Δίκη Marfin: Ούτε οι αστυνομικοί αναγνωρίζουν

Δίκη Marfin: Ούτε οι αστυνομικοί αναγνωρίζουν
Το υποκατάστημα της MARFIN. Eurokinissi

Συνεχίστηκαν οι καταθέσεις στο ΜΟΔ Αθήνας για την δολοφονική επίθεση στη Μαρφίν και τον εμπρησμό του Ιανού τον Μάιο του 2015, κατά τη διαδήλωση ενάντια στο πρώτο Μνημόνιο

Με τις καταθέσεις αστυνομικών που συμμετείχαν στις έρευνες συνεχίστηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η δίκη για τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Μαρφίν στο κέντρο της Αθήνας τον Μάιο του 2012, με τραγικό απολογισμό το θάνατο τριών υπαλλήλων. Όπως υποστήριξαν, κανείς δεν αναγνώρισε στα πρόσωπα των δύο κατηγορουμένων τους δράστες των εμπρησμών του βιβλιοπωλείου Ιανός και της τράπεζας.

Μεταξύ άλλων, υπήρξε αστυνομικός ο οποίος ενώ στο παρελθόν έχει υποστηρίξει ότι ο σωματότυπος του δράστη της πυρκαγιάς στη Μαρφίν προσομοιάζει με αυτόν του κατηγορούμενου Θ. Σίψα, σήμερα επεσήμανε στο δικαστήριο ότι δεν μπορεί να ταυτοποιήσει τον κατηγορούμενο ως το άτομο που πέταξε στο υποκατάστημα τη μολότοφ. Μάλιστα, όταν η πρόεδρος της έδρας του επέδειξε φωτογραφίες της δικογραφίας, οι οποίες -κατά τον ίδιο το Θ. Σίψα- τον δείχνουν σε άλλο σημείο της πορείας τη στιγμή του εμπρησμού, ο μάρτυρας κατέληξε να λέει πως “είναι μάλλον ο Θ. Σίψας, αλλά δεν είμαι και πάλι 100% σίγουρος”.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, έγινε αναφορά και στην ανώνυμη επιστολή, που εστάλη στις αστυνομικές αρχές και στην οποία αναφερόταν ο Θ. Σίψας ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση, με το συνήγορο υπεράσπισης, Δημ. Κατσαρή, να θέτει σειρά ερωτημάτων, τα οποία έμειναν αναπάντητα.

Συνήγορος: Γιατί δεν έγινε έρευνα σε αυτή την τόσο σημαντική ανώνυμη επιστολή; Είναι ένα σκέτο χαρτί μέσα στη δικογραφία. Παραδείγματος χάριν, να γίνει έλεγχος για DNA ή για αποτυπώματα…

Μάρτυρας: Δεν το ξέρω.

Συνήγορος: Είναι δυνατόν να μην έχουν ελεγχθεί όλα αυτά;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω.

Συνήγορος: Κάποιοι ήθελαν να στοχοποιήσουν αυτόν τον άνθρωπο με ανώνυμη επιστολή. Επειδή είναι αναρχικός. Είναι γνωστός, έχει προσαχθεί, άρα βάζουμε τα στοιχεία από παλιές προσαγωγές και ανακαλύπτουμε ενόχους. Κοροϊδεύουν τις οικογένειες των θυμάτων, είναι θλιβερό…

Κάψτε το μαγαζί του Τσοχατζόπουλου

Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε σήμερα και ο πρώην υπεύθυνος του βιβλιοπωλείο Ιανός, ο οποίος αναίρεσε την πλειοψηφία των όσων είχε καταθέσει προανακριτικά. Κατά τη σημερινή του κατάθεση, περιέγραψε την επίθεση που δέχθηκε, καταλήγοντας: “εκείνη την ημέρα ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα και εμείς”.

“Κλείσαμε τα φώτα και μείναμε στο πατάρι. Άκουσα κάποιον να φωνάζει: “κάψτε το μαγαζί του Τσοχατζόπουλου”. Αυτό που είδαμε εμείς, δεν το είδε κανείς. Βλέπαμε τα πάντα. Γύρω στις 2, την ώρα της πορείας, σταμάτησε μια ομάδα – οργανωμένη μου φάνηκε- φορούσαν όλοι τζόκει. Φάνηκε ότι κάποιος έδωσε εντολή και δυο άτομα κινήθηκαν προς την πλευρά της τράπεζας. Η Μarfin δεν μπορούσε να έχει ρολά, ήταν νεοκλασικό το κτίριο και οι άνθρωποι ήταν απροστάτευτοι. Έριξαν μέσα ένα ογκώδες αντικείμενο. Μόλις το είδα είπα: “πω πω θα τους κάψουν σαν ποντίκια”.” ανέφερε για την επίθεση στην τράπεζα.

Αντίστοιχα, για τον εμπρησμό στο βιβλιοπωλείο είπε: “Σε δευτερόλεπτα έγινε η επίθεση σε μας. Κάποιος έσπασε τη βιτρίνα με σφυρί. Αυτοί δεν είχαν καμία σχέση με την ομάδα της Μarfin. Αυτοί που επιτέθηκαν σε μας εμφανίστηκαν από το πεζοδρόμιο. Έριξαν δυο μολότοφ και πήραμε αμέσως τους πυροσβεστήρες. Τότε εμφανίζεται και ένα τέταρτο άτομο και απευθυνόμενος προς εμένα είπε “θα σε κάψω”. Φορούσε μάσκα. Ένας εργαζόμενος προσπάθησε να τον απωθήσει. Εκείνη την ώρα, ξεβιδώνει το μπουκάλι που κρατούσε”.

Πρόεδρος: Έχετε αναγνωρίσει όμως τον κ. Αντρέεφ (σ.σ. ο δεύτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση) ως το άτομο που σας είπε “θα σε κάψω”…

Μάρτυρας: Δεν ξέρω εγώ αν αυτοί που μου έδειξαν οι αστυνομικοί είναι οι κατηγορούμενοι.

Πρόεδρος: υπάρχει περίπτωση να υπογράψατε την κατάθεση σας χωρίς να την διαβάσετε;

Μάρτυρας: πολύ μεγάλη.

Πρόεδρος: Αναγνωρίσατε κατα 70% τον κ. Αντρεεφ προανακριτικά. Στον ανακριτή όμως δεν τον αναγνωρίζετε με βεβαιότητα…

Μάρτυρας: για το συγκεκριμένο κατηγορούμενο όταν μου έδειξαν κάποιες φωτογραφίες με ρώτησαν τα άτομα που έκαναν την επίθεση με ποιον μοιάζουν πιο πολύ ως σωματότυποι. Απάντησα και εννοούσα ότι τα πρόσωπα που πέταξαν μολότοφ μοιάζουν κάπως ως σωματότυποι. Δεν αναγνώρισα κάποιον. Αν κρίνω από αυτό που βλέπω σήμερα, ήταν πολύ πιο κοντός.

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα