Δίκη Σώρρα: “Τα 600 δισ. είναι υπαρκτά – Είναι απλή λογική”

Δίκη Σώρρα: “Τα 600 δισ. είναι υπαρκτά – Είναι απλή λογική”
Αφίσα από τα γραφεία του κόμματος του Αρτέμη Σώρρα (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Την ζημία που φέρεται να υπέστη το Δημόσιο από τον Αρτ. Σώρρα, ψάχνει η Δικαιοσύνη, λίγες ημέρες πριν αφεθεί ελεύθερος λόγω παρέλευσης της 18μηνης κράτησής του.

Ένα βήμα πριν την αποφυλάκιση βρίσκεται πλέον ο Αρτέμης Σώρρας, ο οποίος τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχει εκτίσει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης. Το στοίχημα που καλείται να φέρει εις πέρας το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, είναι να έχει εκδόσει ετυμηγορία για την εγκληματική οργάνωση με τους 23 κατηγορούμενους, προτού ο αρχηγός της Ελλήνων Συνέλευσις αφεθεί ελεύθερος.

Κι ενώ το δικαστήριο δίνει «μάχη» με το χρόνο προκειμένου να εκφωνήσει την απόφασή του, ασχέτως αν θα είναι απαλλακτική ή καταδικαστική, συνεχίζεται η διερεύνηση της οικονομικής ζημίας που φέρεται να έχει προκληθεί στα δημόσια ταμεία από τους κατηγορούμενους εξαιτίας των 600 δισεκ. δολάριων.

Σε αυτό συνέβαλαν οι καταθέσεις που έχουν δοθεί τόσο από στελέχη της εφορίας όσο και από οφειλέτες, οι οποίοι είχαν στείλει εξώδικα, υποστηρίζοντας πως το χρέος τους θα πρέπει να ληφθεί από τα δισεκατομμύρια δολάρια που έλεγαν ότι διαχειριζόταν ο Αρτέμης Σώρρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κη κατάθεση προϊσταμένου ΔΟΥ, ο οποίος αν και εκτίμησε πως υπήρξε ζημία για το Δημόσιο, από την άρνηση καταβολής των οφειλών, ισχυρίστηκε ότι και εκείνοι οι οφειλέτες «ακολούθησαν τη μοίρα των υπολοίπων φορολογουμένων», καθώς ο χειρισμός ήταν ο ίδιος.

Πάρεδρος: Τότε γιατί λέτε οτι υπέστη ζημία το Δημόσιο; Αφου λετε οτι ακολούθησαν τη μοιρα ολων των φορολογουμένων…

Μάρτυρας: Επηρεάστηκε ο προϋπολογισμός από την καθυστέρηση στις εισπράξεις. Η χρονική καθυστερηση των 60 ημερών μεχρι να απαντήσουμε στα εξώδικα ήταν η ζημία. (…) Η βασική επιδίωξη ειναι όλοι οι φορολογούμενοι να πληρωνουν στην ώρα τους. Αν δεν έρχονται οικειοθελώς θα υπάρξει πρόβλημα.

Πολ. Αγωγή: Τα εξώδικα ήταν ικανά να διαταράξουν τον κρατικό μηχανισμό;

Μάρτυρας: Δεν παμε σωστά έτσι. Τα αναγκαστικά μέτρα εχουν κόστος και δεν αποδίδουν πάντα.

Πολ. Αγωγή: Από αυτή την υπόθεση ζημιώθηκε το κρατος;

Μαρτ: Πιστευω πως ναι…

Υπεράσπιση (Β. Χειρδάρης): Από την παραλαβή των εξωδίκων υπήρξε έστω και μια μέρα καθυστέρηση στο κυνηγητό των οφειλετών;

Μάρτυρας: Η μόνη καθυστέρηση που μπορουσε να υπάρξει, είναι μέχρι της απαντήσης του εξωδίκου.

Υπερ: Υπήρξε διαφοροποίηση μεταξύ αυτών που έστελναν και δεν έστελναν το εξωδικο;

Μαρτ: Καμία

Υπερ: Λέτε οτι υπέστη ζημία το δημόσιο. Μπορείτε να μου πείτε μία συγκεκριμένη ζημιά;

Μαρτ: Οχι δεν το ξέρω.

Αλλά και από τους οφειλέτες που ανέβηκαν στο βήμα του μάρτυρα, οι περισσότεροι δήλωσαν ότι ουδέποτε πίστεψαν ότι ο Αρτ. Σώρρας διαχειριζόταν το ποσό, ωστόσο άρπαξαν την ευκαιρία να στείλουν εξώδικα, προκειμένου να λάβουν μία χρονική παράταση για να δουν τί θα κάνουν στη συνέχεια.

Έτσι και οφειλέτης περίπου 50.000 ευρώ, ο οποίος όπως είπε είχε αδυναμία να προχωρήσει σε αποπληρωμή. «Δεν είχα τη δυνατότητα να πληρώσω και δεν υπήρχε ρύθμιση τότε. Πήγα στο Καματερό σε ένα γραφείο και μου είπαν οτι υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν εξώδικες δηλώσεις προς τα ταμεία, οι οποίες θα μπορούσαν να πάρουν τα χρήματα από καποιους λογαριασμούς που ανήκαν σε όλους του Έλληνες πολίτες, και σε εμένα» κατέθεσε και πρόσθεσε: «Δεν το πίστεψα, αλλά σκέφτηκα μία στο εκατομμύριο να ισχύει, γιατί να είμαι απ’ έξω;».

«Ήταν ένας καθημερινός άνθρωπος»

Ωστόσο, υπήρξε μάρτυρας, με χρέη ύψους 150.000 ευρώ, που δήλωσε πεπεισμένος ότι ο Αρτ. Σώρρας λέει την αλήθεια. Μάλιστα, αναφερόμενος στον ιδρυτή της Ελλήνων Συνέλευσις μίλησε για έναν «καθημερινό άνθρωπο, όπως όλοι. Ήταν έξυπνος, αλλά δεν του έκανα και ψυχογράφημα. Δεν ερχόταν με τη Rolls Royce. Τον είχα δει 2-3 φορές, δεν παίζαμε και καρπαζιές».

Μάρτυρας: Η αντίληψη μου είναι οτι αυτά τα χρήματα είναι υπαρκτά. Αυτό έχω αποκομίσει. (…) Τα 600 δισεκ. γράφτηκαν ξαφνικά στον προϋπολογισμό το 2015 μέχρι σήμερα. Τα ειδα ξαφνικά εκεί ενώ πριν δεν ήταν…

Πρόεδρος: Δηλαδή πιστεύετε ότι το ελληνικό δημόσιο δέχθηκα να τα πάρει;

Μαρτ: Αν ασχολείσαι με αυτά πολλά χρόνια, το καταλαβαίνεις. Είμαι βιοτέχνης, αλλά ξέρω απο λογιστικά. Ήταν πολύ μεγάλο νούμερο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version