάτες του κατ’ ομολογία δολοφόνου, Γιώργου Ρουπακιά, που άλλοτε με ύβρεις και χυδαίους χαρακτηρισμούς ή ακόμα και με επιθετικές διαθέσεις έχουν στραφεί κατά της Μάγδας Φύσσα, της μάνας που από το 2013 περιμένει να δει δικαιοσύνη για τον τόσο σκληρό και άδικο τρόπο που έχασε τον μονάκριβο γιο της.

Nikos Libertas / SOOC

 

Οι προπηλακισμοί

Αποκορύφωμα το περιβόητο “Πού είναι τώρα ο Παύλος σου;” που ακούστηκε προς την αξιοπρεπή και περήφανη αυτή γυναίκα μέσα στην… εμπόλεμη δικαστική αίθουσα τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι απίστευτες σκηνές που έλαβαν χώρα μέσα στη δικαστική αίθουσα, θύμιζαν περισσότερο οπαδικές συρράξεις με βασικό σύνθημα το “Αίμα – Τιμή – Χρυσή Αυγή” και με επίλογο τη χρήση πυροσβεστήρα μέσα στο χώρο, δημιουργώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα. Μέσα στον πανικό, ο οποίος σημειώθηκε αφού το δικαστήριο είχε διακόψει για να εκτονωθεί η υπάρχουσα ένταση (σ.σ.: μάρτυρας είχε καταγγείλει ότι δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε αλληλέγγυους), κάποιος βρήκε την ευκαιρία και κρυμμένος πίσω από τη μάζα και την οχλοβοή, επιτέθηκε φραστικά κατά της Μάγδας Φύσσα. “Οι χειρονομίες του ήταν σεξουαλικού περιεχομένου και χυδαίες. Δεν ήταν το προτεταμένο δάχτυλο, ούτε οι βρισιές, αλλά αυτό το χαιρέκακο στο πρόσωπό του. Το ευχαριστιόταν εκείνη τη στιγμή” είπε η ίδια ατάραχη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Η κατάθεσή της σε συνδυασμό με τον φωτογραφικό φακό που “συνέλαβε” στην πράξη τον κατηγορούμενο χρυσαυγίτη, οδήγησαν στην καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με αναστολή, για τα αδικήματα της προσβολής μνήμης νεκρού και της έργων και λόγω εξύβρισης.

Σοβαρά επειδόδια μέσα στην αίθουσα του Εφετείου που γίνεται η δίκη για την Χρυσή Αυγή,προκλήθηκαν όταν μάρτυρας για την υποθεση της επίθεσης στο στέκι ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ δήλωσε την άρνησή του να καταθέσει,επειδή η αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο στην αίθουσα μελών αντιφασιστικών ομάδων,με πρόφαση την πληρότητα των καθισμάτων.Ομάδα από μέλη της Χρυσής Αυγής άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα πρός την άλλη πλευρά του ακροατηρίου και κινήθηκαν επιθετικά πρός αυτούς,κάποιος δε,φώναξε πρός την μητέρα του παύλου Φύσσα "που είναι τώρα ο Παύλος;".Χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να εκκενωθεί η αίθουσα,η έδρα αποσύρθηκε και διακόπηκε η ακροαματική διαδικασία,Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

 

Αυτή όμως, η καταδικαστέα σκηνή ήταν ίσως το αποκορύφωμα μίας κλιμακούμενης έντασης, η οποία -όπως όλα δείχνουν- συνεχίζει να υφίσταται. Ήδη από τις πρώτες συνεδριάσεις, και συγκεκριμένα την 35η, όταν ακόμη η δίκη διεξαγόταν αποκλειστικά στις γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, είχε σημειωθεί το πρώτο θερμό επεισόδιο. Το περιστατικό αφορούσε έναν Γερμανό δημοσιογράφο και μία κοπέλα από το ακροατήριο, που σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, είχαν δεχθεί επίθεση από συνήγορο υπεράσπισης. Μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε, ο δικηγόρος είχε χαστουκίσει το δημοσιογράφο και στη συνέχεια είχε πιάσει από το λαιμό τη νεαρή. Η αποχώρηση της πολικής αγωγής σε ένδειξη διαμαρτυρίας οδήγησε στη λήξη της συνεδρίασης και κατ’ επέκταση της έντασης που είχε σημειωθεί.

Ακόμα νωρίτερα, ήταν ένας κατηγορούμενος που απείλησε ευθαρσώς μάρτυρα της δολοφονίας Φύσσα, ενώ εκείνη καταθέτοντας τον αναγνώρισε. Όταν η πρόεδρος της ζήτησε να αναγνωρίσει τον κατηγορούμενο, εκείνος απευθυνόμενος στην κοπέλα είπε: “κοίταξέ με καλά, εμένα αναγνωρίζεις από εκείνο το βράδυ;”. Η μάρτυρας είπε πως μάλλον πρόκειται γι’ αυτόν, με τον κατηγορούμενο να απαντά “να βγούμε έξω να σου δείξω” και τη Μαρία Λεπενιώτη να διακόπτει τη διαδικασία.

Σοβαρά επειδόδια μέσα στην αίθουσα του Εφετείου που γίνεται η δίκη για την Χρυσή Αυγή,προκλήθηκαν όταν μάρτυρας για την υποθεση της επίθεσης στο στέκι ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ δήλωσε την άρνησή του να καταθέσει,επειδή η αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο στην αίθουσα μελών αντιφασιστικών ομάδων,με πρόφαση την πληρότητα των καθισμάτων.Ομάδα από μέλη της Χρυσής Αυγής άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα πρός την άλλη πλευρά του ακροατηρίου και κινήθηκαν επιθετικά πρός αυτούς,κάποιος δε,φώναξε πρός την μητέρα του παύλου Φύσσα "που είναι τώρα ο Παύλος;".Χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να εκκενωθεί η αίθουσα,η έδρα αποσύρθηκε και διακόπηκε η ακροαματική διαδικασία,Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

 

Οι προπηλακισμοί που καταγγέλλονται, όμως δεν έχουν τέλος. Άλλωστε, δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από την 13η Ιουνίου, όταν η οικογένεια Φύσσα κατήγγειλε ξανά τη φρικτή αντιμετώπιση των χρυσαυγιτών, αλλά και το χειρισμό των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στο χώρο. Όπως ανέφεραν, η Μάγδα Φύσσα και άλλα μέλη της οικογένειας καθώς προσέρχονταν στο Μέγαρο του εφετείου Αθήνας, βρέθηκαν αντιμέτωποι με οπαδούς της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι είχαν παραταχθεί στις δύο μοναδικές εισόδους. Παρά την παρατήρηση της γυναίκας στον αστυνομικό διευθυντή, οι επιλογές της ήταν μόνο να προχωρήσει, περνώντας ανάμεσά τους. Ακολούθησαν για ακόμη μία φορά, καταδικαστέες ύβρεις σε βάρος της πενθούσας Μάγδας Φύσσα.

Τουλάχιστον 2 ή 3 χρόνια για την έκδοση απόφασης

Ωστόσο, μόλις την περασμένη Δευτέρα, σημειώθηκε ακόμη ένα επεισόδιο έντασης, το οποίο δεν προήλθε από το ακροατήριο της Χρυσής Αυγής, αλλά από μέλη της υπεράσπισης. Αιτία η κίνηση ενός μέλος της πρωτοβουλίας “Απελάστε τον Ρατσισμό” να φωτογραφίσει το μάρτυρα Θαν. Κούρκουλα -επίσης μέλος της ίδιας κίνησης- που κατέθετε εκείνη την ώρα. Αν και ήταν εμφανές που δεν γνώριζε την δια νόμου απαγόρευση φωτογράφισης, χωρίς την προηγούμενη άδεια του δικαστηρίου, συνήγοροι υπεράσπισης διαμαρτυρήθηκαν έντονα, ενώ δεν έλειψαν και απρεπείς εκφράσεις σε βάρος της. Αυτή τη φορά ήταν μέλος της φρουράς που κατάφερε να κατευνάσει τα πνεύματα, απομακρύνοντας τη γυναίκα και ηρεμώντας την κατάσταση, προκειμένου να συνεχιστεί η μαρτυρική κατάθεση.

The trial of Golden Dawn, in Athens, Greece on Sept. 6, 2016. / , 6 2016. SOOC

 

Η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν αποκλείεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια ακροαματική διαδικασία στα ελληνικά ποινικά δικαστικά χρονικά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι παράγοντες της δίκης υποστηρίζουν πως η ακροαματική διαδικασία  βρίσκεται κάπου στη μέση της. “Είναι δυστυχώς τόσο που πρέπει να γίνουν που θα πάρει τουλάχιστον δύο ή τρία χρόνια για την έκδοση απόφασης” εκτιμούν και εξηγούν ότι εκτός του ότι υπολείπονται να καταθέσουν 33 μάρτυρες κατηγορητηρίου και επιπλέον 400 μάρτυρες που έχουν προταθεί από την υπεράσπιση και την πολιτική αγωγή, χρονοβόρο αναμένεται να είναι τόσο το στάδιο των αναγνώσεων εγγράφων όσο και εκείνο των αγορεύσεων των συνηγόρων των δύο πλευρών.

Το δυστύχημα είναι πως μαζί με αυτά αναμένεται να συνεχιστούν οι προπηλακισμοί και τα επεισόδια. Κι αυτό γιατί τα πνεύματα εξακολουθούν να είναι τεταμένα και τίποτα δεν δείχνει να αλλάζει στους επόμενους μήνες, καθώς το δικαστήριο ξεδιπλώνει ακόμα περισσότερο τη “βεντάλια” της εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό που επί της ουσίας ερευνά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, δεν είναι άλλο από το αν περιλαμβάνονται στη δικογραφία της Χρυσής Αυγής συγκεκριμένα στοιχεία, που σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, έχει μία εγκληματική οργάνωση.  Μεταξύ αυτών είναι: η ύπαρξη ομάδας άνω των τριών προσώπων, η ύπαρξη εσωτερικής διάρθρωσης και ιεραρχικής δομής, η διακριτότητα των ρόλων, η πειθαρχία, η ιεραρχία, η διαρκή δράση.

Pavlos Seirlis, friend of the murdered Pavlos Fyssas, testifies at the trial of the Golden Dawn at Korydallos jail complex, on Oct. 8, 2015 / , , , 8 , 2015 Nikos Libertas/SOOC

 

“Λειτουργούσαν συγκροτημένα, πειθαρχούσαν στην εντολή”

Στις δεκάδες υποθέσεις που έχουν συσχετιστεί στη δικογραφία της εγκληματικής οργάνωσης, δεκάδες είναι οι ενδείξεις, που οδηγούν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Οι καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων για τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα, ανάμεσά τους οι δύο φοιτήτριες που είδαν με τα ίδια τους τα μάτια την επίθεση που δέχθηκε η παρέα του μουσικού, μαζί με τις άρσεις του απορρήτου τηλεπικοινωνιών για αρκετούς εμπλεκόμενους στη δολοφονία, από του Γιώργο Ρουπακιά έως και βουλευτές τις Χρυσής Αυγής, φαίνεται πως έδωσαν το πρώτο στίγμα. Το μοιραίο βράδυ του Σεπτεμβρίου του 2013 εστάλη μήνυμα σε μέλη και οπαδούς της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι “λειτουργώντας συγκροτημένα και πειθαρχώντας άμεσα στην εντολή που τους δόθηκε” -κατά την πολιτική αγώγη- συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της τοπικής. Μάλιστα, οι συνήγοροι μιλούν για “πλήρως συγκροτημένο το τάγμα εφόδου το οποίο δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την τέλεση του κακουργήματος της ανθρωποκτονίας και δη κλίμα γενικότερης σύγχυσης και οχλαγωγίας, έντασης και εκφοβισμού του Παύλου Φύσσα και της παρέας του”.

Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι η προετοιμασία των επιθέσεων και η επιλογή του χώρου, του χρόνου και των συνθηκών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα κατέθεσαν μάρτυρες – θύματα για την επίθεση στο κοινωνικό στέκι “Αντίπνοια”. Ανάμεσα σε άλλα ανέφεραν ότι επιλέχθηκε μία ημέρα που στο χώρο βρίσκονταν κυρίως παιδιά κι γυναίκες, οι δράστες δήλωσαν την πολιτική τους ταυτότητα κατά την είσοδό τους και προτού αρχίσουν να χτυπούν και να μαχαιρώνουν, ενώ υπήρξε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ενέργειας, καθώς λίγο πριν την αποχώρησή τους ακούστηκε κάποιος να φωνάζει “τέλος χρόνου”.

Defendants for trial of the Golden Dawn during the transfer to the special courtroom of the Korydallos prison, in Athens, Greece on May 12, 2015. / , 12 2015. Menelaos Myrillas / SOOC

 

Αστυνομική ασυλία

Βαρύτητα αναμένεται να δοθεί και στην “επόμενη μέρα”, δηλαδή στη συμπεριφορά των δραστών μετά την αξιόποινη πράξη. Όπως δηλαδή, στην υπόθεση για την επίθεση κατά των Πακιστανών εργατών στην Ιεράπετρα, όπου μάρτυρες κατέθεσαν ότι μία ημέρα μετά, έκλεισαν τα γραφεία της Ιεράπετρας. “Προφανώς λοιπόν η δραστηριότητα της Χ.Α. της Ιεράπετρας είχε, αν όχι ως αποκλειστικό και κύριο στόχο αυτό και μόλις αποκαλύφθηκε, φαίνεται ότι εξέλιπαν οι λόγοι διατήρησης των γραφείων εκεί. Η ταύτιση εγκληματικής οργάνωσης και κόμματος είναι απόλυτη” είχε αναφέρει σε σχολιασμό του ο πληρεξούσιος δικηγόρος, Κώστας Παπαδάκης. Αντίστοιχα, οι δικαστές θα επικεντρωθούν στον οπλισμό των δραστών – η πλειοψηφία των μαρτύρων έχει αναφερθεί σε μαχαίρια, λοστούς, ρόπαλα και ασπίδες που χρησιμοποιούνται σε διάφορες δικογραφίες από ομάδες χρυσαυγιτών- αλλά και ο ομοιόμορφος τρόπος εμφάνισης, που εμφανίζονται να έχουν.

Magda Fyssas, mother of the murdered Pavlos Fyssas, testifies at the trial of the Golden Dawn at Korydallos jail complex, on Oct. 2, 2015 / , , , 2 , 2015 Menelaos Myrillas / SOOC

 

Δεν αποκλείεται πάντως, το δικαστήριο να λάβει υπόψη του και την αίσθηση αστυνομικής ασυλίας που φέρονται να έχουν οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους. Από την επίθεση κατά των αφισοκολλητών του ΚΚΕ στο Πέραμα κα την κατάθεση Πουλικόγιαννη έως και την πρόσφατη κατάθεση της δημοτικής συμβούλου στην Αθήνα και προέδρου του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, Μαρία Κουβέλη, λίγοι είναι οι μάρτυρες που δεν έχουν αναφερθεί στο ζήτημα. Μάλιστα, η τελευταία, μόλις τη Δευτέρα, αναφέρθηκε στα στοιχεία του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Βίας για το έτος 2011-2012, λέγοντας ότι υπήρχαν περιστατικά κατά τα οποία στελέχη της αστυνομίας αρνήθηκαν να δράσουν, καθώς δεν παραλάμβαναν μηνύσεις ή δεν εξυπηρετούσαν θύματα, ή έδειχναν ανοχή μπροστά σε επιθέσεις.

Testimony of the Mayor of Athens, Giorgos Kaminis, in the Golden Dawn trial, on the attack suffered by the Golden Dawn MP Giorgos Germenis on May 2013, at the Athens solidarity node following the ban on food distribution `Only for Greeks` in Syntagma Square in Athens, Greece on May 30, 2017. / , , 2013 `M ` . , 30 2017. Nikos Libertas / SOOC

 

(Φωτογραφίες: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα