Δίκη Χρυσής Αυγής: “Βγάζαμε φωτογραφίες με ναζιστικές σημαίες…χλευαστικά”

Δίκη Χρυσής Αυγής: “Βγάζαμε φωτογραφίες με ναζιστικές σημαίες…χλευαστικά”
Δίκη "Χρυσής Αυγής", στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019. Στην φωτό ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, στέλεχος της Χρυσής Αυγής κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα Eurokinissi

Ο Ι. Καλαντζόπουλος απολογούμενος αναφέρθηκε στα επεισόδια στο Μελιγαλά το 2012, τις κατασκηνώσεις και την επίθεση στο «Συνεργείο». Αυτή την ώρα, καταθέτει για τη δολοφονία Φύσσα καθώς φέρεται ότι ήταν συνοδηγός στο αυτοκίνητο του Γ. Ρουπακιά το μοιραίο βράδυ.

«Φραστικό επεισόδιο» χαρακτήρισε τα επεισόδια στο Μελιγαλά το 2012, «εκδρομή με δραστηριότητες και ιδεολογική επικαιρότητα» την κατασκήνωση στον ποταμό Νέδα, ενώ δήλωσε αδυναμία να θυμηθεί για την αιματηρή επίθεση στο Συνεργείο. Ο Ι. Καζαντζόγλου, το μέλος της Χρυσής Αυγής που φέρεται ως συνοδηγός στο όχημα του Γ. Ρουπακιά τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα, δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για διάφορες δικογραφίες που έχουν συσχετιστεί με την εγκληματική οργάνωση.

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επρόκειτο να βρεθεί σήμερα ο Γ. Δήμου, ωστόσο σύμφωνα με το γραμματέα του δικαστηρίου στάθηκε αδύνατον να επικοινωνήσουν τόσο με τον ίδιο όσο και με το συνήγορό του. Έτσι, η διαδικασία ξεκίνησε με την απολογία του Ι. Καζαντζόγλου, η οποία χωρίστηκε σε δύο σκέλη. Αρχικά η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη ρώτησε σχετικά με τις υπόλοιπες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο Ιω. Καζαντζόγλου.

Ο κατηγορούμενος, που το 2013 είχε αναλάβει σειρά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Οργάνωση Νίκαιας, όπως την ασφάλεια του χώρου και της περιφρούρησης, κατέθεσε ότι δεν γνώριζε πολλά, αφού ήταν σε αυτά τα πόστα μόλις δύο μήνες. Συγκεκριμένα είπε για:

-το Μελιγαλά το 2012: Χαρακτήρισε τα επεισόδια μία «μικροδιαφορά με ένα άλλο κίνημα» τονίζοντας: «ψιλοβριστήκανε και ο δήμαρχος μας ψιλομίλησε. Αυτό μόνο. Μια ένταση μόνο. Σε μήνυμα είχα γράψει ότι είχαν πέσει κάτι ψιλές. Όχι κάτι το αξιοσημείωτο δηλαδή». Ανέφερε δε ότι η ενδυμασία δεν ήταν συγκεκριμένη: «Είχε ξεκινήσει για να υπάρχει μια ομοιομορφία γιατί άρεσε και πούλαγε. Είπαμε να το σταματήσουμε αλλά πρόλαβαν τα γεγονότα..».

– την κατασκήνωση στον ποταμό Νέδα: ο κατηγορούμενος είπε πως ήταν μία εκδρομή που οργάνωσε ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γ. Πατέλης, και περιελάμβανε αναρρίχηση, κάποια ιδεολογική επικαιρότητα και όπλα, «αεροβόλα στην ουσία με πλαστικές σφαίρες», τα οποία «δεν τα χρησιμοποιήσαμε γιατί είχαν χαλάσει». Σύμφωνα με τον Καζαντζόγλου, έλαβαν χώρα και κάποιες «ετοιμασίες του τελετουργικού», όπου ο Γ. Τσακανίκας (κατηγορούμενος) διάβασε τον όρκο των Σαλαμινομάχων. Για το ζήτημα ερωτήθηκε επισταμένα από το δικαστήριο, διευκρινίζοντας: «Ανάψαμε δύο δάδες και μερικά κεριά σαν τους αρχαίους Έλληνες. Μία αντιγραφή αρχαίας τελετουργίας ήταν. Πήραμε και έναν όρκο που διαβίβασε ο Τσακανίκας».

Αναφορικά με τις φωτογραφίες στο Νέδα όπου ο κατηγορούμενος με άλλα άτομα στέκονται μπροστά από μια σημαία των SS και την ελληνική, κρατώντας όπλα, ο ίδιος ανέφερε ότι ήταν για «χλευασμό».

Πρόεδρος: Πού βρήκατε τη σημαία;

Κατηγορούμενος: Έφτασε ένα δέμα και μέσα είχε τη σημαία και ένα σημείωμα με περιφρονητικό περιεχόμενο. «Να το δείξετε στον πυρηνάρχη σας να σας πει ποιοι είστε» έγραφε.. Εμείς τη σηκώσαμε χλευαστικά. Ήταν σε ένα συρτάρι τόσο καιρό.

Πρόεδρος: Γιατί το πήρατε μαζί σας στην εκδρομή και μάλιστα να βγάλετε φωτογραφίες; Κατηγορούμενος: ήταν για χλευασμό προς αυτόν που το έκανε. Είπαμε να βρούμε ποιος είναι για να του στείλουμε τη φωτογραφία, αλλά ποτέ δεν τον βρήκαμε.

– την επίθεση κατά του χώρου «Συνεργείο», κατά την οποία κατηγορούμενος εμφανίζεται να έχει καλέσει το Ι. Καζαντζόγλου για να μεσολαβήσει ο βουλευτής Λαγός: «Κάποιος με είχε πάρει τηλέφωνο, δεν θυμάμαι ποιος, ότι τον είχαν συλλάβει να ειδοποιήσω κάποιον..

Πρόεδρος: Ποιον;

Κατηγορούμενος: Δεν θυμάμαι… νομίζω το Λαγό… Δεν έκατσα να ασχοληθώ. Δεν έκανα τίποτα.. το άφησα πίσω.

Πρόεδρος: Σας θεωρούσαν από τα πλέον υπεύθυνα άτομα στο χώρο. Δεν ήσασταν τυχαίος. Σας καλούσαν, σας ενημέρωναν ακόμα και για το αν θα έρθουν. Σας θεωρούσαν από τα πιο βασικά άτομα στο χώρο.

Κατηγορούμενος: θα μπορούσαν να καλέσουν τον οποιονδήποτε. Το κινητό μου ήταν αναρτημένο στα γραφεία.

Αυτή την ώρα ο κατηγορούμενος εξετάζεται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπου φέρεται να ενημερώθηκε από τον Ιω. Άγγο για την ύπαρξη της παρέας του μουσικού στην καφετέρια «Κοράλλι», ενώ αργότερα εμφανίζεται ως συνοδηγός στο αυτοκίνητο του Γ. Ρουπακιά.

Δίκη Χρυσής Αυγής, στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019. Eurokinissi

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version