Δήμος Θερμαϊκού: Ήθελαν να δώσουν οικόπεδο φιλέτο στην εκκλησία

Afternoon stroll at the suburban town of Agia Triada in Thessaloniki, Greece on 2  2017. /        2  2017.
Afternoon stroll at the suburban town of Agia Triada in Thessaloniki, Greece on 2 2017. / 2 2017. KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Ο Δήμος Θερμαϊκού επιχειρεί να χαρίσει στην εκκλησία 26 στρέμματα πάνω στο κύμα. Για ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Του Λευτέρη Αρβανίτη

Για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού προτείνει τη δωρεάν παραχώρηση έκτασης-φιλέτου, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να έχει “καλές προθέσεις”. Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο, η αντιπολίτευση και πολίτες αντέδρασαν έντονα και ο δήμαρχος αναγκάστηκε να αποσύρει προσωρινά την πρόταση.

Την περασμένη Τρίτη εντελώς αιφνιδιαστικά η δημοτική αρχή Θερμαϊκού κατέθεσε πρόταση προς ψήφιση στο τοπικό συμβούλιο Επανομής που αφορούσε την παραχώρηση έκτασης 26 στρεμμάτων μπροστά στη θάλασσα, στη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς με σκοπό τη δημιουργία παιδικών κατασκηνώσεων. Μία ημέρα μετά και αφού πέρασε κατά πλειοψηφία το θέμα από το τοπικό συμβούλιο, ήταν η σειρά του δημοτικού συμβουλίου να εγκρίνει την παραχώρηση. Εκεί τα πράγματα στράβωσαν με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας και να δηλώνει την πρόθεση προσφυγής στον εισαγγελέα και δημοτικούς συμβούλους ακόμη και της πλειοψηφίας να δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως δεν συναινούν στην παραχώρηση. Το θέμα αποσύρθηκε τελικά για να συζητηθεί στο μέλλον, με τον δήμαρχο της περιοχής κ. Γιάννη Μαυρομάτη να καλείται να δώσει εξηγήσεις για το περιεχόμενο της πρότασης που κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο.

Παραχώρηση στην Μητρόπολη Νέας Κρήνης

Σύμφωνα με το εισηγητικό κείμενο το οποίο και παραθέτουμε η Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς με αίτησή της στο Δήμο Θερμαϊκού ζητά την παραχώρηση του οικοπέδου στις 23 Ιουνίου. Η διοίκηση του δήμου δεν χάνει χρόνο και το θέμα τίθεται προς ψήφιση μόλις τέσσερις ημέρες μετά στο τοπικό συμβούλιο Επανομής και στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση. Μεταξύ άλλων και προκειμένου να αιτιολογηθεί η παραχώρηση αναφέρεται πως «επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα», ενώ γίνεται λόγος για κοινωνικό και οικονομικό όφελος που θα προκύψει από την ίδρυση κατασκηνωτικού κέντρου, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιο ακριβώς είναι αυτό.

Επιπλέον η δημοτική παράταξη “Συμπολιτεία Θερμαϊκού” εκφράζει φόβους για τον αποκλεισμό της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία των κατοίκων του Θερμαϊκού. Η συγκεκριμένη παραλία στην περιοχή «Πάλιουρας» είναι ανοιχτή στο κοινό, με εύκολη πρόσβαση από τη Θεσσαλονίκη και παραδοσιακά την επισκέπτονται φτωχοί άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν μέχρι τις πιο ακριβές παραλίες της Χαλκιδικής.

Το ιερό deal

Οι ημερομηνίες και τα γεγονότα των τελευταίων μηνών δημιουργούν εντυπώσεις για ένα deal που είχε κλειδώσει εδώ και αρκετό καιρό, δίχως να καταφέρει λόγω των αντιδράσεων να ολοκληρωθεί. Τον Μάρτιο έληξε μετά από δέκα χρόνια η μίσθωση του αναψυκτηρίου -12.000 τον χρόνο εισέπραττε ο δήμος- που βρίσκεται στο άλσος χωρίς να γίνει διαγωνισμός. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος “όλοι αναρωτήθηκαν γιατί αφήνεται το άλσος να ρημάξει και τώρα όλοι καταλαβαίνουν τι ακριβώς συνέβη”. Κατόπιν και συγκεκριμένα στις 8 Ιουνίου ολοκληρώνεται η τακτοποίηση των χώρων του οικοπέδου -αποθηκευτικοί χώροι, wc, αναψυκτήριο, εντευκτήριο- που μέχρι τότε ήταν αυθαίρετα. Στη συνέχεια όπως αναφέραμε έρχεται η πρόταση της Μητρόπολης στις 23 Ιουνίου και η υπόθεση φτάνει προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο μερικές ημέρες μετά.

Οι αντιδράσεις κατοίκων και δημοτικών συμβούλων φαίνεται πως θορύβησαν το Δήμαρχο Θερμαϊκού που πρακτικά απέσυρε την πρόταση και έκανε λόγο για απλές προτάσεις και σκέψεις που τίθενται σε διαβούλευση.

δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση και δεν υπάρχει καμία εισήγηση

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης επισημαίνει πως «δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση και δεν υπάρχει καμία εισήγηση». «Κάνουμε διαβούλευση, συζήτηση με αντικείμενο την ανάπτυξη της περιοχής. Προτάσεις υπάρχουν και η συγκεκριμένη για τη δημιουργία κατασκήνωσης για τα κατηχητικά είναι μία από τις εκδοχές. Η διοίκηση θα κατεβάσει την πρόταση που θα θεωρήσει ότι είναι η καταλληλότερη, σε χρόνο που θα κρίνει η ίδια. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόταση με την τελική της μορφή», προσθέτει, παρά το γεγονός πως το θέμα έφτασε απόλυτα ολοκληρωμένο προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα μπορούσαμε τώρα να μιλάμε για τελειωμένη υπόθεση.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» με ανακοίνωση, εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόσυρση από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού της εισήγησης του Δήμου για την δωρεάν παραχώρηση επί μία 20ετία, της δημοτικής πλαζ Πάλιουρα Επανομής, έκτασης 26 στρεμμάτων, στην Μητρόπολη Καλαμαριάς. Και θεωρεί ότι η υποχώρηση αυτή της διοίκησης Μαυρομάτη, οφείλεται στην κατακραυγή των κατοίκων του Δήμου, στους οποίους, από την ώρα που θα λειτουργούσε ο χώρος ως κατασκήνωση κατηχητικών, θα αποκλείονταν η ελεύθερη πρόσβασή τους στην παραλία.

Δήμος με παράδοση στις δωρεάν παραχωρήσεις

Εντύπωση προκαλεί πως οι δωρεάν παραχωρήσεις εκτάσεων αποτελούν συνηθισμένη τακτική για τη διοίκηση του δήμου. Δεν έχουν περάσει παρά τρεις μήνες από την κατάθεση πρότασης του Δημάρχου για την παραχώρηση σε ιππικό Όμιλο έκτασης 12 στρεμμάτων για 15 χρόνια, προκειμένου να φιλοξενηθούν δραστηριότητές του. Και τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση με τον επικεφαλής της “Συμπολιτείας Θερμαϊκού”, Σπύρο Κουζινόπουλο να ζητά εξηγήσεις για την ταυτότητα του ιππικού Ομίλου, δίχως μέχρι τώρα να έχει λάβει απαντήσεις. Μάλιστα όπως λένε δημοτικοί σύμβουλοι κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη του συγκεκριμένου Ομίλου, ενώ και τότε ο Δήμαρχος κ.Μαυρομάτης απέσυρε την πρόταση της παραχώρησης μετά την απειλή για εμπλοκή εισαγγελέα στην υπόθεση.

Το θέμα των παραχωρήσεων δωρεάν ή έναντι αμοιβής δημοτικών εκτάσεων σε ιδιώτες “πονάει” το συγκεκριμένο Δήμο, καθώς μια βόλτα στον Ποταμό και τις γύρω παραλίες αποκαλύπτει μια εικόνα πλήρους παράδοσης στους ιδιώτες, χωρίς μάλιστα τα ανάλογα ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο και με τεράστιες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Και δεν μιλάμε για ξενοδοχεία και επενδυτικά σχέδια που σημαίνουν ανάπτυξη για την περιοχή και θέσεις εργασίας, αλλά για δεκάδες beach bar που “ελέγχουν” την ακτογραμμή και ένα δήμο σε ρόλο παρατηρητή.

ΦΩΤΟ SOOC

SHARE: