Δημήτρης Κουφοντίνας: “Όχι νεκρός απεργός πείνας στη χώρα μας” – Χιλιάδες πολίτες ζητούν παρέμβαση Σακελλαροπούλου

Δημήτρης Κουφοντίνας: “Όχι νεκρός απεργός πείνας στη χώρα μας” – Χιλιάδες πολίτες ζητούν παρέμβαση Σακελλαροπούλου
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας Eurokinissi

Αυξάνεται η πίεση προς τις Αρχές για να βρεθεί μια νομική λύση στο ζήτημα της απεργίας πείνας και δίψας του Δημήτρη Κουφοντίνα ο οποίος ζητά τη μεταγωγή του στις φυλακές του Κορυδαλλού. Νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Μια ακτιβιστική δράση αναπτύχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας με αφορμή τη συνέχιση της απεργίας πείνας και δίψας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Χρήστες των social media κατέκλυσαν τις σελίδες της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ζητώντας άμεση παρέμβασή της για να λυθεί νομικά το ζήτημα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων αναπτύσσεται με κόσμιο τρόπο, με τους πολίτες να ζητούν από την κ. Σακελλαροπούλου να λάβει θέση με τον θεσμικό της ρόλο αλλά και ως νομικός, για να μην έχει η χώρα μας τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας. Αίτημά τους είναι να σταματήσουν οι επιλεκτικές διακρίσεις που αναιρούν την έννοια του Κράτους Δικαίου, διαμορφώνοντας ένα Κράτος εκδικητικό και τιμωρητικό.

Παράλληλα, πολλοί χρήστες συνεχίζουν να καταγγέλλουν πως αναρτήσεις τους σχετικές με την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα, λογοκρίνονται και τα προφίλ τους δέχονται “ποινές” από το Facebook.

Παραθέτουμε μόνο μερικά από τα σχόλια παρακάτω, όπως αναρτήθηκαν σε ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας στη σελίδα της στο Facebook. Τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών αποκρύπτονται για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

 
 
 

Ο ο Πέτρος Δαμιανός, Διευθυντής του Γυμνασίου και Λυκείου που λειτουργεί εντός του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ), έγραψε χαρακτηριστικά:

“Κυρία Πρόεδρε, με κάθε τιμή στο αξίωμά σας και με κάθε σεβασμό στο πρόσωπό σας, ενώνω τη φωνή μου με τους χιλιάδες των συμπολιτών μας και σας ζητώ να αναλάβετε πρωτοβουλία για να σωθεί η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα…

… Για να προστατέψουμε τη Δημοκρατία…

… Για να προστατέψουμε τη δικαιοσύνη…

… Για να προστατέψουμε τη ζωή…

Το ύψιστο αγαθό…”.

Αντίστοιχη παρέμβαση έγινε και στη σελίδα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο 62χρονος Δημήτρης Κουφοντίνας πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου με την κατάσταση της υγείας του να βρίσκεται σε οριακό σημείο, σύμφωνα με τους γιατρούς, ενώ εκδόθηκε εισαγγελική εντολή για τη λήψη όλων των “αναγκαίων ιατρικών μέτρων” για να μη κινδυνεύσει περαιτέρω η υγεία του, με υγειονομικούς να αναφέρουν πως η υποχρεωτική σίτιση αποτελεί “βασανιστήριο” αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ. Ο ίδιος άλλωστε ζήτησε να μην του παρέχεται ορός.

Πριν λίγες ημέρες, και γιατροί έστειλαν επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να παρέμβει.

“Να σταματήσουν αμέσως κάποιοι να εκθέτουν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας”

Τις διαγραφές κάποιων εκ των σχολίων χρηστών του Facebook στο προφίλ της Κ. Σακελλαροπούλου σχολίασε πάντως ο Νίκος Φίλης χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη αυτή την πρακτική, η οποία, όπως αναφέρει, εκθέτει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Εδώ και λίγη ώρα έχω γίνει αποδέκτης παραπόνων πολιτών οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι διαγράφονται τα σχόλιά τους στη σελίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Facebook. Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες πολίτες επέλεξαν να ζητήσουν την παρέμβασή της, ώστε να μην έχει η χώρα μας το θλιβερό προνόμιο να πεθάνει ένας φυλακισμένος από απεργία πείνας και δίψας.

Διαπίστωσα προσωπικά ότι είναι πολλοί οι καταγγέλλοντες και οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες. Είναι απαράδεκτο να σβήνονται σχόλια που με κόσμιο και πολιτισμένο τρόπο διατυπώνουν ανθρωπιστική έκκληση προς την κυρία Σακελλαροπούλου, να συνδράμει και να ασκήσει την επιρροή της για να σωθεί η ζωή του Δ. Κουφοντίνα.

Από τις αναρτήσεις πολιτών που διαβάζω διαφαίνεται η ελπίδα αλλά και η μεγάλη εκτίμησή τους προς το πρόσωπο της Προέδρου. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι άφρονες διαγράφουν τις απόψεις των πολιτών και τολμούν να την εκθέτουν με αυτόν τον δημοκρατικά ανάρμοστο τρόπο.

Είμαι βέβαιος ότι αυτή η απρέπεια προς τους πολίτες δεν γίνεται με πρωτοβουλία της Προέδρου ούτε των εξαίρετων άμεσων συνεργατών της. Την παρακαλώ να επιληφθεί του θέματος. Να μη διαγράφονται τα σχόλια των πολιτών που ζητούν κάτι που και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιθανότατα, συμμερίζεται ως αυτονόητο και θα κρίνει εκείνη το χρόνο και τον τρόπο της παρέμβασής της. Αρκεί μόνο να μην είναι πολύ αργά”.

Ψήφισμα δικηγόρων

Παράλληλα, αντιπροσωπεία δικηγόρων που έχουν υπογράψει την έκκληση για τη ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα, κατέθεσαν ψήφισμα την Τετάρτη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής: “Δικηγόροι που υπογράφουμε την «Έκκληση νομικών για τη ζωή του απεργού πείνας κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα» βρεθήκαμε σήμερα, Τετάρτη 24/2, στις 12μ, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να υποστηρίξουμε το νόμιμο και εύλογο αίτημά του για μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως ορίζει ρητά και ο νόμος. Η Έκκληση, που δημοσιοποιήθηκε χτες 23/2, συγκέντρωσε πάνω από 1000 υπογραφές δικηγόρων και νομικών μέσα σε ελάχιστες ώρες, δείγμα της αυξημένης ευαισθητοποίησης του νομικού κόσμου για την καταπάτηση του κράτους δικαίου.

Ήδη, σύμβουλοι του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από όλο το πολιτικό φάσμα έχουν υποστηρίξει το αίτημα του κρατούμενου. Τριμελής αντιπροσωπεία της συγκέντρωσης, αποτελούμενη από τον εν ενεργεία σύμβουλο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλη Παπαστεργίου, τον πρώην σύμβουλο του ΔΣΑ με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή» Θανάση Καμπαγιάννη και την εκπρόσωπο της «Ένωσης Δικηγόρων για την Υπεράσπιση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων» Χρυσάνθη Ζαχάρωφ, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πάνο Αλεξανδρή και επέδωσε το ψήφισμα με τις 1000 υπογραφές, καθώς και δύο προγενέστερα κείμενα δικηγόρων (κείμενο Πάτρας και κείμενο των 79), με τα οποία ζητείται η ικανοποίηση του αιτήματος του απεργού πείνας.

Στη συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα, τα μέλη της αντιπροσωπείας τόνισαν πως η επιλογή προσέλευσης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (και όχι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) έχει να κάνει αφενός με το ότι τα ζητήματα σωφρονιστικής πολιτικής είναι κατεξοχήν ζητήματα δικαιοσύνης και όχι δημόσιας τάξης, αφετέρου με την οριακή κατάσταση της υγείας του απεργού, που απαιτεί πλέον άμεση πρωτοβουλία από τους κόλπους της Δικαιοσύνης, τόσο του Υπουργού όσο και της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, με σκοπό τη διάσωση της ζωής του κρατουμένου. Ο Γενικός Γραμματέας κ. Πάνος Αλεξανδρής αρκέστηκε να παραλάβει το ψήφισμα και άκουσε με προσοχή τις τοποθετήσεις της αντιπροσωπείας. Δήλωσε πως η ανθρωπιστική διάσταση του θέματος επέτασσε στον ίδιο να μας υποδεχτεί και να μας ακούσει και πως θα μεταφέρει το περιεχόμενο των τοποθετήσεων στον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα που έχει την πολιτική ευθύνη, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα άπτεται του επιτελικού πυρήνα της κυβέρνησης.

Η αντιπροσωπεία συμφώνησε πως το ζήτημα είναι πλέον ανθρωπιστικό και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν κατεπειγόντως με αυτή την οπτική.

Η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται στο λινκ, όπου θα βρείτε όλο το κείμενο.

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για Κουφοντίνα: Η Πολιτεία να αναθεωρήσει την στάση της

Παράλληλα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάλεσε την Πολιτεία να αναθεωρήσει την στάση της στο ζήτημα της μεταχείρισης του απεργού πείνας και δίψας, Δημήτρη Κουφοντίνα και να λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του.

Οι Δικαστές και Εισαγγελείς, τονίζουν ότι η Δικαιοσύνη “είναι έννοια σύμφυτη με την επιείκεια και τον ουμανισμό” και πως τα εγκλήματα που διέπραξε ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχουν καταδικαστεί “τόσο από τα Ελληνικά Δικαστήρια, όσο και από την συλλογική συνείδηση”.

“Η Δημοκρατία έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς θεσμούς που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωσης στους νόμους με την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού”, καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η έκκληση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από αντίστοιχες που έχουν απευθύνει προς την κυβέρνηση, προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό, τον πολιτικό και τον Ακαδημαϊκό χώρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

“Η Δικαιοσύνη είναι έννοια σύμφυτη με την επιείκεια και τον ουμανισμό. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταχείρισης του κρατουμένου Δ. Κουφοντίνα, του οποίου η ζωή κινδυνεύει άμεσα μετά από πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας και να λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του. Τα εγκλήματα που διέπραξε καταδικάστηκαν τόσο από τα Ελληνικά Δικαστήρια όσο και από την συλλογική συνείδηση. Η Δημοκρατία έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς θεσμούς που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωσης στους νόμους με την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version