Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: “Επαγγελματικά λειτούργησαν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί”

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: “Επαγγελματικά λειτούργησαν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί”
Πλάνο από το κοσμηματοπωλείο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Ζακ Κωστόπουλος Eurokinissi

Με απρόοπτα συνεχίστηκε η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, καθώς ο συνήγορος υπεράσπισης του μεσίτη ζήτησε από δημοσιογράφο να απομακρυνθεί από την αίθουσα "για απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά παραγόντων της δίκης". Τι κατέθεσε ο τμηματάρχης της ΔΙΑΣ Αθηνών.

Σε μία προσπάθεια απομάκρυνσης δημοσιογράφου από την αίθουσα, με το σκεπτικό ότι χρησιμοποίησε «απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά παραγόντων της δίκης», προχώρησε η υπεράσπιση στη δίκη του Ζακ Κωστόπουλου.

Ο συνήγορος μάλιστα, ζήτησε από το δικαστήριο να κάνει… υπόμνηση προς τους δημοσιογράφους για τον τρόπο εργασίας τους.

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο συνήγορος του μεσίτη, ζήτησε το λόγο καταθέτοντας αίτημα για την αποβολή του δημοσιογράφου ηλεκτρονικού μέσου, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι δεν μετέφερε όσα έλαβαν χώρα μέσα στην αίθουσα και για αυτό θα πρέπει να… αποχωρήσει δια παντός από τη δικαστική αίθουσα. «Ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι αυτός της ενημέρωσης της κοινής γνώμης και πρέπει να γίνεται σύμφωνα με όσα γίνονται στη δίκη. Δεν μπορούν να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα», είπε ο δικηγόρος.

Ο συντάκτης του Press Project που στοχοποιήθηκε, προσήλθε λίγο αργότερα στην αίθουσα, υποστηρίζοντας ότι τίθεται ζήτημα ελευθερίας του Τύπου να αιτείται συνήγορος την απομάκρυνση δημοσιογράφου από την αίθουσα, γιατί αυτά που δημοσιεύει εκτός αιθούσης και χωρίς ποτέ να έχει παρέμβει στη διαδικασία με οποιοδήποτε τρόπο, δεν είναι αρεστά στην υπεράσπιση. «Γράφω αυτό που πιστεύω και καθημερινά παίρνω το ρίσκο, αλλά το να αποβληθώ από την αίθουσα αποτελεί παρεμπόδιση της ελευθερίας του Τύπου», υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Πουλής.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος: «Πρέπει να υπάρχουν δημοσιογράφοι στον χώρο. Τα εγκλήματα της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης είναι κατ’ έγκληση διωκόμενα. Ευχή και παράκληση να σεβόμαστε το θεσμικό ρόλο των δικηγόρων, το θεσμό της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας». Ακολούθως το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα με την επισήμανση της πρόεδρου του δικαστηρίου: «Ευχόμεθα να μην παραβιάζονται τα όρια για να γίνει η δίκη ομαλά, και να μην διακόπτουμε τη δίκη με αιτήματα».

«Μπορούσαν να κάνουν χρήση αστυνομικής ράβδου»

Την πεποίθηση ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί λειτούργησαν άκρως επαγγελματικά και μάλιστα, χρησιμοποιώντας ηπιότερα μέσα κατά του Ζακ Κωστόπουλου, αφού θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει σε βάρος του τουλάχιστον και την αστυνομική ράβδο, κατέθεσε αστυνομικός και τμηματάρχης της ΔΙΑΣ Αθηνών.

Ο μάρτυρας, επικαλούμενος το σχετικό βίντεο που καταγράφει τη σύλληψη του 33χρονου ακτιβιστή λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί είχαν λάβει σήμα για περίπτωση ληστείας με τον δράστη να κρατάει μαχαίρι. «Αυτή ήταν η αρχική ενημέρωση και αντίκρισαν, όπως είδα στο βίντεο, έναν άνθρωπο σε κατάσταση αμόκ που κρατούσε ένα κομμάτι γυαλί», είπε και επεσήμανε: «Κανείς δεν ήθελε αυτή την εξέλιξη. Οι αστυνομικοί λειτούργησαν ενδεδειγμένα και χρησιμοποίησαν ηπιότερα μέσα από αυτά που μπορούσαν, όπως η αστυνομική ράβδος. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τα χέρια τους για να τον αφοπλίσουν, έκαναν το καθήκον τους. Αυτή ήταν η πρόθεσή τους, να τον αφοπλίσουν και να τον χειροπεδήσουν απαραιτήτως, όπως όφειλαν».

Μάρτυρας: Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Δεν μπορεί τέσσερις αστυνομικοί να παλεύουν πάνω από τον άνθρωπο και να μην μπορούν… λογικά ασκούσε δύναμη, σθεναρή αντίσταση.

Πολ. Αγωγή: Δεν πρέπει οι αστυνομικοί να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους με αυτά που βλέπουν;

Μάρτυρας: Πάντα ναι. Όμως εδώ στο βίντεο φαίνεται ότι είχαμε να κάνουμε με επικίνδυνο κακοποιό. Γιατί κρατούσε μαχαίρι, ήταν σε αμόκ και δεν ήξερε τί έκανε. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ηπιότερα μέσα…

Πολ. Αγωγή: Δλδ έπρεπε να τον πυροβολήσουν;

Μάρτυρας: Όχι, αναφέρομαι στην αστυνομική ράβδο.

Πολ. Αγωγή: Να τον χτυπήσουν δλδ; Γνωρίζετε ποτέ πέθανε;

Μάρτυρας: Όχι.

Πολ. Αγωγή: Ότι παραδόθηκε στο διασώστη του ΕΚΑΒ με μηδενικές ζωτικές λειτουργίες; Τί αντίσταση έχει ένας άνθρωπος που πεθαίνει;

Μάρτυρας: Στο βίντεο φαίνεται ότι αντιστέκεται σθεναρά. Οι αστυνομικοί είναι καλά εκπαιδευμένοι και αν είχαν να κάνουν με έναν άνθρωπο ημιθανή θα μπορούσαν να του φέρουν τα χέρια πίσω να τον χειροπεδήσουν.

Πολ. Αγωγή: Άρα λέτε ότι δεν είναι ημιθανής… αφού πέθανε λίγο μετά.

Μάρτυρας: Όχι, εκείνη τη στιγμή δεν πρέπει να ήταν.

Πρόεδρος: Βλέπουν έναν άνθρωπο με αίματα στο κεφάλι. Ερευνούν οι αστυνομικοί τί έχει γίνει;

Μάρτυρας: Εκπαιδεύονται να αφοπλίσουν εκείνη τη στιγμή. Μετά θα συλλεχθούν οι μαρτυρίες.

Ακολούθησε η κατάθεση δεύτερου αστυνομικού, ο οποίος επίσης δεν ήταν παρών στο περιστατικό. «Έχουμε σήμα για ένα άτομο με μαχαίρι. Το περιστατικό ήταν πολύ σοβαρό. Το άτομο αυτό ήταν κάτω και μετά αφού τον δένει ο τραυματιοφορέας σηκώνεται και παίρνει ένα κομμάτι τζάμι», ανέφερε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Γιατί δεν συνελήφθη πριν του δέσει το κεφάλι του ο τραυματιοφορέας;

Μάρτυρας: Έκαναν καλά. Ήταν ένας ματωμένος άνθρωπος.

Πολ. Αγωγή: Στο επόμενο στάδιο η χειροπέδηση που έγινε σαν να πρόκειται να αντιμετωπίσουν έναν πάνοπλο, ήταν αναγκαία τόση βία;

Μάρτυρας: Έχει σηκωθεί και με ένα τζάμι κυνηγά τον τραυματιοφορέα. Σε αυτή την κατάσταση πήγαν να του περάσουν χειροπέδες. Είχε παθητική αντίσταση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα