Δίκη Ζακ Κωστόπουλου – κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα: “Τον απειλούσαν με μαχαίρι στη καρωτίδα”

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου – κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα: “Τον απειλούσαν με μαχαίρι στη καρωτίδα”
Εκδηλώσεις για τη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου Aris Oikonomou/SOOC

Για ένα «λιντσάρισμα» δίχως κανείς να ενδιαφέρεται, αλλά να παρακολουθεί με αδράνεια, μίλησε κατά την κατάθεσή του, άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος έτυχε να βρεθεί στην οδό Γλάδστωνος την ώρα της επίθεσης κατά του Ζακ Κωστόπουλου.

Όπως είπε, είδε ένα παιδί «θολωμένο» αφού «αντί να περιμένει την αστυνομία μέσα στο κατάστημα, βγήκε έξω στον όχλο…». Κατά τη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, οι αυτόπτες μάρτυρες φάνηκαν διχασμένοι ως προς το τί πραγματικά συνέβη εκείνο το μεσημέρι.

Ο 60χρονος που έτυχε να περνά τυχαία από το σημείο, αναφέρθηκε σε όλα όσα αντίκρισε όταν άκουσε τη φασαρία και πλησίασε έξω από το κοσμηματοπωλείο.

«Είδα έναν κύριο με μαύρο φανελάκι που πήρε μια βάση ομπρέλας από ένα κατάστημα για να την πετάξει στο κατάστημα, αλλά τον σταμάτησαν. Μετά ο κοσμηματοπώλης πέταξε μια πέτρα στην τζαμαρία και την έσπασε. Στην αρχή θεώρησα ότι γίνεται κάποια ληστεία αλλά δεν καταλάβαινα γιατί να σπάσει το μαγαζί του αφού είναι εκεί ο ληστής. Ας περίμενε να ερχόταν η αστυνομία» περιέγραψε ο μάρτυρας και συνέχισε, λέγοντας ότι είδε τον Ζακ Κωστόπουλου να προσπαθεί να σπάσει την πόρτα με πυροσβεστήρα, αλλά «δεν είχε τσαγανό» και δεν τα κατάφερε.

Σύμφωνα με το μάρτυρα, η τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου έσπασε «από την κλωτσιά των απέξω και όχι από το παιδί», ενώ «προσπαθώντας να βγει έξω έφαγε τόσες κλωτσιές στο κεφάλι και κοπανούσε στα τζάμια τα κομμένα που είχαν μείνει στη θέση τους».

Διευκρίνισε, δε, ότι όσο ο Ζακ Κωστόπουλος βρισκόταν μέσα στο κατάστημα, δεν κρατούσε μαχαίρι. «Βγήκε το παιδί γεμάτο στα αίματα. Έξω πεσμένος, βλέπω ένα μαχαίρι με μαύρη λαβή της νοικοκυράς, το πήρε ο μεσίτης από το χέρι του Ζακ. Ο Κωστόπουλος δεν είπε τίποτα. Δεν ξέρω τί έγινε. Δεν το κρατούσε όταν έβγαινε πάντως. Το μαχαίρι αυτό υποθέτω είχε πέσει από κάποιο τραπέζι παρακείμενου μαγαζιού» είπε, προσθέτοντας πως «στο σημείο που είναι πεσμένος κάτω και από πάνω του βρίσκονται δυο τρία άτομα, ο Ζακ απειλήθηκε με μαχαίρι στην καρωτίδα και τότε είπα «τι θα κάνεις τώρα θα τον σφάξεις;».

Ο μάρτυρας περιέγραψε τη στιχομυθία που είχε με τον έναν εκ των δύο βασικών κατηγορουμένων: «Του είπα «σταμάτα, θα τον σκοτώσεις» και μου λέει «ξέρεις τι μου έκανε εμένα; Με γ@@@@!».».

Αδιαφορία και αγριότητα

«Έφυγα μαυρισμένος από αυτή την εικόνα» είπε ο μάρτυρας, περιγράφοντας ότι «οι άνθρωποι καθόντουσαν να παρακολουθούν χωρίς κανείς να επέμβει. Εγώ και ένα κύριος φωνάξαμε και τότε άρχισαν να φωνάζουν. Από τη μια αγριότητα και από την άλλη αδιαφορία. Σα να έβλεπαν τηλεόραση…», είπε ακόμη ο μάρτυρας.

Όπως εξήγησε, του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι αμέσως μετά ο κοσμηματοπώλης βγήκε και καθάριζε, καθώς και ο τρόπος που οι αστυνομικοί διαχειρίστηκαν την κατάσταση. «Δεν χρειαζόταν να ακινητοποιηθεί, ήταν ήδη ακινητοποιημένος, όταν ήρθαν οι αστυνομικοί» είπε και εξήγησε ότι αντί να ασχοληθούν με το ποιος έφερε σε αυτή την κατάσταση τον Κωστόπουλο, το μέλημα τους ήταν να απομακρύνουν τα άτομα που τραβούσαν με κάμερα. Έγιναν όλα λάθος» ανέφερε.

Πάρεδρος: Γιατί σας έκανε εντύπωση; Πρώτα δεν πρέπει να ακινητοποιήσουν;

Μάρτυρας: Συμφωνώ αλλά κατόπιν θα έπρεπε να ρωτήσουν τί συνέβη. Αυτό δεν είδα ότι συνέβη, μόνο είδα τους ανθρώπους με τις κάμερες. Εισέπραττα ότι δεν ενδιαφερόντουσαν να μάθουν τί είχε συμβεί… τώρα δεν ξέρω αν μπορούσαν να το κάνουν ή όχι…

Νωρίτερα είχε καταθέσει και ένας άνδρας που βρισκόταν στον 6ο όροφο της απέναντι πολυκατοικίας. «Ήταν καταματωμένος στο πρόσωπο και στα ρούχα. Γύρω του άνθρωποι που δεν βοηθούσαν. Ήρθε το ΕΚΑΒ που του έδωσε τις πρώτες βοήθειες» περιέγραψε ο μάρτυρας, αναφερόμενος μετά στην έξοδο του 33χρονου από τη τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου.

Τότε, «σηκώθηκε και άρχισε να φεύγει. Δεν διέκρινα αν κρατούσε κάτι. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τον αποφύγουν. Έπεσε πάνω σε κάτι τραπέζια παραπατώντας. Οι αστυνομικοί έπεσαν πάνω του, του έβγαλαν το παπούτσι για κάποιο λόγο και τον έδεσαν. Στη συνέχεια, τον πλησίασε ο διασώστης του ΕΚΑΒ φώναξε «έρχεται ασθενοφόρο» και οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν. Ο Ζακ Κωστόπουλος δεν κουνήθηκε καθόλου. Χωρίς σειρήνες ήρθε ασθενοφόρο, τον έβαλαν σε ένα φορείο και έφυγε πάλι χωρίς σειρήνες» κατέθεσε.

Εισαγγελέας: Σε τι κατάσταση ήταν ο Κωστόπουλος;

Μάρτυρας: Φαινόταν η ταραχή του ειδικά από τη στιγμή που σηκώθηκε να φύγει, καταλάβαινες ότι ήταν ένας άνθρωπος που φοβόταν για τη ζωή του.

Πάρεδρος: Είδατε αν κρατάει κάτι;

Μάρτυρας: Δεν μπορούσα να δω.

Πάρεδρος: Αμέσως μετά τί είδατε;

Μάρτυρας: Έπεσε σε τραπέζια και κάθισε κάτω. Ήταν ένας άνθρωπος πολύ τραυματισμένος και τέσσερις αστυνομικοί κάθισαν πάνω του στην πλάτη του, τράβηξαν τα χέρια του και προσπαθούσαν να τον δέσουν.

Ένορκος: Θυμάστε αν φώναζε;

Μάρτυρας: Σίγουρα φώναζε αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ τι έλεγε. Δεν θέλω να απαντήσω γιατί δεν θυμάμαι καλά…

«Άνθρωπος σε αμόκ»

Ωστόσο, διαφορετική ήταν η τοποθέτηση ενός καταστηματάρχη, ο οποίος έδωσε μια διαφορετική εικόνα για το περιστατικό.

«Βγήκα έξω και βλέπω έναν άνθρωπο να σπάει το μαγαζί να παίρνει τα κοσμήματα και να τα πετάει. Εκείνη τη στιγμή δεν αντιλήφθηκα ότι κρατούσε μαχαίρι. Μαζεύτηκε κόσμος. Ξεκίνησε τη προσπάθεια του να βγει έξω από το μαγαζί. Έσπασε την εξωτερική τζαμαρία. Είδα έναν άνθρωπο σε κατάσταση αμόκ να κοπανάει την ταμειακή μηχανή στο πάτωμα.

Δε γνωρίζω εάν ήθελε να την καταστρέψει ή να την ανοίξει. Ήρθε μετά προς την πόρτα πήρε τον πυροσβεστήρα και έσπασε το πάνω μέρος της τζαμαρίας, βγήκε μποσουλώντας. Εκεί είδα να κρατάει μαχαλί. Μόλις τον είδα να βγαίνει με το μαχαίρι τρομοκρατήθηκα. Έφυγα και τον έβλεπα από απόσταση. Μόλις ξεκίνησε να βγαίνει άρχισαν να τον χτυπάνε. Έφυγα, φαίνονταν γερός άνθρωπος» κατέθεσε.

Υποστήριξε μάλιστα, ότι είδε το Ζακ Κωστόπουλου να κρατάει μαχαίρι στο αριστερό χέρι, ενώ μπουσουλούσε να βγει από τη βιτρίνα. «Ήμουν σε πλήρη σύγχυση, φοβερά τρομοκρατημένος, δεν θυμάμαι ποιος ξεκίνησε να χτυπάει ο μεσίτης ή ο κοσμηματοπώλης» ανέφερε ο μάρτυρας που είπε ότι τους γνωρίζει και τους δυο από τη γειτονιά.

Συνήγορος: Όταν τον είδατε μέσα στο μαγαζί, τι εικόνα σχηματίσατε; Ενός αβοήθητου ανθρώπου ή ενός βάνδαλου ή και κλέφτη;

Μάρτυρας: Φαινόταν ότι καταστρέφει τη περιουσία κάποιου και είχε αρκετή δύναμη, πραγματικά δε μπορώ να μπω στο μυαλό του.

Συνήγορος: Τι πίστευε ο κόσμος; Τι εντύπωση είχε σχηματισθεί στη γειτονιά;

Μάρτυρας: Ο κόσμος ήταν διχασμένος. Νομίζω ότι προς το προσωπικό το πήγαινε ο καθένας, ανάλογα τι σχέση είχε με τους κατηγορούμενους. Η εντύπωση όλων είναι ότι πήγε να κλέψει.

Συνήγορος: Θεωρήσατε ότι κάποιος από τους κατηγορούμενους ενήργησε κατά το τρόπο βίαιο;

Μάρτυρας: Αν έβγαινε με μαχαίρι ένας άνθρωπος που ήταν σε κατάσταση αμόκ σίγουρα στη προσπάθεια του να διαφύγει κάποιον θα χτύπαγε, επειδή είχε πολύ κόσμο.

Αντίστοιχες, ήταν οι εικόνες που είδε και ένας πελάτης καφέ απέναντι από το κοσμηματοπωλείο.

«Πήρε τη ταμειακή μηχανή και την πέταξε στο πάτωμα. Μετά πήρε ένα πυροσβεστήρα και προσπάθησε να βγει από το κάτω μέρος της τζαμαρίας. Είχε αρχίσει να σέρνεται και με τον όγκο του έσπαγε και τα υπόλοιπα γυαλιά της τζαμαρίας. Είχε ένα μαχαίρι. Πήγαν οι δυο κατηγορούμενοι και άρχισαν να του δίνουν τα πρώτα χτυπήματα.

Παρ’ όλα αυτά συνέχιζε να προσπαθεί να βγει και αυτοί συνέχιζαν τα χτυπήματα. Όταν κατάφερε να βγει ο ένας από τους κατηγορούμενους του πήρε το μαχαίρι και το πέταξε μέσα στο κοσμηματοπωλείο. Υπήρξε και ένας κύριος που φώναξε «όπα τέρμα» και εκεί σταμάτησε το σκηνικό. Από τη στιγμή που του πήραν το μαχαίρι τα χτυπήματα δεν συνεχίστηκαν. Ο Κωστόπουλος ήταν πεσμένος ανάσκελα και εγώ, λόγω ιδιότητας, του ζήτησα να δω τα χέρια του.

Μου απαντούσε με άναρθρους ήχους. Τότε ήρθε το ΕΚΑΒ και ενώ του πέρναγε επιδέσμους, ο Ζακ πήρε ένα γυαλί το σήκωσε, εμείς απομακρυνθήκαμε, και προσπάθησε να φύγει. Επειδή ήρθε η αστυνομία έγινε ένας κύκλος από τους αστυνομικούς γύρω του. Ο ένας από τους αστυνομικούς τον χτύπησε στη πλάτη με μια κλοτσιά και εκείνος έπεσε πάνω στο τραπέζι και μετά έπεσαν όλοι οι αστυνομικοί επάνω του. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι έγινε» ανέφερε.

Εισαγγελέας: Πώς ήταν μέσα στο μαγαζί;

Μάρτυρας: Σε μια κατάσταση αλλοπρόσαλλη, να πω ήταν ένας άνθρωπος με αμόκ, δε ξέρω.

Πολιτική Αγωγή: Η εντύπωση που δόθηκε όταν χτυπάγανε το Ζακ ποια ήταν;

Μάρτυρας: Το πρώτο πράγμα που πάει στο νου ότι πήγε να ληστέψει.

Τέλος, υπήρξε και μάρτυρας ο οποίος κατέθεσε διαφορετικά τα περιστατικά. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι το θύμα πήγε προς το χρυσοχοείο και όταν μπήκε, ακολούθησε ο ιδιοκτήτης ο οποίος στεκόταν στην πόρτα.

«Θεώρησα ότι είναι πελάτης. Μετά είπαν μάλλον κάτι μεταξύ τους και ο ιδιοκτήτης βγήκε και κατέβασε το ρόλο με κοντρόλ. Ήταν ένα μακριά στενό για την πόρτα. Το θύμα προσπάθησε να βγει αλλά δεν μπόρεσε και πήγε από τη βιτρίνα» κατέθεσε και πρόσθεσε ότι δεν είδε κανένα μαχαίρι, ενώ η μόνη στιγμή που ανησύχησε ήταν ότι ένας μεγαλόσωμος κύριος πάτησε με το πόδι του το κεφάλι του Ζακ Κωστόπουλου πάνω στα γυαλιά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα